Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η Διεθνής Αμνηστία για την Αμυγδαλέζα


Τη «βαθιά ανησυχία της» για τις παρατεταμένες περιόδους κράτησης των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, αλλά και για «τις πολύ κακές συνθήκες» σε διάφορους χώρους κράτησης μεταναστών και σε αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.
Όπως τονίζει η Οργάνωση, αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν σε εξέγερση τους ανθρώπους που κρατούνται στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Η εξέγερση παρακινήθηκε από άτομα που κρατούνται στο κέντρο, αφού έμαθαν ότι θα κρατούντο μέχρι δεκαοκτώ μήνες και όχι δώδεκα μήνες, όπως είχαν αρχικά ενημερωθεί», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. «Αστυνομικοί φρουροί έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα σε δύο από τους οικίσκους που χρησιμοποιούνται για ύπνο σε συνέχεια της ενεργοποίησης των κλιματιστικών από τους μετανάστες. Ορισμένοι χτυπήθηκαν και κακοποιήθηκαν προφορικά από τους αστυνομικούς φρουρούς, όταν αρνήθηκαν να επιστρέψουν στους οικίσκους τους», καταγγέλλει η Οργάνωση.
Επισημαίνει ακόμη ότι κατά τις επισκέψεις εκπροσώπων της στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2013 «οι κρατούμενοι εξέφρασαν την απελπισία τους για την παρατεταμένη κράτησή τους και ανέφεραν, μεταξύ άλλων, κακή ποιότητα του φαγητού, κακές συνθήκες υγιεινής και δυσκολίες να μιλήσουν με τις οικογένειές τους λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε τηλέφωνα».
«Τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι κρατούμενοι μίλησαν για τις ανησυχίες τους για την υγιεινή λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού στο κέντρο κράτησης», προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία.
Καλεί τέλος τις ελληνικές αρχές «να σταματήσουν την πρακτική της συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης των μεταναστών και αιτούντων άσυλο, και να διερευνήσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους ισχυρισμούς της κακομεταχείρισης από αστυνομικούς φρουρούς πριν από την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα».

 http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου