Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Κερδισμένη η Cosco από τη συμφωνία με ΟΛΠ

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Έπειτα από διαβουλεύσεις δυο ολόκληρων μηνών και ισχυρές κυβερνητικές πιέσεις, υπεγράφη το απόγευμα της Παρασκευής ο «φιλικός διακανονισμός» ανάμεσα στην ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) και ΟΛΠ ΑΕ. Δείτε ΕΔΩ τη συμφωνία.
Βάσει του πρακτικού της συμφωνίας που δόθηκε από τον ΟΛΠ στη δημοσιότητα, οι Κινέζοι φαίνεται ότι κερδίζουν τη μείωση του εγγυημένου ανταλλάγματος που κατέβαλαν στον ΟΛΠ ετησίως. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια υποστηρίζουν όμως ότι η συμφωνία αυτή ουσιαστικά θα οδηγήσει στην κατάργηση του «ενοικίου».
Το επίμαχο σημείο της συμφωνίας όπως αυτό καταγράφεται στο πρακτικό, αναφέρει: «Να μην καταργηθεί το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα, αλλά να προσαρμοσθεί η καταβολή βάσει οικονομικών δεικτών (ΑΕΠ) λόγω της μεταβολής των οικονομικών δεδομένων στην σύνθεση των
φορτίων της αρχικής σύμβασης».
Να σημειωθεί ότι εξαρχής βασικό αίτημα της Cosco ήταν η αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι να επιστρέψει το ΑΕΠ της χώρας στα επίπεδα προ κρίσης και συγκεκριμένα στο 2009, τότε δηλαδή που υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης. Αίτημα το οποίο η διοίκηση του ΟΛΠ δεν δεχόταν μέχρι και τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες και ενώ έληγε η χρονική παράταση που είχε δοθεί για τις διαβουλεύσεις, παρενέβη προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έδωσε εντολή να βρεθεί λύση.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι από τη Πέμπτη, πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μέσω πώλησης μετοχών του και μάλιστα τηλεφώνησε ο ίδιος στον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλιτιάδη Βαρβιτσιώτη και του ζήτησε να ετοιμάσει το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.
Άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στα λιμάνια μετά την δημοσιοποίηση του «φιλικού διακανονισμού». Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), με μια ανακοίνωση κόλαφο, υποστηρίζει ότι η «κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα λιμάνια ως προσωπικό της λάφυρο που το ξεπουλάει στον βωμό της πρόσκαιρης επιβίωσης της αδιέξοδης και καταστροφικής πολιτικής της».
Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου