Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μπαγκλαντές: Οργή για τις άθλιες συνθήκες εργασίας

Στη σύλληψη των δυο ιδιοκτητών και του μηχανικού (υπεύθυνου για τη συντήρηση) του εργοστασίου ενδυμάτων που κατέρρευσε την Τετάρτη έξω από τη Ντάκα προχώρησε η αστυνομία. Πάνω από 320 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με το Reuters πολλοί αγνοούνται μέσα στα ερείπια. Κύμα οργής ξέσπασε στο Μπαγκλαντές, μετά και την αποκάλυψη πως οι εργοστασιάρχες την Τετάρτη ανάγκασαν τους 3.000 εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν παρά τις εντολές των αρχών για εκκένωση του κτιρίου λόγω των ρωγμών που εντοπίστηκαν μια ημέρα νωρίτερα.
Σύμφωνα με πηγές μέσα από την εταιρεία New Wave Styles, οι ιδιοκτήτες είχαν ενημερωθεί και από μηχανικό για την κατάσταση του κτιρίου ωστόσο αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε την τιμωρία των ιδιοκτητών και των υπόλοιπων υπευθύνων για την τραγωδία, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως αναζητά ακόμα δέκα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Χιλιάδες εργάτες σε εργοστάσια του Μπαγκλαντές διαδήλωσαν την Παρασκευή για τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους εργάτες που επιχείρησαν να εισβάλουν σε εργοστάσια.
«Είναι κατάσταση είναι εκτός ορίων. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ενώθηκαν.Εμείς ρίξαμε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους διαλύσουμε», δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Καταγράφηκαν ζημιές σε διάφορα εργοστάσια, αυτοκίνητα και καταστήματα. «Ζητούν τη σύλληψη και την εκτέλεση των ιδιοκτητών του εργοστασίου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η αστυνομία αναμένεται να κινήσει τη νομική διαδικασία για «φόνο εξ αμελείας». Ακτιβιστές κατηγορούν τις εταιρείες πως βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και την ασφάλεια. Πολλές μεγάλες εταιρείες της Δύσης (όπως η Primak και η Mango) παραδέχτηκαν πως τα προϊόντα τους κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο που κατέρρευσε, ενώ σχετικές έρευνες γίνονται, σύμφωνα με το Al Jazeera, για τις Wal- Mart και Carefour.
Ακτιβιστές αναφέρουν επίσης πως μεγάλες παραγγελίες από το εργοστάσιο έκανε και η Benetton, ωστόσο η εταιρεία το διαψεύσει. «Όχι σε άλλες παγίδες θανάτου»έγραφε το πανό διαδηλωτών έξω από το την έδρα της Gap στο Σαν Φρανσίσκο. Από την πλευρά τους οι αρχές των ΗΠΑ αναφέρουν πως δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αν υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες που προμηθεύονται προϊόντα από το εργοστάσιο που κατέρρευσε.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε πως η τραγωδία δείχνει ότι χρειάζεται «άμεσα να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και η ασφάλεια των εργαζομένων στο Μπαγκλαντές». «Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν στη δραστική αναμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και στην προώθηση των εργατικών δικαιωμάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και με δεδομένο το ιστορικό και την κατάσταση που επικρατεί η νέα τραγωδία ήταν δυστυχώς αναμενόμενη», τονίζει το Παρατηρητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου