Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Κομισιόν: Είστε καλοί, αλλά δεν αρκεί

Η Ελλάδα θα πετύχει του στόχους της για το 2013 και το 2014, ωστόσο το 2015 και το 2016 θα χρειαστούν νέα μέτρα, αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οπως επισημαίνεται από την Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα με τα οποία υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012, ενώ έχουν ληφθεί και τα«απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του 2013 και του 2014».
Η Επιτροπή προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το τρέχον έτος και εκτιμά πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014. Παράλληλα επισημαίνεται πως το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά τα 2/3 από το 2009, σε επίπεδα κοντά στο 6% του ΑΕΠ το 2012.
Ωστόσο τονίζεται πως για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015 και του 2016 (πλεόνασμα 3% και 4,5% αντίστοιχα) απαιτούνται νέα μέτρα. Ειδικότερα για το 2015 θα απαιτηθούν μέτρα 1,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 χρειάζονται μέτρα ύψους 2,2% του ΑΕΠ, όπως επισημαίνεται στο Reuters.
Όπως επισημαίνεται «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014», ενώ καταγράφεται και υστέρηση σε ό,τι αφορά το στόχο για έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικότερα για το 2013 εκτιμάται πως τα έσοδα θα είναι 2 δις έναντι 2,6 δις, που ήταν και ο προηγούμενος στόχος.
Με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικώνυποστήριξαν πως «το όποιο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας το 2013-2014», όπως αναφέρει και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε.
Παράλληλα οι ίδιο κύκλοι επισημαίνουν πως το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε, δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015- 2016. «Το αντίθετο έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας», σημειώνουν.
«Η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για την λήψη επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων»,αναφέρει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός και πρόσθεσε πως «σε απόλυτους αριθμούς τα νέα μέτρα, που θα προκύψουν από το σκέλος των δαπανών, θα ξεπεράσουν τα 7,5 δις.€ συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποτυχημένη πρακτική της πολιτικής της λιτότητας».
Παράλληλα μεταξύ άλλων τονίζει πως η Επιτροπή «επιχαίρει μόνο για το γεγονός ότιη κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη είναι η πιο νεοφιλελεύθερηκυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα και ενημερώνει για τα νέα μέτρα λιτότητας που έπονται»
«Το μόνο επιχείρημα κυβέρνησης και τρόικας, δηλαδή αυτών που έχουν καταστρέψει την κοινωνία και απειλούν τη δημοκρατία, είναι ότι χωρίς την πολιτική τους θα ήταν χειρότερα. Εμείς απαντάμε: Αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν την ίδια πολιτική έχει και χειρότερα. Πολύ χειρότερα! Η ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αποτελεί μονόδρομο»,καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου