Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Απολύουν, γκρεμίζουν και πουλάνε

Τεράστιες οι παράπλευρες απώλειες στο κοινωνικό κράτος από την ένταξη χιλιάδων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα που αποφάσισε χτες η κυβέρνηση. Μεγαλώνουν οι ουρές για συντάξεις- εφάπαξ με τις απολύσεις στα Ταμεία. Ενισχύονται οι ιδιώτες σε παιδεία-υγεία
Των Στέργιου Ζιαμπάκα, Κώστα Ζαφειρόπουλου
 Απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων, καθώς και απαξίωση βασικών κοινωνικών δομών και μετέπειτα εκχώρησή τους σε ιδιώτες προμηνύονται με τη νέα μορφή του συρρικνωμένου δημόσιου τομέα. Φορείς, κλάδοι και ειδικότητες καταργούνται με μια… μονοκονδυλιά στις προς έκδοση Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους ένα βήμα πριν από την αποχώρησή τους από το Δημόσιο. Είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) υπάλληλοι αναμένουν την ένταξή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας εντός του έτους και 15.000 εξ αυτών αναμένουν την απόλυσή τους έως το 2014. Η μονιμότητα στο Δημόσιο αποτελεί και τυπικά παρελθόν. Ο αντίκτυπος των απολύσεων αναμένεται σε πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς, πέραν των υπολοίπων, οι δημόσιοι υπάλληλοι κατείχαν σημαντική θέση στην κατανάλωση.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάργησης ενός συνόλου ειδικοτήτων του Δημοσίου, αναμένονται τεράστια κενά σε κρίσιμες, για τη δεδομένη χρονική συγκυρία, κοινωνικές δομές. Οι αποψιλωμένες δημόσιες υπηρεσίες θα παρέχουν κακής ποιότητας υπηρεσίες μέχρι να εκχωρηθούν κερδοφόροι τομείς σε ιδιωτικά χέρια. «Είναι φανερό. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως με τους καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης. Μετά την κατάργηση των ειδικοτήτων τους, τα ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης που έχουν αντίστοιχες ειδικότητες περιμένουν τους περίπου 20.000 μαθητές που δεν έχουν αντίστοιχη δυνατότητα παρακολούθησης στα τεχνικά Λύκεια» είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς. Ο ήδη περιορισμένος οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί και με άλλο ένα κόστος κάνοντας σε πολλές περιπτώσεις τη γνώση απαγορευμένη.

Μακελειό στα Ταμεία

Τεράστιο πλήγμα στις διαδικασίες και στον χρόνο παροχής συντάξεων και επιδομάτων θα φέρει η επιλογή του υπουργείου Εργασίας να «συνεισφέρει» στο κυβερνητικό πρόγραμμα κινητικότητας σχεδόν αποκλειστικά με υπαλλήλους Οργανισμών Ασφάλισης. Από τους 618 υπάλληλους-υποψήφιους προς απόλυση από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, οι 263 θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ, οι 211 από το ΙΚΑ, οι 75 από τον ΟΑΕΕ, 29 από το ΕΤΕΑ, 20 από τον ΟΓΑ και 20 από υπηρεσίες του υπουργείου. Οπως εκτιμά στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Θανάσης Καποτάς, οι επικείμενες συρρικνώσεις θα επιδεινώσουν τους χρόνους παροχής συντάξεων, εφάπαξ, επιδομάτων κ.λπ. έως και ένα χρόνο επιπλέον.

«Η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι περικοπή των θέσεων των υπηρεσιών στο 40%. Αυτό σημαίνει αυτομάτως και δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας-απολύσεων έως το τέλος του χρόνου. Με την υποστελέχωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που προϋπήρχε ήδη, από την εφαρμογή του «νόμου Πετραλιά» και την περικοπή των οργανικών θέσεων κατά 30%, είχε δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό αποτυπώνεται στους χρόνους απόδοσης των παροχών. Η νέα συρρίκνωση θα έχει αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης», εξηγεί ο κ. Καποτάς.

Ρημάζουν τους ΟΤΑ

Βασική «δεξαμενή» εργαζομένων προς διαθεσιμότητα και κατ’ επέκταση προς απόλυση αναμένεται να αποτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Περίπου οι μισοί από τους 12.500 υπαλλήλους που θα παρασυρθούν από το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, εκτιμάται πως θα προέλθουν από τους δήμους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, πλήγμα θα δεχθούν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας. Το αποτέλεσμα θα είναι «να μην υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών ολόκληρων περιοχών, οπότε ή θα αναγκαστούν να εκχωρήσουν τις υπηρεσίες σε ιδιώτες, είτε να προσλάβουν νέους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα», περιγράφει. Ηδη 2.234 σχολικοί φύλακες βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, μέσω της κατάργησης της υπηρεσίας τους τον περασμένο Ιούλιο. «Από τη στιγμή που είχαμε φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό τις ζημιές στα σχολεία από εξωσχολικούς παράγοντες, τώρα πια το κόστος των ζημιών θα εκτιναχθεί. Ως αποτέλεσμα, το οικονομικό “όφελος” από την απόλυση των σχολικών φυλάκων θα είναι μηδενικό συνυπολογίζοντας το κόστος που θα πρέπει να καταβληθεί για την αποκατάσταση των ζημιών» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλασόπουλος. Ακόμη, υπενθυμίζεται πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα κληθεί να «προσφέρει» στην κινητικότητα του Σεπτεμβρίου 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς.

Καθαρίστριες τέλος

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κέρδους των ιδιωτών από τις δρομολογούμενες απολύσεις είναι η «θυσία» των 485 καθαριστριών και καθαριστών που επιλέγονται προς ένταξη στο καθεστώς διαθεσιμότητας από υπηρεσίες και φορείς του υπουργείου Οικονομικών. Περισσότερες από 400 περιπτώσεις προέρχονται από τις ΔΟΥ. «Η επιλογή της κατάργησης του συγκεκριμένου κλάδου έγινε επειδή το αντικείμενό του διεκδικείται από οικονομικά συμφέροντα», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, Δημήτρης Μέρκος, προειδοποιώντας πως η αντίστοιχη τακτική εκχώρησης του τομέα καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία θα εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα υπουργεία. Σύμφωνα με τον ίδιο οι σχετικές διαδικασίες ξεκίνησαν πριν οι υπάλληλοι αντιληφθούν το σοβαρό ενδεχόμενο απόλυσής τους. Οι απολυμένοι θα λάβουν ως μοναδική «αποζημίωση» το 75% του μηνιαίου εισοδήματός τους για τους οκτώ μήνες που διαρκεί η περίοδος διαθεσιμότητας. Στην πλειονότητά τους ήταν εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Κι αν γίνει σεισμός;

Μια κίνηση που στερείται λογικής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή της κατάργησης της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, μια υπηρεσία με αντικείμενο όχι μόνο την καταγραφή και την αποκατάσταση ζημιών σε περίπτωση ενός σεισμού, αλλά και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων μπορούν να προκληθούν από κατολισθήσεις, πλημμύρες και άλλα φυσικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα, με την κατάργηση της υπηρεσίας «τινάζονται» στον αέρα τρέχοντα έργα. Μοναδικό «όφελος» για την κυβέρνηση, η ένταξη 330 εργαζομένων στην κινητικότητα. «Είναι μια λάθος απόφαση που δεν έχει καμία οικονομική ή διοικητική λογική, το κράτος θα μείνει ανοργάνωτο στην αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου σεισμού», δηλώνει ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ, Νίκος Λύτρας. Από τους φορείς του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα 138 εργαζόμενοι διοικητικού προσωπικού από τη Γ.Γ. Δημοσίων Εργων και 300 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που προέρχονται από την πρώην «Ολυμπιακή».

Τα άλλα υπουργεία

Η «συνεισφορά» των υπόλοιπων υπουργείων στην «κινητικότητα» καταγράφεται με τους εξής αριθμούς: 500 υπάλληλοι θα προέρχονται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, 410 από το υπουργείο Αμυνας, 250 από το υπουργείο Πολιτισμού, εκ των οποίων 125 από την Κεντρική Υπηρεσία, 15 από ΝΠΔΔ και 110 από τη Γ.Γ. Αθλητισμού, 138 από το υπουργείο Τουρισμού, εκ των οποίων 98 από τον ΕΟΤ και 40 υπάλληλοι διοικητικών καθηκόντων και βοηθητικών ειδικοτήτων.

Οι 131 «θέσεις κινητικότητας» από τους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα προκύψουν από 59 μόνιμους και 52 υπάλληλοι αορίστου χρόνου διοικητικών και βοηθητικών ειδικοτήτων (ΥΕ και ΔΕ) από την κεντρική υπηρεσία και οι υπόλοιπες από τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο και το ΙΓΕ. Εκατό υπαλλήλους θα «προσφέρει» στην κινητικότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, 48 το υπουργείο Ναυτιλίας [22 διοικητικοί υπάλληλοι (ΥΕ και ΔΕ) από την Κεντρική Υπηρεσία και 26 υπάλληλοι της Γ.Γ. Αιγαίου], 38 το υπουργείο Δικαιοσύνης (καθαρίστριες, φύλακες και επιμελητές), 20 το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (διοικητικό και και τεχνικό προσωπικό) και, τέλος, 10 το υπουργείο Εξωτερικών (από τη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού).

 http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου