Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπενθυμίζει με ιδιαίτερη έμφαση, τα μεγάλα προβλήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Οι επιθέσεις κατά μεταναστών αυξάνονται ανησυχητικά και εξαπλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες δημιουργούν κλίμα μισαλλοδοξίας και μερίδα αστυνομικών φέρεται να εμπλέκεται σε κρούσματα κακοποίησης αλλοδαπών μέσα σε αστυνομικά τμήματα, καθώς και σε περιστατικά εξευτελιστικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς.
 Ζούμε, εργαζόμαστε, χαιρόμαστε και αγωνιζόμαστε μαζί και δίπλα στους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τις μειονότητες, τους «διαφορετικούς» και σε όλους όσους για την κυβέρνηση είναι «ξένοι».
Όμως για εμάς δεν είναι ξένοι, ούτε «ευπαθείς ομάδες», έχουν όνομα, είναι φίλοι και σύντροφοι που ταλαιπωρούνται από την γραφειοκρατία, τις ουρές, την κρατική αναλγησία, την κακοποίηση, τα βασανιστήρια και τις εγκληματικές συνθήκες κράτησης.
Δυστυχώς παραμένει ισχυρός ο θεσμικός ρατσισμός της κυβέρνησης που συνεπάγεται έλλειψη υποδομών, απουσία των δημόσιων υπηρεσιών, άρνηση του κράτους να αντιμετωπίσει την κατάσταση που γεννάει το αυγό του φιδιού με τη Χρυσή Αυγή, ενώ τα προσχηματικά "γραφεία για την αντιμετώπιση" των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας δεν αποτελούν πρακτική λύση. Και κοντά σε όλα αυτά, οι βάρκες στο Αιγαίο με απελπισμένους άνδρες και γυναίκες, εξαντλημένα και φοβισμένα παιδιά συχνά χωρίς γονείς, που όταν πατήσουν στη στεριά καταλήγουν παράνομοι.
 Για εμάς ο ρατσισμός δεν είναι  φυσικό φαινόμενο που ενέσκηψε ξαφνικά.  Οι αιτίες του είναι πολιτικές και κοινωνικές και τα αποτελέσματά του διαρκούν πολύ. Αλλά η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι αποφασιστική και για αυτήν θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου