Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Νόμπελ αναξιοπιστίας στον Πισσαρίδη


Ο νομπελίστας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος χαρακτηρίζει σήμερα το «κούρεμα» των καταθέσεων μοναδική ελπίδα για να σωθεί η κυπριακή οικονομία, μόλις πριν από λίγες ημέρες θεωρούσε καταστροφική μία αντίστοιχη εξέλιξη.


 Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Χρ.Πισσαρίδης δηλώνει τις τελευταίες ώρες πως οι επιπτώσεις «αν δεν ψηφιστεί το τέλος επί των καταθέσεων» θα είναι πολύ χειρότερες καθώς - όπως λέει - η κυπριακή οικονομία θα καταρρεύσει.
Πριν από λίγες ημέρες, με συνέντευξη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Νομπελίστας οικονομολόγος τασσόταν κατηγορηματικά απέναντι στο «κούρεμα» των καταθέσεων, τονίζοντας πως «δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για την Κύπρο, αλλά θα παρασύρει και την Ευρωζώνη».
Μάλιστα, δήλωνε με βεβαιότητα ότι το μέτρο είχε απορριφθεί ως επιλογή: «Κάθε φορά που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαίων γιατί τότε να μην καταφεύγει στις καταθέσεις; Γι' αυτό, το απορρίψαμε όλοι με πολλή σιγουριά και δεν το βλέπω να γίνεται. Και η Τρόικα δεν θα επιμείνει. Μπορώ να πω με βεβαιότητα πλέον ότι, η Τρόικα εξετάζει ήδη άλλες εναλλακτικές λύσεις».
Ωστόσο, μετά από λίγα 24ωρα, υποστηρίζει ότι αν δεν ψηφιστεί ο νόμος τα επακόλουθα θα είναι πολύ χειρότερα. «Κακά τα ψέματα. Οι χρεοκοπίες θα είναι πολλές και οι πιο πολλοί Κύπριοι καταθέτες θα τα χάσουν όλα, γιατί οι τράπεζες τους δεν θα ξανανοίξουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η αναντιστοιχία της στάσης Πισσαρίδη αποδεικνύει ότι εξελίξεις όπως η δέσμευση καταθέσεων ουδέποτε προαναγγέλλονται, παρά εφαρμόζονται αιφνιδίως και τελικώς εκθέτουν.

 http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου