Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

«Όχι» της βρετανικής Βουλής σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Απέρριψε το βρετανικό κοινοβούλιο - με 272 ψήφους υπέρ και 285 κατά - την πρόταση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για ανάμειξη της χώρας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία. Μετά την ψηφοφορία ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση επικαλούμενος το «βασιλικό προνόμιο». «Το έπιασα» είπε χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ερμηνεύεται ως μεγάλο πλήγμα για τον Κάμερον αφού παρότι είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, είδε και δικούς του βουλευτές να καταψηφίζουν την πρόταση. Στο άκαρπη απέβη και η χθεσινή, νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επέμβαση στη Συρία με τη Ρωσία να παραμένει σταθερά αντίθετη.
Διαβάστε επίσης:
Αναζητώντας συμμάχους για επέμβαση στη Συρία

Κατά στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία τάχθηκε το βρετανικό κοινοβούλιο.
Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν την πρόταση Κάμερον λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ήταν και τριάντα βουλευτές του ίδιου του του κόμματος, όπως και εννέα των Φιλελεύθερων που τον στηρίζουν, γεγονός που έδωσε λαβή για σκληρά σχόλια στην αντιπολίτευση και τους Εργατικούς.
Ήδη ο Κάμερον είχε «μαζέψει» πολύ το περιεχόμενο του κειμένου που συζητήθηκε, μετά την απαίτηση των Εργατικών να υπάρξουν αποδείξεις κατά του Άσαντ πριν αποφασιστεί επίθεση, πράγμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει.
Όπως σχολίασε αναλυτής του BBC, ο πρωθυπουργός έχει χάσει πλέον τον έλεγχο τόσο της εξωτερικής όσο και της αμυντικής πολιτικής της χώρας και κινδυνεύει να γίνει ήσσονος σημασίας πολιτικό πρόσωπο στη διεθνή σκηνή.
 
Κάμερον: «Το έπιασα»

«Είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, δεν θέλει να δει την εμπλοκή της χώρας στις στρατιωτικές δράσεις» τόνισε μετά την ψηφοφορία ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώπιον των βουλευτών. «Το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα» πρόσθεσε.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», σημείωσε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου».
Λίγο αργότερα και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι η χώρα δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, αφού η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο επί του θέματος. «Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε μιλώντας στο BBC.
Εκτίμησε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση». «Δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση», πρόσθεσε.

 Λευκός Οίκος: «Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις»

Την πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τη Βρετανία παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε κατά μιας ανάμειξης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ενδεχόμενες επιθέσεις ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας – μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερούς φίλους και συμμάχους μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.
«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα ληφθεί βάσει του τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι χώρες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν» πρόσθεσε.

Χέιγκελ: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν «πρόθυμους»

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν έναν «διεθνή συνασπισμό» που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος εναντίον των πολιτών του, δήλωσε σήμερα από τη Μανίλα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο πρότασης για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής.
«Είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια», είπε ο Χέιγκελ κατά το ταξίδι του στις Φιλιππίνες προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία. «Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.
«Είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε μαζί σε μια απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», διευκρίνισε.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσαν στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι γι’ αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση Άσαντ, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.
Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά» τόνισε ο Ένγκελ.

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου