Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Πολυνομοσχέδιο με εύρος «μίνι μνημονίου»

Φεύγει από τον έλεγχο του Δημοσίου το ΤΧΣ. Απολύσεις στο Δημόσιο. Αυξάνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών. Ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα. Αλλαγές στη φορολογία και στις ρυθμίσεις οφειλών
Την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο για 4.000 φέτος και 11.000 υπαλλήλους το 2014 ανοίγει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει εισπρακτικού χαρακτήρα ρυθμίσεις και μέτρα προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας.
Με το σχέδιο νόμου, το οποίο πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως την Κυριακή το βράδυ προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» στο Euroworking Group την προσεχή Δευτέρα για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων των 8,8 δισ. ευρώ, ρυθμίζονται για τελευταία φορά τα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, αλλάζει το καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ, θεσπίζεται το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, ενώ ενισχύεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η «τελευταία ευκαιρία» για τους οφειλέτες των οποίων τα χρέη έχουν βεβαιωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 είναι ιδιαίτερα αυστηρή και θέτει πολλές προϋποθέσεις, λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο τους δίνει τη δυνατότητα, εάν επιθυμούν, έως τις 30 Ιουνίου να διαλέξουν να μπουν σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών ισχύει.
Εκτός πολυνομοσχεδίου έμειναν οι διατάξεις για ιπποδρομιακό στοίχημα, για την μείωση συντάξεων του ΟΑΕΕ αλλά και για τους συμβασιούχους (διατάξεις που υπήρχαν στο κείμενο το οποίο εστάλη στα κόμματα).
Παρέμεινε όμως "εντός" πληθώρα διαφορετικών διατάξεων όλων σχεδόν των υπουργείων που περιλαμβάνουν από την αύξηση των υποχρεωτικών ορών διδασκαλίας εκπαιδευτικών, την απελευθέρωση επαγγελμάτων, όργανα ελέγχου της διαφθοράς και των κρατικών ενισχύσεων και την αλλαγή όρων του ΤΧΣ έως τις διατάξεις για ταχύτερες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων για επίορκους, το νέο ΕΕΤΗΔΕ και τις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις οφειλών. Η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο.
Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ακόμη εφαρμοστικό νόμο, στο πρότυπο αυτών που ακολουθούν κάθε απόφαση της κυβέρνησης με τους δανειστές και βάζουν στον ίδιο «κουβά» όλες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες» για την καταβολή μίας δόσεις και (συνήθως) άλλες διατάξεις που περνούν στα… ψιλά σε ένα νομοσχέδιο που αριθμεί πάνω από 100 σελίδες…
Εκτός από τις παρεμβάσεις στο φορολογικό (νέο ΕΕΤΗΔΕ, αλλαγή στην καταβολή του ΦΠΑ, ρύθμιση οφειλών και ενίσχυση γενικής γραμματείας εσόδων κλπ), μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Παιδεία. Αυξάνεται κατά δύο ώρες το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο των δασκάλων και των καθηγητών. «θα αντισταθμίσει την μείωση του αριθμού των αναπληρωτών καθηγητών που πρόκειται να προσληφθούν τα επόμενα σχολικά έτη» αναφέρεται σε συνοδευτικό κείμενο εκτιμώντας ότι το μέτρο οδηγεί σε εξοικονόμηση του ποσού 41,2 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και 61,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2014.
- Ξεναγοί. Μπορούν να εκπαιδευτούν και μέσω ταχύρρυθμων προγραμμάτων ξεναγών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου και από έναν τρίτο φορέα (πλην του Υπουργείου Τουρισμού και των ελληνικών ΑΕΙ).
- Αποκρατικοποιήσεις – έργα υποδομής. Για την εξυπηρέτηση των δανείων από τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού ρύθμιση για την πληρωμή του δανείου με την μέθοδο του (Project Finance), από τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου. Καταργούνται τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν οι εταιρείες ΟΛΠ και ΟΛΘ καθώς κρίθηκε ότι αποτελούν κρατική ενίσχυση και επιβάλλεται η κατάργησή τους λόγω της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.
- Δημόσιο. Δεν περιλαμβάνει την επίμαχη διάταξη με τους συμβασιούχους. Ωστόσο περιγράφει το καθεστώς υποχρεωτικών αποχωρήσεων. Αναφέρεται ότι «σε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ, προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου»
- ΤΧΣ. Ενδυνάμωση της διοίκησης του Ταμείου με δύο επιπλέον μέλη, τα οποία θα πρέπει να έχουν διεθνή εμπειρία (φωτογραφίζοντας ξένους). Πλέον το ΤΧΣ δεν εμπίπτει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Πληρωμές προς ιδιώτες. Τόκοι που θα πληρώνει το κράτος σε ιδιώτες και άλλες δυνατότητες αποτελεσματικής άσκησης των δικαιωμάτων των πιστωτών σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών.
- Νέοι Θεσμοί. Με ειδικό κεφάλαιο θεσπίζεται νέα κεντρική επιτροπή κρατικών ενισχύσεων. Διυπουργική Επιτροπή Κρατικών Ενισχύσεων και ορίζεται ότι θα απαγορεύει να επιδοτηθούν εκ νέου όσοι χρωστούν και πρέπει να επιστρέψουν κρατικές ενισχύσεις. Ορίζεται και εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
- Απελευθέρωση επαγγελμάτων, αγορών. Καταργείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού (γεωπόνου, δασολόγου, κτηνίατρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου), γίνεται πιο προσβάσιμη η άσκηση του επαγγέλματος του κρεοπώλη, ενώ δίδεται δικαίωμα λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών και σε μη κτηνιάτρους.
Επίσης, καταγράφονται ένα προς ένα, μια σειρά από επαγγέλματα που παραμένουν "κλειστά", στα οποία θα διατηρηθούν περιορισμοί για λόγους δημοσίου συμφέροντος (εμπόριο όπλων, εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, διυλιστήρια κλπ).
Απελευθερώνεται επίσης το bake off καθώς αίρονται οι υπάρχοντες περιορισμοί (επιφανείας, αποστάσεων κλπ.) και προβλέπεται ότι πρατήριο άρτου μπορεί να ιδρυθεί (υπό προϋποθέσεις) σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Αλλάζουν και οι όροι χορήγησης και διατήρησης επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών. Θα λήγουν κάθε τρία χρόνια και θα ακολουθεί διαδικασία ανανέωσης. Η άδεια θα είναι προσωποπαγής.
Παρεμβάσεις θεσπίζονται για τους πιστοποιημένους εκτιμητές καθώς μετά από εξετάσεις που θα γίνονται 2 φορές το χρόνο θα μπορεί -όποιος έχει τα προσόντα- να μπει στο επάγγελμα, ορίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας στις επαγγελματικές ενώσεις, και σειρά από αλλαγές στο επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού.

(με πληροφορίες από το capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου