Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών στα πρώτα 400 ευρώ του μισθού εισηγείται η τρόικα


Μετακύλιση του κόστους από τον εργοδότη στον εργαζόμενο μέσω επιπλέον φορολόγησης, «για τη βιωσιμότητα των Ταμείων»
Την πλήρη ανατροπή του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος με στόχο να απελευθερωθεί η αγορά εργασίας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ωστόσο για να γίνει αυτό ετοιμάζονται ανατροπές σε εισφορές, συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικές και μαζικές συγχωνεύσεις Ταμείων, με την ατζέντα των αλλαγών να ανοίγει επισήμως τον Οκτώβριο.
Μια πρώτη γεύση έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος προσφάτως αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζοντάς το «μη βιώσιμο».
Την κατάργηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μέχρι ενός ορίου μισθού, προτείνει η τρόικα, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, προτείνεται να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές μέχρι του τμήματος του μισθού ως τα 200 ή τα 400 ευρώ και να διατηρηθεί η υποχρέωση πληρωμής εισφορών για το τμήμα του μισθού άνω των 200 ή 400 ευρώ.
Παράλληλα, για να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα, συνιστάται η αύξηση της φορολογίας, είτε στα εισοδήματα είτε στην ακίνητη περιουσία.
Η πρόταση του ΔΝΤ για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προβλέπει:
1) Οι εργοδότες που καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ θα απαλλάσσονται από την καταβολή του δικού τους ποσοστού (28%) για κάθε εργαζόμενο μέχρι ενός καθορισμένου ύψους μισθού, που θα μπορούσε να είναι 100, 200, 300 ή 400 ευρώ.
2) Η βάση για τις εργοδοτικές εισφορές θα μπορούσε να περιοριστεί στους μισθούς που υπερβαίνουν αυτό το όριο. Δηλαδή, σε έναν μισθωτό των 1.200 ευρώ ο εργοδότης να έχει απαλλαγή εισφορών μέχρι τα 300 ή τα 400 ευρώ και να πληρώνει εισφορές μόνο για τα υπόλοιπα 900 ή τα 800 ευρώ. Αντίστοιχα, εργαζόμενος των 800 ευρώ θα ασφαλίζεται μόνο για τα 500 ή τα 400 ευρώ.
3) Το ανώτατο όριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά το ίδιο ποσό, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν μισθό υψηλότερο από το ανώτατο όριο να μην επωφελούνται από την ελάφρυνση αυτή. Σήμερα, το ανώτατο όριο μισθού μέχρι του οποίου εισπράττονται εισφορές είναι 5.435 ευρώ. Το ΔΝΤ λέει ότι αυτό το όριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 200, 300 ή 400 ευρώ.
4) Η απαλλαγή αυτή θα επιφέρει απώλεια εσόδων που μπορεί να καλυφθεί είτε με τη μετατόπιση του βάρους στην έμμεση φορολογία, είτε στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου