Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Ο Αντώνης Σαμαράς θα υποδυθεί τον Νίκο Καζαντζάκη

Του Πιτσιρίκου
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τίμησε σε ειδική εκδήλωση στην Πύλο τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για την ξεχωριστή συμβολή του στον πολιτισμό. Στην ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς αποκάλυψε πως θα υποδυθεί τον Νίκο Καζαντζάκη στην επόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή.
Ο Γιάννης Σμαραγδής κάνει ταινίες για μεγάλους Έλληνες -όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και ο Ιωάννης Βαρβάκης- και καταφέρνει πάντα να τους κάνει μικρούς και να τους φέρνει στα μέτρα του, ενώ μας έχει χαρίσει τα ωραιότερα χασμουρητά σε κινηματογράφο τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Επίσης, μας έχει χαρίσει πολλά γέλια, γιατί κατάφερε να κάνει τη ζωή του Καβάφη κωμωδία.

Δεν είναι γνωστός ο λόγος που ο κ. Σμαραγδής επιλέγει να κάνει ταινίες με θέμα τις ζωές μεγάλων Ελλήνων αλλά το πιθανότερο είναι πως, επειδή ο ίδιος δεν αξίζει μία, πιστεύει πως, αν κάνει ταινίες για σπουδαία πρόσωπα, θα καταφέρει να πάρει κάτι από την δόξα τους.
Επειδή ο Γιάννης Σμαραγδής επιλέγει για θέμα των ταινιών του τις ζωές Ελλήνων που έχουν πεθάνει -ώστε να μην μπορούν να του φέρουν αντίρρηση-, κάποιοι ηλικιωμένοι Έλληνες δημιουργοί, που κοντεύουν να τα τινάξουν, έχουν γράψει στην διαθήκη τους πως δεν επιτρέπουν στον Γιάννη Σμαραγδή να κάνει ταινία με θέμα τη ζωή τους και προτιμούν χίλιες φορές τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη.
Το φλερτ του Γιάννη Σμαραγδή με τον Αντώνη Σαμαρά κρατάει πολύ καιρό, αφού ο κ. Σμαραγδής έχει χαρακτηρίσει τον Σαμαρά «ψηλό και όμορφο», οπότε καταλαβαίνουμε πως δεν βλέπει και πολύ καλά ή πάσχει από το σύνδρομο του κοντού που ζηλεύει τους ψηλούς επειδή του έτρωγαν πάντα την γκόμενα.
Βέβαια, όταν ο Σμαραγδής δεν αποθεώνει τον Σαμαρά αποθεώνει Έλληνες εφοπλιστές, οπότε δεν αποκλείεται να έχει πάθει και κάνα εγκεφαλικό ο άνθρωπος και να μην ξέρει τι λέει.
Ο κ. Σμαραγδής τόνισε πως η ιδέα να προτείνει στον Αντώνη Σαμαρά να υποδυθεί τον Νίκο Καζαντζάκη του ήρθε αυθόρμητα, γιατί, όταν διαβάζεις τα βιβλία του Καζαντζάκη και μαθαίνεις για την ζωή του, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι δεν είναι πως ο Καζαντζάκης ήταν αετός αλλά πως ήταν ένας δουλοπρεπής κακομοίρης σαν τον Σαμαρά.
Στην ταινία, την Γαλάτεια Καζαντζάκη θα υποδυθεί η Ευγενία Μανωλίδου, την Ελένη Καζαντζάκη ο Σάκης Ρουβάς, και τον Γιώργο Ζορμπά ο Φαήλος Κρανιδιώτης.
Κάποιοι κακοήθεις υποστηρίζουν πως ο Σμαραγδής γλείφει πατόκορφα τον Σαμαρά για να πάρει καμιά επιδότηση ή να διοριστεί σε κάνα Εθνικό Θέατρο -μα γιατί το λέτε αυτό;-, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, να βγει ο Σμαραγδής και να πει πως ο Τσίπρας είναι θεογκόμενος με όμορφα μάτια και ατσάλινα μπράτσα.
Μετά την βράβευσή του, ο Γιάννης Σμαραγδής αφιέρωσε στον Αντώνη Σαμαρά την μαντινάδα «Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός, στ’ Αμερικής τ’ αλώνι, κι ήρθες κι έλαμψες και ήρθες νικητής, και σ’ αγαπάμε όλοι».
Γιάννη Σμαραγδή, speak for yourself, γιατί εγώ κάνω εμετό με τον Σαμαρά σου, ενώ στις περσινές εκλογές δεν πήρε ούτε 30%, με αποχή που κόντεψε το 40%, οπότε δεν τον αγαπάνε όλοι. Τον αγαπάνε μόνο κάτι θλιβεροί που κάτι έχουν να κερδίσουν απ’ αυτόν
Με την ευκαιρία, μου ήρθε κι εμένα μια μαντινάδα:
Επήγες στην Αμερική να βγεις φωτογραφία, και ήτανε η φάτσα σου μουνί καλλιγραφία.
(Όποιος έχει διαβάσει ενδελεχώς τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη -από τα μυθιστορήματα, τα θεατρικά και την Οδύσσεια ως τα ταξιδιωτικά και την αλληλογραφία του- ξέρει καλά πως ο Καζαντζάκης είχε ένα πολύ έντονο χαρακτηριστικό: σιχαινόταν. Όχι μικρόβια, ανθρώπους. Όχι όλους τους ανθρώπους, μόνο τους Μελάδες (σ.σ.από τον Σπύρο Μελά). Η Ελλάδα και η Μελάδα έλεγε ο Καζαντζάκης. Σήμερα δεν υπάρχουν Μελάδες, υπάρχουν όμως Σμαραγδήδες που αποθεώνουν Σαμαράδες. Και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να φέρουν τον Καζαντζάκη στα μέτρα τους και στο τίποτά τους. Δεν μπορούν.)


http://pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου