Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Βιομηχανία διώξεων στην Κρήτη: «Προσεχώς και στη γειτονιά σας»

Δεκάδες άνθρωποι στην Κρήτη σέρνονται σε δίκες, επειδή συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της τελευταίας διετίας.
Οι διώξεις αφορούν συνολικά 54, πλέον, πολίτες, μετά και την πρόσφατη δίωξη της προέδρου του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, επειδή «τόλμησε» να υπερασπιστεί εργαζόμενη (έγινε μήνυση και στην ίδια) που απολύθηκε, αφού απήργησε και αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση μισθού. Με τη μερίδα του λέοντος στην υλοποίηση αυτού του οργουελικού εφιάλτη να κατέχει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, η οποία μέσα στους λίγους (πρόσφατους) μήνες, έχει σχηματίσει δικογραφίες και προχωρά σε ποινικές διώξεις εναντίον τουλάχιστον 37 Χανιωτών που συμμετείχαν σε διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τα δύο τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις οι οποίες έχουν πλέον παραπεμφθεί στις εισαγγελικές Αρχές, αφορούν:
- Την πορεία κατά της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στις 29 Ιουνίου του 2011, από πολίτες του κινήματος των Αγανακτισμένων: Για αυτήν, βάσει μιας δικογραφίας-εκτρώματος, διώκονται 8 πολίτες με τη γελοία κατηγορία της απλής συμμετοχής τους στην πορεία. Η δικογραφία συνοδεύεται από υλικό καμερών που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Πιο συγκεκριμένα, αστυνομικός κατέθεσε ότι ξεχωρίζει τους οκτώ κληθέντες μεταξύ μιας πορείας 1.000 ατόμων! Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο αστυνομικός αναγνώρισε τους οκτώ μέσα από κάμερες ασφαλείας τραπεζών και ιδιωτικών καταστημάτων ως συμμετέχοντες στην πορεία, και όχι ως συμμετέχοντες στις φθορές γραφείων βουλευτών, που είχαν συντελεστεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

- Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά την 28η Οκτωβρίου του 2011: Διώκονται 11 άτομα, με τη δικογραφία να στηρίζεται σε δύο καταθέσεις αστυνομικών (ο ένας έχει καταθέσει και στην προηγούμενη υπόθεση) εντελώς πανομοιότυπες, που κατά σύμπτωση αναγνώρισαν και οι δύο τα ίδια 11 άτομα από 500 που, όπως λένε, συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδήλωση και με αποδεικτικό υλικό προκηρύξεις που μοιράστηκαν όχι όμως στη διαδήλωση της 28ης Οκτώβρη 2011, αλλά στη διαδήλωση της 28ης Οκτώβρη 2012. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι οι διώξεις ασκήθηκαν 15 μήνες μετά τα γεγονότα.

- Την κατάληψη του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας Χανίων, στο πλαίσιο δράσεων για τη 48ωρη απεργία τον Φλεβάρη του 2012: Ασκήθηκαν αναδρομικά διώξεις σε 9 άτομα, όταν μετά από μια μεγαλειώδη 48ωρη απεργία η πορεία κατέληξε στην κατάληψη της Αντιπεριφέρειας Χανίων μετατρέποντάς την σε κέντρο αγώνα. Ενδεικτικό του έωλου των κατηγοριών το γεγονός ότι ένας εκ των υπόπτων τότε ήταν αποδεδειγμένα εκτός Χανίων! 

- Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 25η Μαρτίου 2012: Τρεις διώξεις πολιτών για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καλούσε η ΕΛΜΕ μαζί με άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, κοντά στο χώρο της μαθητικής παρέλασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την ημέρα είχαν πραγματοποιηθεί και 62 προσαγωγές πολιτών, αριθμός εξωπραγματικός για τα δεδομένα των Χανίων.

Στις παραπάνω διώξεις, προστίθενται άλλες 5 που έγιναν σε αγωνιστές της περιοχής του Αποπηγαδίου, οι οποίοι, στο πλαίσιο του αγώνα του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαμαρτύρονταν για τις παρανομίες της εταιρίας "Αιολική Μουσούρων ΑΕ." (θυγατρική της Γαλλικής πολυεθνικής EDF), αφού, όπως έχουν βεβαιώσει και οι αρμόδιες υπηρεσίες, αυτή παραβίασε τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους στη διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης (κατασκευάστηκε δρόμος “αεροδρόμιο”), στη θέση και στο μέγεθος των πλατειών για τις α/ν, στις ράμπες ελιγμών.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η κυνικότητα της διαδικασίας με την οποία οι κρητικές αστυνομικές αρχές ενοχοποιούν τους πολίτες. Έτσι, η αναγνώριση των «δραστών» είναι έργο των ίδιων πάντα αστυνομικών, ενώ η ενοχοποίησή τους στηρίζεται σε «καρμπόν» ένορκες καταθέσεις γεμάτες ψέματα (πολλές φορές αυταπόδεικτα, χάρη στα καταγεγραμμένα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πλάνα των γεγονότων).

Όπως υποστηρίζει ο Άρης Ρέττος, ένας από τους πολίτες που κατηγορούνται σε αυτή τη βιομηχανία διώξεων που έχει ανοίξει στα Χανιά, σε σημείωμα του στην εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς",  η πρακτική αυτή "δεν πρόκειται για ένα μήνυμα που αφορά μόνο την ποινικοποίηση των αγώνων, αλλά εντάσσεται σε μια στρατηγική γενικευμένης επίθεσης στη δημοκρατία, με τις αλλεπάλληλες παραβάσεις του Συντάγματος -εντός κι εκτός της Βουλής- την ανοχή στις ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές, το χτύπημα της ελευθεροτυπίας, την περιφρόνηση της Δικαιοσύνης όταν οι λειτουργοί της αποφασίζουν με τρόπο μη αρεστό και τις διώξεις εναντίον τους, το πέπλο συγκάλυψης των πολιτικών προσώπων της διαπλοκής".

Τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγωνιστές έχουν εκφράσει ήδη πολυάριθμες συλλογικότητες και σωματεία, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ενδεικτικά παραθέτουμε την "Επιστολή Συμπαράστασης για τους 31 Διωκόμενους" του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου, τα πολλά μηνύματα συμπαράστασης από δασκάλους, πανεπιστήμια και εργατικά κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας, την ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

Το θέμα των διώξεων στην Κρήτη έφτασε και στη Βουλή μετά από ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με το Ν. Δένδια να απαντάει ότι "δεν συντρέχουν λόγοι διερεύνησης" και τον Α. Ρουπακιώτη ότι το υπουργείο "δεν παρεμβαίνει αφού αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές", αποδεικνύοντας με τη στάση τους ότι μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η συνεχιζόμενη αυτή αθλιότητα.

Ψήφισμα αλληλεγγύης στους διωκώμενους αγωνιστές της Κρήτης υιοθετήθηκε ομόφωνα από το 7ο συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού. Επιπλέον, τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κρήτης, καθώς και όλες οι νομαρχιακές επιτροπές στο νησί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Σε δίωξη αγωνιστές, σε δίωξη η Δημοκρατία

Γνωρίζει καλά η κυβέρνηση πως η έννοια της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ουσιαστική παρά μόνον αν ο λαός έχει τη δύναμη να εκφράζει αυθεντικά και με ελευθερία τη βούλησή του. Όμως, γνωρίζει το ίδιο καλά ότι όσο ο λαός παραμένει ενεργός παράγοντας της πολιτικής ζωής, όσο στέκεται αγωνιζόμενος ή έστω όρθιος, τόσο οι σκανδαλώδης και επικίνδυνες για το λαό και τον τόπο μνημονιακές πολιτικές, θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να σαρωθούν από τη συμπιεσμένη και δίκαιη οργή του. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση φοβάται.

Η μνημονιακή «λύσσα», βαριά ασθένεια του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος ωθεί την τροϊκανή κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών ως «βαρίδια». Θεωρεί –και έτσι είναι– ότι αυτά δυσκολεύουν την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων και –το χειρότερο– αφήνουν περιθώρια και δυνατότητες στον Ελληνικό λαό να ανατρέψει με τη μαζική του πάλη την αδιέξοδη πορεία.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, και με δεδομένη την αδυναμία της να συνεχίσει να αποσπά συναίνεση με το ψέμα της «επαναδιαπραγμάτευσης», η κυβέρνηση καταφεύγει σε κινήσεις που –ευθέως πλέον– υπονομεύουν τη Δημοκρατία, την ομαλή κοινοβουλευτική αλλά και κοινωνική ζωή του τόπου. Συστηματικά, προωθεί την εμπέδωση κλίματος κοινωνικού διχασμού (στα πρότυπα του εμφυλιοπολεμικού παρελθόντος) ώστε το πάνδημο αίσθημα οργής εναντίον του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος να μεταστραφεί σε οργή της μιας κοινωνικής ομάδας εναντίον της άλλης. Συστηματικά παραβιάζει τις επιταγές του Συντάγματος, τόσο για τα θέματα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου όσο και για θέματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής έξω απ’ αυτό. Συστηματικά, επιδίδεται σε επίδειξη μιας αντιδημοκρατικής αυταρχικής κατασταλτικής πυγμής ενάντια σε ό,τι δεν ευθυγραμμίζεται με την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική.

Έτσι, σε διάστημα λίγων μόνο μηνών η πολιτική ζωή του τόπου μας γνώρισε αλλεπάλληλες αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές εκτροπές που αφορούν: α) στη διαρκή υπονόμευση της δυνατότητας άσκησης Κοινοβουλευτικού ελέγχου στο έργο της Κυβέρνησης, β) στην πλήρη και οργανική –πλέον– ένταξη μεγάλων συγκροτημάτων Πληροφόρησης στο βραχίονα προώθησης της κυβέρνησης επικοινωνιακής στρατηγικής, γ) στη φίμωση (έως και δίωξη) ανεξάρτητων δημοσιογραφικών φωνών, δ) στην ανοχή και συγκάλυψη της δράσης της φασιστικής και Ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ε) στην ανοχή και συγκάλυψη της ύπαρξης θυλάκων φασιστικού προσανατολισμού εντός των σωμάτων ασφαλείας, στ) στην ωμή καταστολή που εφαρμόζεται –αλλά και στις προβοκάτσιες που οργανώνονται – εναντίον κάθε μαζικής εκδήλωσης της βούλησης του λαού, ζ) στις αλλεπάλληλες επιστρατεύσεις απεργών, η) στη «βιομηχανία» διώξεων εναντίον αγωνιστών, θ) στην κατ’ επανάληψη εκδήλωση υποτιμητικής συμπεριφοράς απέναντι στη Δικαιοσύνη, και τις παρεμβάσεις στο έργο της όταν οι λειτουργοί της δεν αποφασίζουν με τρόπο αρεστό στην κυβέρνηση, ι) στις διώξεις ακόμη και εναντίον λειτουργών της Δικαιοσύνης που με σθένος εκφράζουν τη γνώμη τους στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού.

Ως ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας, και καταγγέλλουμε τον αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό κατήφορο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που γνωρίζει ότι ο φόβος είναι πλέον το μοναδικό της “επιχείρημα” απέναντι στη δίκαιη οργή του λαού, προτού αυτή πάρει το δρόμο του πολιτικού αγώνα που θα ανατρέψει την πολιτική της.

Ως οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κρήτης, και ως βουλευτές αντιπρόσωποι του Κρητικού λαού παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την «ομοβροντία» διώξεων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και στον τόπο μας: κοινός παρανομαστής των μέχρι τώρα 53 προσώπων (συνδικαλιστών, απλών εργαζομένων, νεολαίων, φοιτητών, ανέργων και πολιτών κάθε κατηγορίας) που διώκονται είναι η συμμετοχή τους σε αποφασισμένες από τα όργανα συλλογικής τους εκπροσώπησης εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ιδιαίτερο ζήλο στην κατασκευή ενόχων φαίνεται να έχει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων η οποία με αστήρικτους και ψευδής ισχυρισμούς (των ίδιων πάντα μαρτύρων αστυνομικών) έχει δημιουργήσει δικογραφίες για 31 πολίτες στα Χανιά.

Ως επιπλέον ανησυχητική πτυχή αυτής της υπόθεσης επισημαίνουμε τον κίνδυνο δυσάρεστων εργασιακών επιπτώσεων για όσους διωκόμενους έχουν παράλληλα την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου διότι εξαιτίας του «ιδιωνύμου» που έχει –πλέον– επιβληθεί (με το νέο μνημονιακό δημοσιοϋπαλληλικό πειθαρχικό κώδικα) ουσιαστικά προβλέπεται το μέτρο της αργίας ή ακόμη και η ποινή της παύσης για εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που επιμένουν να διατηρούν την ταυτότητα του αγωνιζόμενου πολίτη.

Στο λαό που αγωνίζεται, και σε όσους διώκονται γι’ αυτό, εκφράζουμε την ενεργητική αλληλεγγύη μας δηλώνοντας ότι θα συμβάλλουμε στους αγώνες αυτούς, στους αγώνες για κοινωνική προκοπή και ουσιαστική Δημοκρατία στο κράτος και τους θεσμούς. Ο αγώνας για ουσιαστική Δημοκρατία θα είναι αναγκαστικά δεμένος με τον αγώνα για απαλλαγή από τη μνημονιακή καταστροφή. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ως αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική δύναμη, μαζί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου θα σταθούμε στο πλευρό του λαού μας στον αγώνα του αυτό.

Οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Χανίων: Σταθάκης Γιώργος
Ρεθύμνου: Ξανθός Ανδρέας
Ηρακλείου:Κριτσωτάκης Μιχάλης, Διακάκη Μαρία
Λασιθίου: Δερμιτζάκης Κων/νος

Οι Οργανώσεις Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

    Ν.Ε Χανίων
    Ν.Ε. Ηρακλείου
    Ν.Ε Ρεθύμνου
    Ν.Ε. Λασιθίου

Δείτε επίσης: 11-8-9-3: “Νόμος και Τάξη” στα Χανιά
(Με πληροφορίες από: e-dromos.grtokaravani.gragonaskritis.gr)
LEFT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου