Θα μπορούσε να γίνει ένας παραλληλισμός ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και τις πιθανές λύσεις για τη βιωσιμότητά του και το ιδιωτικό χρέος, αυτό που αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς.
Αυτό το οποίο προγραμματίζουν οι πιστωτές με τη σύμφωνη γνώμη των κυρίων Σαμαρά και Στουρνάρα είναι όχι το κούρεμα, αλλά η παράταση αποπληρωμής του χρέους με ελάφρυνση του επιτοκίου για ένα διάστημα. Με τον τρόπο αυτό το χρέος παραμένει ίδιο, εάν δεν αυξάνεται κιόλας, και απλώς μετατίθεται σε μια επόμενη γενεά, η οποία μάλιστα θα έχει στη διάθεσή της πολύ μειωμένες δυνατότητες και μέσα για την εξυπηρέτησή του. Αυτό λέγεται "μη
βιώσιμο χρέος", απλώς η χρεωμένη χώρα "δεν το ξέρει" και σπαταλά τους πόρους της προσπαθώντας να το εξυπηρετήσει
Την ίδια λύση κατ' αναλογίαν προτείνουν και οι τράπεζες σε όσους επιχειρούν να επαναδιαπραγματευτούν το στεγαστικό τους δάνειο. Κόβουν κατιτίς από τη δόση ώστε να μπορεί ο οφειλέτης να ανταποκρίνεται στις πληρωμές και παρατείνουν τις δόσεις αυξάνοντας ταυτόχρονα και το επιτόκιο. Το αποτέλεσμα είναι ο δανειολήπτης να πληρώνει σε όλη του τη ζωή όλο και μεγαλύτερη δόση με όλο και λιγότερες οικονομικές δυνατότητες και να κινδυνεύει έτσι ανά πάσα στιγμή να του πάρουν το σπίτι. Αυτό λέγεται επίσης "μη βιώσιμο χρέος", απλώς ο δανειολήπτης δεν το ξέρει.
Η μόνη λύση σε ό,τι αφορά τα δάνεια πρώτης κατοικίας είναι η "νέα σεισάχθεια" που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η απελευθέρωση των πολιτών από χρέη τα οποία δεν δημιουργήθηκαν με υπαιτιότητά τους και με κακή πίστη αλλά προέκυψαν μέσα από την κρίση και τους εγκληματικούς χειρισμούς των μνημονιακών κυβερνήσεων, καθώς και στη βάση ψεύτικων υποσχέσεων και πλύσης εγκεφάλου από κοινού από το κράτος και τις τράπεζες πριν την κρίση. Μόνο έτσι θα έχουν τη δυνατότητα τα νοικοκυριά να προγραμματίσουν τα οικονομικά τους εις τρόπον ώστε να προάγεται η οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική ζωή των πραγματικών ανθρώπων και όχι οι ισολογισμοί των φαλιρισμένων τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, μπορεί να επιτευχθεί και μια αναθέρμανση της οικονομίας η οποία σε τελική ανάλυση θα ωφελήσει ακόμα και τις ίδιες τις τράπεζες.
Και στο επίπεδο του δημοσίου χρέους, το κούρεμα σε συνδυασμό με μια κυβέρνηση η οποία έχει πρόγραμμα αναδιανομής εισοδήματος και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μπορεί να απελευθερώσει την Ελλάδα από την αλυσίδα της εξάρτησης μέσω του χρέους και των δανείων. Η πρόταση Σόιμπλε, Μέρκελ, Στουρνάρα, Σαμαρά σημαίνει τη διαιώνιση του χρέους και της πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης που συνεπάγεται.

 http://www.avgi.gr