Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Στον αέρα το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο



Ολοκληρώθηκε και θα συγκληθεί εκ νέου τη Δευτέρα στις 08.30 το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο, ενώ η ενημέρωση της Βουλής που είχε προγραμματιστεί για τις 11.30 αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως στο Υπουργικό συζητήθηκαν δύο νομοσχέδια, ενώ στον αέρα βρίσκεται η έγκριση του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για «πολιτικό θρίλερ». Για την έγκριση απαιτούνται 29 ψήφοι (σε σύνολο βουλευτών 56), ωστόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός μέχρι αυτή την ώρα μπορεί να βασιστεί μόνο στους 20 βουλευτές του και προσβλέπει για ακόμα οκτώ ψήφους από το συγκυβερνών κόμμα ΔΗΚΟ. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές και την Τρίτη, με τους πολίτες να μπορούν να σηκώνουν χρήματα με όριο από ΑΤΜ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Στην ενημερωτική σύσκεψη συμμετείχαν και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Υποδιοικητής της Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.  Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι απο όλα τα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών). Συνεχείς είναι οι συναντήσεις και οι συσκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά και στα κόμματα ώστε να αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις. 
Οι πιέσεις των ευρωπαίων προς τον Πρόεδρο της Κύπρου εντείνονται ζητώντας την άμεση αποδοχή των αποφάσεων του Eurogroup. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να μην ληφθεί απόφαση για μη λειτουργία των τραπεζών την Τρίτη.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί.
Οι φήμες για μαζική εκροή κεφαλαίων, κυρίως ξένων καταθετών, από την Κύπρο αυξάνονται, ενώ αναλυτές επισημαίνουν και το ενδεχόμενο πανικού που μπορεί να επικρατήσει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και έχει ακουστεί το σενάριο «κουρέματος» καταθέσεων.

«Όσοι έχουν τα χρήματα τους στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών, προσθέτοντας πως «με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες κι αυτό είναι το σωστό». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε δήλωσή του αναφέρει πως «δεν είναι υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες για την κακοδιαχείριση».
Σ χετικά με την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως δύσκολα θα «περάσει» εκτός κι αν ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίσει υπέρ. Ειδικότερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαθέτει 20 έδρες στη Βουλή και εάν δεν υπάρξουν διαρροές, η κυβέρνηση έχει ως αφετηρία τις ψήφους αυτές  προσβλέποντας και προς το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), το οποίο διαθέτει σήμερα οκτώ έδρες μετά την ανεξαρτοποίηση του Ζαχαρία Κουλία. Το Δημοκρατικό Κόμμα έκανε λόγο για επώδυνα μέτρα και φέρεται να εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις. Η θέση που θα κρατήσει δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Το μικρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης είναι το Ευρωπαϊκό Κόμμα που διαθέτει δύο έδρες. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος και οι δύο βουλευτές, αν και τοποθετήθηκαν χωριστά επί του θέματος, συγκλίνουν στο γεγονός ότι δεν θα στηρίξουν τα μέτρα. Η θέση αυτή του ΕΥΡΩΚΟ ενδεχομένως να δρομολογήσει και ενδοκυβερνητικές εξελίξεις, καθώς το κόμμα μετέχει στο Υπουργικό με έναν υπουργό (Νίκος Κουγιάλης, υπ. Γεωργίας). Η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει πως θα καταψηφίσει τα μέτρα. Το ΑΚΕΛ διαθέτει 19 έδρες και το ΕΔΕΚ 5.Την Κυριακή συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα και των δύο κομμάτων ώστε να επικυρώσουν τη αρχική αρνητική τους θέση. Σημειώνεται πως το ΑΚΕΛ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει τη χορήγηση δανείου ύψους 10 δις με την προϋπόθεση της κλιμακωτής εφάπαξ εισφοράς επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Ειδικότερα προβλέπεται ι εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ.
Η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει τόσο για του Κύπριους όσο και για τους ξένους καταθέτες (μεγάλος αριθμός ρώσων) και εκτιμάται πως συνολικά το μέτρο θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα στη συμφωνία προβλέπεται και φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.  Σημειώνεται πως το μέτρο δεν ισχύει για τις θυγατρικές και τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου