Τρίτη 23 Απριλίου 2013

«Να σπάσουμε τα δεσμά του μνημονίου»

Την κοινή πεποίθησή και αντίληψή τους ότι το σκληρό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Κύπρο είναι αδιέξοδο εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Aντρος Κυπριανού στη συνάντηση που είχαν στη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι o ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί αλληλέγγυος και θα συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για να βγει από την κρίση και από το σκληρό πρόγραμμα που της επιβάλλεται.
«Σήμερα είναι και για την Ελλάδα μαύρη επέτειος της υπογραφής του μνημονίου. Πεποίθησή μας είναι ότι κυπριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του. Κοινή μας, επίσης, πεποίθηση είναι ότι οι λαοί της Κύπρου και της Ελλάδας πρέπει να σπάσουν τα δεσμά να ξεφύγουν από τους διαρκείς εκβιασμούς και να σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «είναι κοινός ο αγώνας μας, για να συμπορευτούμε με τους λαούς της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού νότου ελπίζοντας σε μια νέα προοπτική».
Από την πλευρά του, ο Aντρος Κυπριανού τόνισε την ανάγκη άλλων επιλογών που πρέπει να βρει η Κύπρος για να ξεφύγει, όπως είπε, από τις αδιέξοδες πολιτικές που προσπαθούν να τής επιβάλουν. «Εμείς στην Κύπρο γνωρίσαμε το πιο σκληρό πρόσωπο της Ευρώπης, καθοδηγούμενο από την Γερμανία. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών. Είναι πολιτικές αδιέξοδοι. Η σκληρότητα των μέτρων σε βάρος της Κύπρου μας υποχρεώνει να σκεφτούμε άλλες επιλογές» υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε: «Καμιά επιλογή δεν θα είναι οδυνηρότατη και δεν θα έχει ρίσκα. Αυτό όμως που μετράει είναι τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του λαού». Αναφερόμενος τις επαφές που ξεκίνησε το ΑΚΕΛ με την ελληνική πολιτική ηγεσία, σημείωσε ότι «επιδίωξή μας να είναι να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και να ακολουθήσει ένας δημόσιος διάλογος για τις λύσεις που θα καθορίσουν για πολλά χρόνια την τύχη της Κύπρου».
Οι αναλυτικές δηλώσεις έχουν ως εξής:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθούμε από την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό του Γραμματέα τον Άντρο Κυπριανού για τις σκληρές και δραματικές οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο και για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση που θέτει σε υποθήκευση τους πόρους, την οικονομία αλλά και την ποιότητα ζωής στην Κύπρο.
Μάλιστα σήμερα είναι μια μαύρη επέτειος για την Ελλάδα, διότι συμπληρώνονται τρία χρόνια από το ελληνικό μνημόνιο. Δυστυχώς η Κύπρος δεν μπόρεσε να αποφύγει αυτή την εξέλιξη. Δική μας πεποίθηση, πεποίθηση την οποία εκφράσαμε και από κοινού ως Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι ότι ο κυπριακός λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει για το μέλλον του.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θα σταθούμε αρωγοί στις αποφάσεις του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στις προσπάθειες της αριστεράς στην Κύπρο να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξόδου απ΄ αυτή τη ζοφερή κρίση. Κουβεντιάσαμε τις συγκεκριμένες πτυχές έτσι όπως διαμορφώνονται μετά τις δραματικές εξελίξεις που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Eurogroup και καταλήξαμε στην κοινή πεποίθηση ότι τόσο ο κυπριακός όσο και ο ελληνικός λαός πρέπει το συντομότερο δυνατό να σπάσουν τα δεσμά, να ξεφύγουν απ΄ αυτό τον εφιάλτη των διαρκών εκβιασμών και του μνημονίου, να σταθούν στα δικά τους τα πόδια και τις δικές τους τις δυνάμεις.
Βεβαίως υπάρχουν πτυχές και διαφορετικές εκτιμήσεις τις οποίες κάθε φορά είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με συντροφική διάθεση και να συμπορευτούμε σε έναν κοινό αγώνα για τον ελληνικό και κυπριακό λαό, σε έναν κοινό αγώνα όμως και για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το όραμα της αλληλεγγύης, το όραμα της Ευρώπης των λαών που ενέπνευσε όλα τα προηγούμενα χρόνια τις προσπάθειες των λαών της και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Νότου. Μέσα από τους αγώνες, όμως, των λαών του Ευρωπαϊκού Νότου μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα νέο ξεκίνημα, σε μια διαφορετική προοπτική για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

ΑΝΤ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ:

Όπως είπε ο Αλέξης, είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σε βάθος απόψεις και σκέψεις γύρω από την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και την Κύπρο. Θέλω να τον ευχαριστήσω για τις απόψεις τις οποίες έχει διατυπώσει σ΄ εμάς και να πω ότι εμείς στην Κύπρο δυστυχώς γνωρίσαμε το πιο σκληρό πρόσωπο της Ε.Ε. κάτω από την ηγεσία της Γερμανίας.
Και θα συμφωνήσω απολύτως ότι οι πολιτικές οι οποίες εξυφαίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δύο δεκαετίες να μου επιτρέψετε να πω, είναι πολιτικές οι οποίες κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των λαών. Πολιτικές αδιέξοδες, πολιτικές οι οποίες έχουν οδηγήσει στην οικονομική κρίση και δεν μπορεί με τις ίδιες συνταγές να επιδιωχθεί η έξοδος από την οικονομική κρίση. Και η σκληρότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Κύπρου, της κυπριακής οικονομίας, του κυπριακού λαού μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε διάφορες εναλλακτικές επιλογές.
Ως ΑΚΕΛ, θα επαναλάβω, ότι έχουμε συστήσει μια επιτροπή η οποία αποτελείται από νομικούς, οικονομολόγους, ανθρώπους που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, λογιστές, ελεγκτές, οι οποίοι έχουν επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη εναλλακτική επιλογή. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι καμιά επιλογή σήμερα δεν είναι εύκολη για την Κύπρο όπως και για καμία άλλη από τις χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Η όποια επιλογή θα είναι οδυνηρότατη, θα εμπερικλείει πάρα πολλά ρίσκα. Και εκείνο που θα μας καθοδηγήσει στη λήψη της τελικής μας απόφασης είναι τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, της χώρας μας ως τέτοιας. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς έχουμε ως πρόθεση τους δικούς μας προβληματισμούς να επιδιώξουμε να τη συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο αλλά και την ίδια την κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη.
Και ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος με όλη την κοινωνία έτσι ώστε όλοι να συμμετέχουμε σ΄ αυτή τη διαδικασία της λήψης απόφασης η οποία θα καθορίσει το μέλλον του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες. Και αυτή μας η επίσκεψη έχει ακριβώς ως έναν από τους στόχους να καταστήσουμε κοινωνούς των προβληματισμών που αναπτύσσονται στο κόμμα μας και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα αλλά και τους πολιτειακούς άρχοντες. Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που είχαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και νομίζω ότι έχει προσθέσει στους προβληματισμούς στους οποίους αναπτύσσουμε στην Κύπρο.
Έχουμε συμφωνήσει ότι θα είμαστε σε επαφή και ανταλλαγή ενημέρωσης αλλά και προβληματισμών γύρω από τις εξελίξεις, γιατί θεωρούμε ότι έχει τεράστια σημασία, μέσα σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τα κόμματα της αριστεράς από τη μια να συνεννοούνται μεταξύ τους αλλά και ιδιαίτερα τα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας να έχουν μεταξύ τους μια συνεννόηση για την παραπέρα πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου