Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών το Plan B

Εντατικές διαβουλεύσεις και σήμερα στην Κύπρο, όπου το πρωί της Πέμπτης οι πολιτικοί αρχηγοί συζητούν το νέο σχέδιο για μικρότερο κούρεμα στις καταθέσεις και ειδικό ταμείο στήριξης της κυπριακής οικονομίας, με στόχο τη συγκέντρωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ. Μετά το «όχι» της περασμένης Τρίτης, η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί – ακόμη και σήμερα - να αποφασίσει επί της εναλλακτικής αυτής πρότασης. Στη Μόσχα παραμένει ο Κύπριος υπουργός
 Οικονομικών. Κλειστές μέχρι την επόμενη Τρίτη θα παραμείνουν οι κυπριακές τράπεζες.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης φέρεται να οριστικοποιήθηκε ένα νέο «σχέδιο Β» που θα υποβληθεί στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εναλλακτική πρόταση προβλέπει το κούρεμα των καταθέσεων να είναι 3% από 1 ευρώ ως 100.000, 7% από 100.001 ως 500.000 και 9% από 500.001 και άνω. Πιθανό είναι ακόμη να ανοίξουν οι τράπεζες την Παρασκευή, αλλά με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Περιλαμβάνει επίσης τη σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου Στήριξης της Κυπριακής Οικονομίας στο οποίο θα συγκεντρωθούν η περιουσία του Δημοσίου, τα ταμεία πρόνοιας, η εκκλησιαστική περιουσία και εισφορές των πολιτών. Σκοπός του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί το ποσό που θα υπολείπεται από το χαμήλωμα της ειδικής εισφοράς στις καταθέσεις.
Η λύση για τη διάσωση της Κύπρου πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι αύριο (σήμερα Πέμπτη), δεν μας παίρνει άλλος χρόνος και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, φέρεται να δήλωνε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης το βράδυ της Τετάρτης μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις.
Σε δηλώσεις του, o Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Τ. Μητσόπουλος, ανέφερε ότι το περίγραμμα της εν λόγω πρότασης παρουσιάστηκε στην τρόικα, η οποία αναμένει να δει ποια θα είναι καταρχήν η αντίδραση των κομμάτων. Σύμφωνα επίσης με τον κύπριο υπουργό, ο κ. Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος, όπως είπε, εκ πρώτης όψεως δεν απέρριψε την ιδέα.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «η σημερινή μέρα είναι πιο δύσκολη από τη χθεσινή», καθώς «στενεύουν τα περιθώρια» και «έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται προβλήματα στην οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς».
Χρυσόστομος: Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β'

«Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας το πρωί στο Mega, και τόνισε ότι «εδώ που είμαστε πρέπει όλοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να σωθεί η Κύπρος».
Ερωτηθείς αν το σχέδιο θα περάσει από τη Βουλή, εκτίμησε ότι «θα περάσει γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα», παραδέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πρόσθεσε: «Περιμέναμε κάτι από τη Ρωσία, υπήρχαν ενδείξεις από πλουσίους που μπορούσαν να προσφέρουν και δεν ανταποκρίθηκαν. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και πρέπει να πάρουμε θέση».

Διαβουλεύσεις και στη Μόσχα

Την ίδια ώρα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, συνεχίζει – χωρίς εξέλιξη - τις επαφές στη Μόσχα με στόχο την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει πάρει η χώρα του από τη Ρωσία. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ρώσοι ζητούν ως αντάλλαγμα για πιθανή δανειοδότηση της Κύπρου την παραχώρηση ναυτικής βάσης, τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου που θα δημιουργηθεί και το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Όπως δήλωσε ο κ. Σαρρής από τη ρωσική πρωτεύουσα, πέραν του δανείου, Λευκωσία και Μόσχα συζητούν ενδεχόμενη συνεργασία στον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο. «Υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται αυτή τη στιγμή σε μια σειρά ζητημάτων. Oι τράπεζες και το φυσικό αέριο αποτελούν ευκαιρίες στις οποίες μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και κάποια στήριξη από τη Ρωσία», ανέφερε σε δημοσιογράφους. «Ζητήσαμε ξεκάθαρα βοήθεια, αλλά θα πρέπει να έχει και οικονομικό νόημα για τη Ρωσία», πρόσθεσε.
«Προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης επισήμανε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία «διατύπωσε σειρά προτάσεων σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει». «Δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, ο Μεντβέντεφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών στην Κύπρο έχουν μπλοκαριστεί «για ακατανόητους λόγους». Όπως τόνισε, «το από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα είναι προφανές. Πρόκειται για κρατικούς οργανισμούς». «Για τον λόγο αυτόν», συνέχισε, «τηρούμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Κύπρο και στη διευθέτηση του κυπριακού χρέους».
Στη Μόσχα για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, θα βρίσκεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε χθες ότι το θέμα της Κύπρου δεν βρίσκεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σε περίπτωση που η ρωσική πλευρά εγείρει το ζήτημα, θα εξεταστεί από τον κ. Μπαρόζο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον κ. Μεντβέντεφ.

 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου