Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Δέκα χιλιάδες Ισπανοί πίστεψαν τον... Στουρνάρα ή τον Πορτοθάλτε. Του Πέτρου Κατσάκου

Αν πιστέψει κανείς τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας τουλάχιστον 10.000 Ισπανοί πείσθηκαν πως «η Ελλάδα έχει μπει πια στο δρόμο της ανάπτυξης» και ήρθαν στον «ελληνικό παράδεισο» των μνημονίων για να βρουν δουλειά. Την ώρα που η χώρα μας ξεπέρασε την Ισπανία στον ευρωπαϊκό κατάλογο της ανεργίας και οι Έλληνες δημιουργούν ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κάποιοι Ισπανοί αναζητούν ελπίδα στην Ελλάδα. Όπως καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της Ισπανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 176.000 τουλάχιστον ήταν οι Ισπανοί μεταξύ 35-44 ετών που από την αρχή της κρίσης εγκατέλειψαν τη χώρα τους προς αναζήτηση εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2012 περίπου 30.000 πολίτες της χώρας μετανάστευσαν στη Γερμανία, αριθμός που συνιστά άνοδο 45% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Το περίεργο, όμως, δεν ήταν αυτό. Δημοφιλέστερος προορισμός μετανάστευσης των Ισπανών μετά τη Γερμανία ήταν η Ιταλία (12.000) και δύο χώρες που μαστίζονται από την πολιτική της λιτότητας και την ανεργία: η Ελλάδα (10.000) και η Πορτογαλία (4.000)!
Οι παρουσιάζοντες την έρευνα δεν κατόρθωσαν να δώσουν πάντως λογική εξήγηση στο γεγονός ότι οι Ισπανοί φέρονται να φεύγουν από την ισπανική εργασιακή κόλαση για να έρθουν στην πρωταθλήτρια της ευρωπαικής ανεργίας Ελλάδα. Μάλλον πρόκειται για ακροατές του γνωστού ισπανού δημοσιογράφου «Άρη Πορτοθάλτε» που ενστερνίζονται την θεωρία της εργατικής κινητικότητας εντός της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου