Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο

Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Γιούρογκρουπ σήμερα. Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης—της Τράπεζας Κύπρου.
Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από
100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.
Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ. Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα. Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο. Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι:

1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών - με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα τρέξει με την πάροδο του χρόνου.

3. Η καλή Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού ακούσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα λάβει τα Euro9 δις. του ELA και οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί στη συνέχεια να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

5. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων / ίδια κεφάλαια των ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.

6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% από το τέλος του προγράμματος.

7. Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως Euro10 δισ. ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

02:44 - Στο 30% κούρεμα φαίνεται ότι καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup

2:24 Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας Σχέδιο συμφωνίας για την Κύπρο:

Προβλέπει "κούρεμα" των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης η Λαϊκή και δημιουργείται μια "καλή" και μια "κακή" τράπεζα, παρουσιάστηκε πριν από λίγο στο Eurogroup. Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς "κούρεμα".
Επίσης με εξαίρεση τη Λαϊκή και την Κύπρου δεν θα υπάρξει "κούρεμα" σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα.
Τέλος, η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου, και προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που η εν λόγω τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.

Από το enet.gr>

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές το Eurogoup συνεδρίασε με τετράωρη καθυστέρηση αφού τελικά επετεύχθη προκαταρκτική συμφωνία για την Κύπρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου η προκαταρκτική συμφωνία οδεύει πλέον προς έγκριση από το Eurogroup. Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει «κούρεμα» 30% στις άνω των 100.00 ευρώ καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Δεν φαίνεται να διασώζεται όμως η Λαίκή Τράπεζα. Λίγο πριν τις 2 το πρωί ολοκληρώθηκε η επί της αρχής πολιτική συμφωνία για κούρεμα 30%.
Η Λευκωσία θεωρεί ικανοποιητική υπό τις περιστάσεις την συμφωνία καθώς διασφαλίζεται η ρευστότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προνοεί κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τράπεζα Κύπρου διασώζεται οριστικά. Επίσης η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το θέμα του ELA και των περίπου 9 δις που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τράπεζα Κύπρου, εγκαταλείφθηκε.
Πάντως όπως παρατηρεί η βρετανική Guardian πρόκειται για επιστροφή, λίγο-πολύ στη συμφωνία που πρότειναν Γερμανία και ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα. Η είδηση για την επίτευξη συμφωνίας οδήγησε σε άνοδο το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και καθώς και τους δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων.

Επιβεβαίωση Ομήρου

Ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσεστις 2:00 τα ξημερώματα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται αυτή να επικυρωθεί από το Eurogroup. Ερωτηθείς, ο κ. Ομήρου αν μέσα από την προκαταρκτική συμφωνία διασώζεται η Τράπεζα Κύπρου, είπε πως «όλα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου ότι δηλαδή υπήρχε η πιθανότητα να τεθεί κάτω από αυτό που ονομάζεται resolution σε αυτή την συμφωνία δεν φαίνεται να υπάρχει αλλά δεν θέλω τίποτα άλλο να δηλώσω για λόγους σοβαρότητας και ευθύνης».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για κούρεμα του 30% και για πάγωμα του ΕLΑ, ο κ. Ομήρου είπε πως «το περιεχόμενο θα ανακοινωθεί από το Γιούρογκρουπ. Θα ήταν ανεύθυνο να μπω σε σχολιασμό και εκ μέρους οιουδήποτε χωρίς να έχουμε υπόψη μας το τελικό κείμενο, την τελική συμφωνία να αρχίσουμε τα σχόλια». «Είχαμε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν από την συνεδρία του Γιούρογκρουπ διαμορφώνεται μια πρόταση, μια συμφωνία ή πρόγραμμα όπως ονομάζεται, το οποίο και θα τεθεί την επόμενη μισή-μια ώρα ενώπιον του Γιούρογκρουπ», είπε στις αρχικές του δηλώσεις ο κ. Ομήρου.
Φαίνεται, σημείωσε, ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται κοντά σε επίτευξη συμφωνίας. «Μας έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας αλλά δεν πρόκειται να αποκαλύψω ή να δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του Γιούρογκρουπ άρα θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος από το Γιούρογκρουπ», πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει ότι «πηγές του Προεδρικού διαρρέουν προς ορισμένες πλευρές επιλεκτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Ομήρου απάντησε: «Δεν ξέρω ούτε ποιες είναι οι πηγές του Προεδρικού Μεγάρου. Εγώ ξέρετε είχα μια ευθύνη απόψε ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, να συντονίσω μια διαβούλευση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και να βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλες». Θέλω λοιπόν, συνέχισε, να είμαι σοβαρός και υπεύθυνος.
Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε ότι «υπάρχει μια προκαταρκτική - αν θέλετε συμφωνία- όχι σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, το οποίο είναι όμως το αρμόδιο να πάρει τις τελικές αποφάσεις αλλά σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων δηλαδή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, της κ. Λαγκάρντ, του Προέδρου ή Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας». «Αυτό το Γιούρογκρουπ βρισκόταν υπό την υψηλή εποπτεία - ας το θέσω έτσι αυτών των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Δεδομένου λοιπόν, ότι φαίνεται να υπάρχει εκ πρώτης όψεως μια καταρχήν συμφωνία σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η συμφωνία να τύχει της έγκρισης και του Γιούρογκρουπ που είναι οριστικά και αμετάκλητα το αρμόδιο για να πάρει την τελική απόφαση», συμπλήρωσε.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν ιδιαίτερα δύσκολες και σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποια φάση ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης απείλησε με παραίτηση και πρόωρες εκλογές. «Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο. Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου» φέρεται να ανέφερε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και την Διευθύντρια του ΔΝΤ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αντιδρώντας στις πιέσεις που δέχτηκε, κατά την διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες.
Αρχικώς υποβλήθηκε πρόταση στον Αναστασιάδη με την οποία του ζήτησαν να πάρει την μεγάλη απόφαση και να αποδεχθεί αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου. Ο Αναστασιάδης αρνήθηκε και τους είπε ότι ουσιαστικά ωθείται σε παραίτηση. Επανήλθαν οι της τρόικας και πρότειναν όπως τα 9 δις που πήρε η Λαϊκή Τράπεζα από τον ELA να αντισταθμιστούν με κούρεμα 50 -60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Τράπεζα Κύπρου -πρόταση που απορρίφθηκε από τον Κύπριο πρόεδρο. 
 http://www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου