Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Eldorado

Η εταιρεία Eldorado Gold αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα αποδίδοντας τις αντιδράσεις στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη σε «μικροπολιτικά συμφέροντα και παραγοντισμό των τοπικών κοινωνιών».
 Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Π. Στρατουδάκης, μιλώντας σε Συνέντευξη Τύπου της Eldorado, δήλωσε  πως «το ερώτημα είναι αν ως χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο. Αν υπάρξει αυτό, η εταιρεία θα μείνει». «Η χώρα και η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις. Διατηρώ, ωστόσο, επιφυλάξεις αν μπορεί να διαχειριστεί επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους».
Όπως σημείωσε πως «δεν αναφέρεται σε υποκίνηση των αντιδράσεων από πολιτικά κόμματα, καθώς στους αντιδρώντες περιλαμβάνονται μέλη όλων των κομμάτων». «Θα είχε σημασία οι αντιδράσεις να συνοδεύονται από πρόταση», ανέφερε λέγοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια άκουσα μόνο στείρα άρνηση και καταστροφολογία».
Ο Π. Στρατουδάκης δήλωσε πως οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα ενδέχεται να ξεπεράσουν την προσεχή πενταετία το 1 δισ. δολάρια και θα οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών κατά 1 δισ. ετησίως ενώ οι θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες θα φθάσουν τις 5.000».
Επιπλέον ανέφερε πως «στη Χαλκιδική δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, ενώ το αρσενικό υπάρχει στη γεωλογία της περιοχής. Στη Θράκη αντίθετα δεν υπάρχει αρσενικό, αλλά η επεξεργασία περιλαμβάνει κυάνιο (κυανιούχο νάτριο) σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες από τις επιτρεπόμενες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, που επικαλείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, η αξία των μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική ανέρχεται σε 11 δις δολάρια, ωστόσο εκτιμάται πως «η συνολική αξία των αποθεμάτων στην περιοχή μπορεί να είναι διπλάσια, περί τα 20 δις». Αντίστοιχα στη Θράκη η αξία των κοιτασμάτων που έχουν εντοπισθεί εκτιμάται σε 1,5- 1,6 δισ. δολάρια.
Καταλήγοντας αναφερόμενοι στους καθηγητές του ΑΠΘ που επισημαίνουν περιβαλλοντικούς κινδύνους από την εκμετάλλευση στη Χαλκιδική υποστήριξαν πως αυτές οι απόψεις «δεν βασίζονται σε επιστημονική μελέτη, αλλά αποτελούν σχόλια επί των μελετών που έκαναν καθηγητές από το ίδιο πανεπιστήμιο, αλλά και από τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αθήνας, Κρήτης και το ΕΜΠ».
 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου