Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

WJS: Ευκαιρία για τους Τουρκοκύπριους η κρίση

Η χρηματοοικονομική κρίση στην Κύπρο θα μπορούσε, από κάποια οπτική γωνία, θα θεωρηθεί ως «ευκαιρία», σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Κατά την αμερικανική εφημερίδα, εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, η βόρεια, κατεχόμενη Κύπρος πλήττεται από οικονομικά προβλήματα ενώ στα νότια του νησιού, η Κυπριακή Δημοκρατία έχτισε έναν τραπεζικό οδοστρωτήρα και εντάχθηκε στην ευρωζώνη. Τώρα, όμως, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της Δημοκρατίας καταρρέουν από την κρίση στην Ελλάδα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κλείσε όλες τις τράπεζες του νησιού. Αυτό το χάος που εκτυλίσσεται, το παρακολουθούν «μαγεμένοι» οι τουρκοκύπριοι.

Καθώς τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ καλύπτουν την εντεινόμενη τραπεζική κρίση στον κυπριακό νότο, ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις στα καφενεία για το αν η κρίση που πλήττει τον γείτονα, θα μπορούσε να αποδειχθεί μια χρυσή ευκαιρία. Σύμφωνα με την WSJ, οι τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι προβλέπουν πως το κύμα των «εκπατρισμένων» καταθέσεων από τις ελληνοκυπριακές τράπεζες θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα που χωρίζουν στα δύο το νησί, προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγηση και η ανασφάλεια της νότιας Κύπρου.
Ήδη η τραπεζική αρχή της κατεχόμενης Κύπρου ειδοποίησε την Τρίτη τα τραπεζικά ιδρύματα της περιοχής να προετοιμαστούν για μεγάλη εισροή καταθέσεων και να προσέχουν τις μεταφορές χρημάτων που θα μπορούσαν να παραβιάζουν τους κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος.

ΠΗΓΗ: Euro2day
via http://www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου