Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Reuters: Εκροή εκατομμυρίων από τις κλειστές κυπριακές τράπεζες

Για πακτωλό χρημάτων που έφυγε από τις κλειστές κυπριακές τράπεζες πριν και μετά το «όχι» των κύπριων βουλευτών κι ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης διαπραγματευόταν με την ΕΕ, κάνει λόγο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Τα ακριβή ποσά δεν έχουν προσδιοριστεί, σύμφωνα με το πρακτορείο, που αποκαλύπτει «ειδικές τεχνικές» τις οποίες χρησιμοποίησαν κυρίως εταιρείας.
 Ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι  «οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου» ζήτησε περισσότερα χαρτονομίσματα από ό,τι θεωρείται ότι απαιτούσαν οι εκροές που ανέφερε στην Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ)».
«Το ποσό που ανέφεραν οι Κύπριοι σε καθημερινή βάση ήταν πολύ μικρότερο από την πραγματικότητα», αναφέρει το Reuters, ενώ υποστηρίζει ότι ουδείς γνωρίζει το πραγματικό ύψος των κεφαλαίων που έχουν ήδη φύγει από την Κύπρο.
Όπως αναφέρει το Reuters τα κονδύλια έφυγαν μέσω υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών στο Λονδίνο αλλά και στη Ρωσία, όπου δεν υπήρξαν περιορισμοί στο όριο αναλήψεων. Συγκεκριμένα, η ρωσική Uniastrum Bank, που ανήκει κατά 80% στην Τράπεζα Κύπρου, ήταν ανοιχτή όλες αυτές τις ημέρες χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις κεφαλαίων.
«Ενώ οι Κύπριοι πολίτες περίμεναν στις ουρές για να τραβήξουν από τα ΑΤΜ ό,τι επέτρεπαν οι αρχές, άλλοι καταθέτες χρησιμοποιούσαν σειρά τεχνικών για να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους» σχολιάζει το Reuters.
Σημειώνει δε, ότι δόθηκε πρόσβαση στις τραπεζικές καταθέσεις σε επιχειρήσεις ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία και εγκρίσεις για μεταφορές κεφαλαίων για «ανθρωπιστικούς σκοπούς» όπως για αγορά φαρμάκων και καυσίμων. Προσθέτει ακόμη ότι χρήματα σήκωσαν κατ' εξαίρεση εταιρείες που είχαν κλείσει συμφωνίες, οι οποίες κινδύνευαν να ακυρωθούν χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια.
 tvxs.gr
 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου