Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τσίπρας στην Πορτογαλία: Όλος ο Νότος εναντίον της Μέρκελ

Απόψε υποσχόμαστε ότι ενωμένοι θα παλέψουμε τη «δικτατορία της εποχής μας», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση στην Πορτογαλία με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης των Γαριφάλων. Νωρίτερα είχε συμμετάσχει στην πορεία που πραγματοποιήθηκε.
Στην ομιλία του σε δημόσια εκδήλωση οργανωμένη από το Βloco de esquerda, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η «"δικτατορία της εποχής μας", δεν είναι εθνική - δεν είναι μια Ditadura Nacional – δεν είναι πολιτική, αλλά είναι ευρωπαϊκή και οικονομική και επιβάλλεται από τις πανίσχυρες αγορές».
«Ενωμένοι θα βάλουμε ένα τέλος στη συντηρητική, νεοφιλελεύθερη Νέα Τάξη της οικονομικής εξαθλίωσης, της καταστροφής και της φτώχειας που μας επιβάλλεται στο όνομα της σωτηρίας των χωρών μας. Ενωμένοι θα πολεμήσουμε τη λιτότητα και έτσι θα νικήσουμε», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν γίνει αντικείμενο θαυμασμού ως παραδειγματικές περιπτώσεις μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Σύντομα οι χώρες μας θα γίνουμε και πάλι παραδείγματα για τη μετάβαση από τη λιτότητα στη δημοκρατία».
Όταν ο ευρωπαϊκός Νότος είναι ενωμένος, είναι πιο δυνατός από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της, συνέχισε. «Αν η κάθε χώρα, ως ξεχωριστή οντότητα, έχει μικρή βαρύτητα για το σύνολο της Ευρωζώνης, δηλαδή είναι συστημικά ασήμαντη, μαζί και ενωμένοι οι λαοί μας μπορούμε να γείρουμε προς το μέρος μας την πλάστιγγα της πολιτικής ισχύος στην Ευρώπη. Περάσαμε διαδοχικά την πόρτα της λιτότητας. Θα βγούμε όλοι μαζί», υπογράμμισε.
Για τον κ. Τσίπρα, «ενωμένοι μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη συλλογική λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Τώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν ένα ψέμα πως κάθε ένας από εμάς, αποτελεί ειδική περίπτωση οικονομικής κακοδιαχείρησης. Αντιθέτως, έχουμε αποτελέσει τα τρία διαδοχικά κεφάλαια του ίδιου case study: της επιβολής της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας στην Ευρώπη.
Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητά μας. Είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στην επιμονή της κ. Μέρκελ στην πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"».
«Στις 25 Απριλίου του 1974, προκαλέσατε την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος στη Νότια Ευρώπη. Εσείς ξεκινήσατε, η Ελλάδα ακολούθησε και στη συνέχεια η Ισπανία επέστρεψε στη δημοκρατία. Μπορείτε τώρα να προετοιμάσετε το έδαφος για μια νέα Μεσογειακή Άνοιξη. Μια προοδευτική αλλαγή σε οποιαδήποτε από τις τρεις χώρες μας θα υποκινήσει την αλλαγή προς την ίδια κατεύθυνση και στις άλλες δύο. Τρεις μεγάλες νίκες στο Νότο, θα αλλάξουν την πορεία της Ευρώπης. Μπορούμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε. Τον περασμένο χρόνο, οι έλληνες ψηφοφόροι τετραπλασίασαν σχεδόν την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε το ίδιο με το Bloco!»,ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και συνέχισε:
«Τον επόμενο χρόνο, στην πεντηκοστή επέτειο από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων, η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από την τρόικα. Ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην εξουσία. Αυτή είναι μια υπόσχεση. Θα είναι η δική μας μικρή συμβολή στον εορτασμό ενός ιστορικού γεγονότος για την Ευρώπη. Η Πορτογαλία μπορεί επίσης να είναι και θα είναι απαλλαγμένη από την τρόικα. Η Ισπανία το ίδιο. Η Ιρλανδία. Η Κύπρος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Θα τα καταφέρουμε! Ενωμένοι, θα νικήσουμε!».
Σε δηλώσεις του μετά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Αυτό που χρειάζεται είναι να βγούνε στο προσκήνιο, όχι μόνο τα κόμματα της αριστεράς του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και τα κοινωνικά και λαϊκά κινήματα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Όπως στην Ελλάδα, έτσι, πολύ σύντομα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενδεχομένως και στην Ιταλία, να ωριμάσουν οι συνθήκες για μεγάλες πολιτικές αλλαγές. Για μια μεγάλη, δημοκρατική αλλαγή που θα φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες των λαών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου