Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Συμφωνία για ταμείο αλληλεγγύης στην Κύπρο

Στη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης, με στόχο τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα του ευρωπαϊκού δάνειου ύψους 10 δισ. ευρώ, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σημερινή συνάντησή τους με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 σήμερα. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, απέκλεισε το σενάριο επαναφοράς στο προσκήνιο του κουρέματος των καταθέσεων.

Σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρίστου Στυλιανίδη, μετά τη συμφωνία για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Αλληλεγγύης, τονίζεται ότι η κυπριακή ηγεσία «θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και θα βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Συνεχίζεται μια συλλογική προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, με δεδομένη την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σέβεται απόλυτα, επισημαίνει ο κ. Στυλιανίδης.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως από την πρώτη στιγμή έπραξε, στις 15 Μαρτίου, μετά την απόφαση του Eurogroup, και έχοντας υπόψη την αντίθετη άποψη των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, συνεχίζει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες προς όλες τις προσφερόμενες κατευθύνσεις και πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση.
Την επίτευξη συμφωνίας για το ταμείο αλληλλεγύης είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νεόφυτος Νεοφύτου. Όπως ανέφερε η συμφωνία αυτή εξετάζεται από νομικούς και από τη γενική εισαγγελία και πως αν κριθεί ότι πρέπει να περάσει με νομοσχέδιο θα συγκληθεί το απόγευμα η Βουλή. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να τοποθετηθεί λεπτομερώς επί των θεμάτων που συζητήθηκαν και να κάνει εκτιμήσεις για τον χρόνο που θα χρειαστεί για να υπάρξει οριστική λύση για τη διάσωση της οικονομίας.
«Θα βρούμε τη λύση», τόνισε, «εξάλλου είναι μονόδρομος για εμάς. Μία είναι η προσπάθεια όλων μας να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας μας και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε».
Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η Κύπρος «δεν μπορεί να αρνηθεί οποιαδήποτε βοήθεια από οποιονδήποτε, όμως», πρόσθεσε, «επειδή είμαστε στο ευρώ χρειαζόμαστε τη συνεχή στήριξη της ΕΚΤ όσον αφορά τα θέματα ρευστότητας». «Οποιαδήποτε στήριξη καλοδεχούμενη, μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Ευρώπη και χρειαζόμαστε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη σταθεροποίηση της οικονομίας», συνέχισε.
Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και πως η ύφεση θα συνεχιστεί.
Έντονη ήταν η αντίδρασή του όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κλείσιμο τραπεζών, το οποίο απέκλεισε κατηγορηματικά. Απέκλεισε το κλείσιμο τραπεζών. «Τι είναι αυτά τα πράγματα;», τόνισε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να σώσουμε την κυπριακή οικονομία και να θωρακίσουμε τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, απέκλεισε το σενάριο επαναφοράς στο προσκήνιο του κουρέματος των καταθέσεων. Όπως τόνισε, η Ολομέλεια έχει αποφασίσει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Στο μεταξύ, την ελπίδα ότι η Κύπρος θα έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το πακέτο στήριξής της μέχρι τη Δευτέρα εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, μετά το χρονικό περιθώριο που τέθηκε από την ΕΚΤ.
H EKT ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) μέχρι τις 25 Μαρτίου. Για την συνέχιση της χρηματοδότησης θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο διάσωσης.
Μ.Σαρρής: Δεν συζητάμε για δάνειο με τη Ρωσία
Από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, διευκρίνισε πως οι συζητήσεις δεν αφορούν ένα νέο δάνειο. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, διέψευσε ότι «οι πόρτες έχουν κλείσει». Υπάρχει θέληση από τη Μόσχα να βοηθήσει και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κυπριακή πλευρά, ανέφερε.
Επισήμανε, πάντως, ότι κατά τις επαφές του στη ρωσική πρωτεύουσα «μέσα στις επιλογές δεν είναι ενδεχόμενο νέο δάνειο, καθώς αυτό θα καθιστούσε το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο». Οι διαπραγματεύσεις, είπε, επικεντρώνονται σε συνεργασία των δυο πλευρών στον τραπεζικό και στον ενεργειακό τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, η αποψινή νύχτα θα είναι μεγάλη στη Μόσχα, καθώς αντιπροσωπείες Κύπρου και Ρωσίας θα συνέλθουν για να λάβουν ενδεχομένως και τελικές αποφάσεις.
Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της VTB Bank, Αντρέι Κοστίν, ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού στην Κύπρο.
Στα 68 δισ. ευρώ οι καταθέσεις
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων, Κυπρίων και ξένων, στην Κύπρο τον Φεβρουάριο ανερχόταν στο ποσό των 68 δισ. ευρώ.
Τα 20 δισ. ευρώ ήταν καταθέσεις ξένων, εκ των οποίων περίπου τα 18 δισ. ευρώ ήταν ρωσικές καταθέσεις. Οι καταθέσεις των Κυπρίων ανέρχονταν στα 48 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, μείωση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες δείχνουν τα στοιχεία της υπηρεσίας JCC. Συγκεκριμένα, προχθές αγοράστηκαν με εγχώριες κάρτες προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ μια εβδομάδα πριν οι αγορές είχε ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση της τάξεως του 22%.
Οι τράπεζες, οι οποίες θα μείνουν κλειστές μέχρι και την Τρίτη 26 Μαρτίου, παρέχουν μετρητά από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και πληρωμής (ΑΤΜ) από 600 έως 1000 ευρώ ημερησίως.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου