Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

McΑπεργία

Καλύτερους μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αλλά πάνω από όλα μια αξιοπρεπή ζωή διεκδικούν χιλιάδες εργαζόμενοι της McDonald's και άλλων αλυσίδων εστιατορίων φαστ φουντ στις ΗΠΑ, που χθες κατέβηκαν σε απεργία σε περίπου 50 πόλεις της χώρας.
Οι απεργοί ζητούν ελάχιστο μισθό 15 δολαρίων την ώρα, δηλαδή τον διπλασιασμό του σημερινού ελάχιστου μισθού που δεν ξεπερνά τα 7,25 δολάρια, καθώς και τη δυνατότητα να συνδικαλίζονται. Το κίνημα, το οποίο άρχισε τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη με 200 απεργούς, έχει από τότε διευρυνθεί εντυπωσιακά.
Τον Ιούλιο, επτά πόλεις συμμετείχαν στις σχετικές κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη,
το Σικάγο και το Ντιτρόιτ, ενώ για τη χθεσινή απεργία οι διοργανωτές προέβλεπαν τη συμμετοχή εργαζομένων στα φαστ φουντ περίπου 50 πόλεων, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, το Σικάγο, το Ντένβερ, το Ντιτρόιτ, το Χάρτφορντ, το Χιούστον, το Λος Άντζελες, το Μέμφις, το Μιλγουόκι, το Όκλαντ, το Ράλεϊ και η Τάμπα. Εκτός από τους εργαζομένους στα McDonald's, απήργησαν και όσοι εργάζονται στις αλυσίδες Wendy's και Burger King.
"Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους αυτούς έχουν παιδιά και προσπαθούν να ζήσουν την οικογένειά τους (...) και ο μέσος μισθός τους (των στελεχών περιλαμβανομένων) είναι 9,08 δολάρια την ώρα, δηλαδή πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας για έναν εργαζόμενο που έχει την τύχη να εργάζεται 40 ώρες εβδομαδιαίως", υπογράμμισε η Μέρι Κέι Χένρι, διεθνής πρόεδρος της SEIU, ενός συνδικάτου που προσέφερε την υποστήριξή του στους εργαζομένους των φαστ φουντ.
Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αλυσίδες φαστ φουντ δεν είναι πια έφηβοι που προσπαθούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους δουλεύοντας για μερικές ώρες εκεί και έκανε λόγο για μαζικοποίηση των συμβάσεων, που δεν διασφαλίζουν πλήρη απασχόληση. Επιπλέον, δεν μπορούν να υπολογίζουν στα φιλοδωρήματα, αντίθετα από τους συναδέλφους τους που εργάζονται σε μπαρ και εστιατόρια.
Αν ο ελάχιστος μισθός είχε παρακολουθήσει τον πληθωρισμό ή τον μέσο όρο των μισθών τα 50 τελευταία χρόνια, θα ήταν γύρω στα 10 δολάρια την ώρα, επισήμαναν πρόσφατα οι New York Times σε κύριο άρθρο τους αφιερωμένο στο κίνημα αυτό. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ντιβόντε Γέιτς, ο οποίος εργάζεται σε ένα McDonald's του Μιλγουόκι (Ουισκόνσιν, βόρειες ΗΠΑ), αποφάσισε να απεργήσει την Πέμπτη για τρίτη φορά, όπως και οι επτά συνάδελφοί του στο κατάστημα φαστ φουντ.
Στα 21 του, είναι πατέρας ενός παιδιού και εργάζεται από 9 έως 15 ώρες την εβδομάδα, παρ' όλο που θα ήθελε να εργαστεί περισσότερο. Οι ώρες της δουλειάς του ποικίλλουν από τη μια μέρα στην άλλη. "Δουλεύω σκληρά και πρέπει να με μεταχειρίζονται σαν κάποιον που δουλεύει σκληρά. Δεν εκτιμούν τη δουλειά μου", εξηγεί. Γνωρίζει ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του εξαιτίας της συμμετοχής του στην απεργία, αλλά δεν φοβάται. "Υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου". "Είναι ένας καλός αγώνας", προσθέτει. "Πρέπει να αγωνιστούμε, αλλά στο τέλος πιστεύω ότι κάτι θα πετύχουμε. Έχουν τα μέσα για να μας πληρώσουν περισσότερο" καταλήγει.
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου