Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Guardian: “Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δικαιωθεί”

Ο Έλληνας Αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης καλεί σε ευρωπαϊκή διάσκεψη  για το  χρέος
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας λέει ότι μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους είναι «ένα κούρεμα για την Ελλάδα και  για ολόκληρο τον νότο της ευρώπης»
Λίγες  εβδομάδες μετά,  την  ανακοίνωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ  του τρίτου σχεδίου, για να σώσουν την Ελλάδα από την πτώχευση όπως έγινε και στο παρελθόν, το πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας – η ριζοσπαστική αριστερά – εκφράζει την αντίθεσή του  και ζητά μια ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους  ως “τελική” διευθέτηση μιας κρίσης που ισχυρίζεται πως είναι πολύ μακριά από το να λυθεί.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας-ο οποίος ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται «σκληρά»  κατά της  λιτότητας-επέμεινε ότι με το δράμα του χρέους να εξαπλώνεται είναι ζωτικής σημασίας οι ξένοι δανειστές να πάρουν ένα μάθημα  από τα βιβλία της ιστορίας για την αντιμετώπιση της κρίσης που χτύπα την νότια ευρωζώνη,  και να την χειριστούν με τον ίδιο τρόπο που χειρίστηκαν την Γερμανία μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
 ”Είναι αρκετά σαφές ότι η τελευταία συμφωνία ήταν ένας συμβιβασμός που θα διαιωνίσει την αβεβαιότητα και μόνο … Η Μέρκελ θα πρέπει να πει στους ανθρώπους της, πριν από τις εκλογές του 2013 ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί”, είπε στην εφημερίδα Guardian.
“Η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη νότια Ευρωζώνη”, δήλωσε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι  για όσο οι πιστωτές αναβάλλουν την διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους  της Αθήνας  τόσο θα αυξάνεται το  κόστος στο  κοινωνικό όσο και στο οικονομικό πεδίο.
“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε ένα συνέδριο παρόμοιο με αυτό που έλαβε χώρα στο Λονδίνο το 1953,  το  οποίο απάλλαξε την Γερμανία από χρέος της τάξης του 60%. Θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας σε μια αξιόπιστη λύση. Δεν σημασία που θα λάβει  χώρα το συνέδριο, αλλά θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. “
Ως συμμαχική  δύναμη, η Ελλάδα τότε, κατά ειρωνεία της τύχης, ήταν παρών στη διάσκεψη στην οποία τέθηκαν τα θεμέλια για το μεταπολεμικό  οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Το σύμφωνο είχε επιτρέψει στην κατεστραμμένη χώρα του Χίτλερ, όχι μόνο για να αποπληρώσει το χρέος της κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών, αλλά επίσης να  ορίζονται οι οικονομικές υποχρεώσεις της προς το χρέος  της από τις οικονομικές επιδόσεις της.
Αν γκρεμιστεί η οικονομία στην Ελλάδα  δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει είπε ο Τσίπρας και πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να δοθεί «ρήτρα ανάπτυξης» που θα συνδέσει  την επιστροφή του χρέους της Αθήνας με την ικανότητά της να πληρώσει. «Ζητούμε, άμεσα, ένα μορατόριουμ, στην εξυπηρέτηση του χρέους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε τα χρήματα για την ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας ότι η αναστολή πληρωμών σε τόκους,  θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου € 13 κάθε χρόνο, Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να την ταχεία επανεκκίνηση της ετοιμοθάνατης ελληνικής οικονομίας. “Θα ήταν μια λύση win-win.”
Ο χαρισματικός πολιτικός που εκτοξεύτηκε στο προσκήνιο, όταν το κόμμα του πενταπλασίασε  τα ποσοστά του στις εκλογές του Ιουνίου, επέμεινε ότι η αποσπασματική προσέγγιση των διεθνών πιστωτών για την επίλυση της κρίσης δεν θα καταστρέψει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την ήπειρο.
“Υπάρχουν δύο πλευρές στο οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης. Η μια είναι το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο και η δεύτερη  η λιτότητα που πρέπει να τελειώσει. Εάν συνεχίσουμε με τέτοια μέτρα είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά”, είπε.
Οι οικονομικές αποψεις του Τσίπρα συχνά γελοιοποιούνται από τον πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαράς, ως «επικίνδυνες και ατελείς». Αλλά ο 38χρος ηγέτης της αριστεράς έχει δικαιωθεί. Στην Ελλάδα η εφαρμογή της λιτότητας στο όνομα της βάναυσης δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ανεβασει σε επίπεδα ρεκόρ την φτώχεια και την ανεργία. Η χώρα είναι παγιδευμένη στην ύφεση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατ ‘επανάληψη να χαθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και η χώρα να έχει βυθιστεί  σε μια ολοένα και πιο βαθιά σπείρα του θανάτου.
 Υπάρχει ένα βαρέλι δίχως πάτο στη νότια Ευρώπη ότι οι φορολογούμενοι  του  βορρά καλούνται συνέχεια να χρηματοδοτούν.
Παρά το γεγονός ότι η τελευταία διάσωση περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο σχήμα επαναγοράς ομολόγων, η οποία θα  κουρέψει περίπου € 30 δισ. από τα  € 340.6 δις του χρέους της χώρας, ο ίδιος υποστήριξε, ότι ακόμη μια φορά ακόμα οι πιστωτές  «αγοράζουν χρόνο» και, ως εκ τούτου, και αυτή η λύση δεν είναι επαρκής .
“Όταν η κρίση ξεκίνησε το 2009 το χρέος μας διαμορφώθηκε σε 120% του ΑΕΠ. Φέτος αναμένεται επίσημα να φτάσει στο 175,6%. Και τώρα οι ΕΕ-ΔΝΤ  θέλουν για να κάνουν το χρέος βιώσιμο να το φτάσουν στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 », είπε, κουνώντας το κεφάλι του με δυσπιστία.
“Ας υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο – αλλά πώς σχεδιάζουν να φτάσουν εκεί;  Μετά από 12 χρόνια καταστροφικής λιτότητας και των μέτρων συνολικού ύψους € 19 δις η Ελλάδα θα έχει γίνει μια έρημος, μια γη χωρίς ανθρώπους,».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου