Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες 100 ημέρες; Αναδιαπραγμάτευση και πάγωμα πληρωμών

Συνέντευξη του Νίκου Βούτση στα «Νέα» 
Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται το συντομότερο να κυβερνήσει εφαρμόζοντας στο ακέραιο το πρόγραμμά του. Τι κατά τη γνώμη σας θα έπραττε, τις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησης, για την οικονομία (επανεκκίνηση παραγωγικότητας, ανεργία, χρέος, κρατικός δανεισμός, λειτουργία του κράτους), για το Δημόσιο (θα προσλαμβάνονταν, π.χ., νέοι υπάλληλοι, με ποια κριτήρια και από ποια κονδύλια θα πληρώνονταν), με τον πλουραλισμό και την ελευθερία του λόγου, με την Ευρώπη, την ΕΕ και την ΟΝΕ;
 Την ερώτηση αυτή έθεσαν τα «Νέα» έθεσαν στους βουλευτές Νίκο Βούτση, Δημήτρη Στρατούλη και Δημήτρη Κοδέλα, τον καθηγητή Άλκη Ρήγο, μέλος της ΚΕ του κόμματος, και τον Ηλία Χρονόπουλο, γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού. Ακολουθεί η απάντηση του βουλευτή Α΄ Αθήνας και γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση (από την έντυπη έκδοση των Νέων λείπει το πέμπτο σημείο).
 1. Η κατάργηση των απαράδεκτων μνημονιακών δεσμεύσεων και των επιπτώσεών τους στο λαό μας θα σημάνει την άμεση ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων, με ένα δίχτυ διευρυμένης κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από την ενίσχυση των δημόσιων τομέων υγείας και πρόνοιας. Με την ταυτόχρονη αποκατάσταση του βασικού κατώτερου μισθού και της σύνταξης, την επαναφορά της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας, του επιδόματος ανεργίας, την εφαρμογή του σχεδίου για τους δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
 2. Με απτά δείγματα γραφής, πχ την ενεργοποίηση των λαϊκών συνελεύσεων και την ουσιαστική λειτουργία από το πρωτοβάθμιο επίπεδο όλων των μαζικών φορέων, θα γίνει επί της ουσίας ένα πρώτο βήμα στην αναγκαία λαϊκή συμμετοχή και τον δημοκρατικό προγραμματισμό ως ένα κρίσιμο πεδίο «συνάντησης» με τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος οικονομικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με στόχο τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη των συγκεκριμένων προς εφαρμογή μέτρων. Σε αυτές τις επιλογές σημαντικό ρόλο θα έχει η χρηματοδότηση από τον δημόσιο-κοινωνικοποιημένο τραπεζικό τομέα.
 3. Η αναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειακών συμβάσεων προϋποθέτει τη συμφωνία για ένα γενναίο και πραγματικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κατατείνει στην εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος ενισχύσεων μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία και από ειδικές χορηγήσεις της ΕΚΤ με ρήτρα ανάπτυξης, ιδιαίτερα των υποδομών της χώρας. Το πάγωμα της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων θα είναι οργανικό μέρος αυτής της νέας συμφωνίας.
 4. Για όσο χρόνο απαιτηθεί ώστε να διαμορφωθεί το γενικότερο πλαίσιο της αναγκαίας «ευρωπαϊκής λύσης» μέσα στην οποία θα συνομολογηθεί η νέα συμφωνία που προδιαγράψαμε, είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ως κύρια, ως πρώτη και αν απαιτηθεί ως μόνη υποχρέωση τη στήριξη και την επιβίωση του ελληνικού λαού και δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και διλήμματα που θα έχουν ως στόχο την υποταγή στα παρόντα και σε νέα μνημόνια. Μια τέτοια πολιτική είναι συμβολή και ακρογωνιαίος λίθος για την συνδιαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών σε ευρωπαϊκή κλίμακα και την αναβάθμιση του πολιτικού μετώπου του Νότου για την ανατροπή της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ.
 5. Ο κρίσιμος παράγων που θα δώσει φερεγγυότητα και μακροημέρευση στην αριστερή διακυβέρνηση και ταυτόχρονα θα της δώσει το αναγκαίο κύρος και το ηθικό πλεονέκτημα ώστε να έχει την ικανή στήριξη πολύ ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, είναι η αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος της ελληνικής κοινωνίας. Στο πολιτικό επίπεδο σημαίνει την πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση των θεσμικών λειτουργιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για σημαδιακές και ακραίες εναντίον του λαού επιλογές.  Στην οικονομία αντίστοιχα θα σημαίνει την άμεση εφαρμογή ενός κοινωνικά δίκαιου και ριζοσπαστικά αναδιανεμητικού φορολογικού συστήματος που θα αποκαθιστά για όλους την ισχύ των οικείων συνταγματικών άρθρων.

http://www.rednotebook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου