Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Κινητικότητα όχι μόνο για γιατρούς αλλά και για... ασθενείς

Από το πρωί της Τετάρτης, οκτώ συντονιστές του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) βρίσκονται στα ισάριθμα νοσοκομεία, όπου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας (Αθήνα: Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλειο – Θεσ/νικη: Ειδικών Παθήσεων, Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Παναγιά), προκειμένου να καταγράψουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς και να δρομολογήσουν τη μεταφορά τους σε άλλες κλινικές.
Από σήμερα, Πέμπτη, τα συγκεκριμένα νοσοκομεία δεν θα συμμετέχουν στις εφημερίες. Ταυτόχρονα αλλάζει το σύστημα εφημεριών, καθώς έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου σε 24ωρη βάση κάθε τρεις εργάσιμες ημέρες, ενώ στις εφημερίες θα συμμετάσχουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Την Τετάρτη συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο των Υγειονομικών Περιφερειών υπό τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, όπου και οριστικοποιήθηκαν οι φορείς συνεισφοράς και οι φορείς υποδοχής, οι κλινικές που παραμένουν στα νοσοκομεία συνεισφοράς, καθώς και το προσωπικό που θα μετακινηθεί.
Τα συγκεκριμένα 8 νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου ή Μονάδες Χρονίων Παθήσεων, με αποτέλεσμα ένα μικρό μέρος των σημερινών τμημάτων τους θα παραμείνει στα ίδια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος μαζί με το προσωπικό που τίθεται σε κινητικότητα θα καλύπτει κενά στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία, Αττικό, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο και Μεταξά.
Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στο μέτρο της κινητικότητας.
Για την Παρασκευή, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει προγραμματίσει τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.
 «Ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες προκαλεί ανατριχίλα το άκουσμα της εκκένωσης νοσοκομείων» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας.
Ο ίδιος μιλώντας στο Βήμα FM σχολίασε επιτιθέμενος στον υπουργό Υγείας ότι «τα πράγματα στο χώρο της υγείας θα γίνουν χειρότερα με το κλείσιμο νοσοκομείων. Ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει εικόνα, διαβάζει απλώς το σκονάκι που του έχει δώσει η τρόικα».

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου