Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Αλέξης Τσίπρας: Εθνικό καθήκον η στήριξη της Κύπρου

Η Κύπρος, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις και τον εκβιασμό του χρονοδιαγράμματος για άρση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, που λήγει αύριο το πρωί, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε λίγο στο Γιούρογκρουπ σε τραγωδία.
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωπαίοι εταίροι απόψε, δεν έχουν στόχο μόνο να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και να εκδικηθούν για το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου, δημιουργώντας έτσι παράδειγμα πειθάρχησης για όλους τους λαούς.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη, «τούτες τις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, πέρα και έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια» και προσθέτει ότι αποτελεί «εθνικό μας καθήκον να συμπαρασταθούμε στον κυπριακό λαό. Να δώσουμε, έστω και την ύστατη ώρα, κάθε δυνατή βοήθεια στη κυπριακή κυβέρνηση».
Ο κ. Τσίπρας καλεί τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδεχθεί «τον καταστροφικό εκβιασμό των εταίρων. Επίσης , καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να αποφασίσει άμεσα, ώστε η Ελληνική κυβέρνηση να παράσχει στήριξη ρευστότητας στην Κύπρο, ώστε τουλάχιστον η διαπραγμάτευση να μην διεξάγεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του απειλητικού χρονοδιαγράμματος που λήγει τα ξημερώματα.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ζητά από τον κ. Σαμαρά να ζητήσει από τη Τράπεζα της Ελλάδος, να παράσχει μέσω του ελληνικού ELA, έκτακτη πρόσθετη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, μέσω των κατάλληλων μηχανισμών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αρθεί ο εκβιασμός της άμεσης χρεοκοπίας, αλλά και να προστατευτεί ταυτόχρονα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις συνέπειες μιας καταστροφικής απόφασης για την Κύπρο.
Πρόκειται για μία κίνηση η οποία δεν αυξάνει το ελληνικό δημόσιο χρέος, δεν συνεπάγεται νέα μέτρα για την Ελλάδα, αποτελεί μικρό μέγεθος για τα ελληνικά δεδομένα και το κυριότερο αποτελεί ηθική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στον κυπριακό λαό, σημειώνει ο κ. Τσίπρας και καταλήγει:
«Η συμβολή της Ελλάδας στη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης με δημοκρατικό τρόπο και πλατιά διαβούλευση, πέρα και έξω από τους απειλητικούς εκβιασμούς των δανειστών, αποτελεί το λιγότερο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε προς την Κύπρο, τούτη την κρίσιμη ώρα. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε έμπρακτα, και όχι μόνο στα λόγια, δίπλα στο Κυπριακό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου