Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Με οδηγό το παράδειγμα της ΕΡΤ η κυβέρνηση «τελειώνει» ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ


“ Σε ότι αφορά την τύχη των εργαζομένων, εαν λάβει κανείς υπόψιν ότι προκρίνεται κατά βάση το... μοντέλο της ΕΡΤ, είναι προφανές ότι μεγάλος αριθμός από τους περίπου 2.500 εργαζόμενους, θα χάσουν τη δουλειά τους, με κίνδυνο μάλιστα να μην πάρουν ούτε καν αποζημίωση λόγω της δυνατότητας που δίνεται στη διαδικασία της εκκαθάρισης, για καταγγελία των συμβάσεων εργασίας αζημίως για την επιχείρηση. ”

Να αντιμετωπίσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, προτίθεται η κυβέρνηση, αναφορικά με την ΕΛΒΟ, τα ΕΑΣ και τη ΛΑΡΚΟ, η τακτοποίηση των οποίων- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση.
Αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα φάνηκε η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να "πατήσει" πάνω στις διατάξεις που αφορούν στις ΔΕΚΟ, λαμβάνοντας ει δυνατόν υπόψιν την ιδιομορφία της κάθε εταιρίας.
Οσον αφορά, πάντως, στη τύχη των εργαζομένων, εαν λάβει κανείς υπόψιν ότι προκρίνεται κατά βάση το... μοντέλο της ΕΡΤ, είναι προφανές ότι μεγάλος αριθμός από τους περίπου 2.500 εργαζόμενους, θα χάσουν τη δουλειά τους, με κίνδυνο μάλιστα να μην πάρουν ούτε καν αποζημίωση λόγω της δυνατότητας που δίνεται στη διαδικασία της εκκαθάρισης, για καταγγελία των συμβάσεων εργασίας αζημίως για την επιχείρηση. 
Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα. Το "αγκάθι" είναι αυτό των κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,2 δις ευρώ που δόθηκαν την περίοδο 2004- 2012 και για τα οποία πρόσφατα προέκυψε θέμα επιστροφής ως πρακτική αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Η λύση που προτείνεται (χωρίς όμως όπως αναφέρουν νομικές πηγές να είναι βέβαιο ότι θα περάσει από τις κερκόπορτες της ΕΕ) είναι η διάσπαση του Αμυντικού σκέλους της ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αναζητώνται οι κρατικές ενισχύσεις. Από εκεί και πέρα, σχεδιάζεται να υπαχθεί η εταιρία στη διαδικασία του άρθρου 14Β του νόμου για τις ΔΕΚΟ, που προβλέπει κατάργηση - συγχώνευση - αναδιάρθρωση μονάδων και απόσπαση περιουσιακών στοιχείων.
Για την ΕΛΒΟ σχεδιάζεται η υπαγωγή στο άρθρο 14Α του νόμου για τις ΔΕΚΟ, με βάση το οποίο η εταιρία θα μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία και εν συνεχεία θα τεθεί σε διαδικασία πώλησης είτε συνολικά ως εταιρία είτε τα περιουσιακά της στοιχεία ξεχωριστά.
Ανάλογο μοντέλο σχεδιάζεται και για τη ΛΑΡΚΟ των περίπου 1.000 εργαζομένων, με συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ και κομβικό ζήτημα το - σοβαρό - ενδεχόμενο η ΕΕ να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr
via  http://www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου