Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ύφεση 4,6% και ανεργία 27% για το 2013 προβλέπει το ΙΟΒΕ

Ύφεση που θα κυμαίνεται από 4,6 έως 5% αλλά και συγκράτηση της ανεργίας στα σημερινά επίπεδα - δηλαδή κοντά στο 27% - προβλέπει μεταξύ άλλων η πρώτη τριμηνιαία έκθεση του Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία το 2013. Σύμφωνα με την έκθεση το έτος που μεσολάβησε από το τέταρτο τρίμηνο του 2011 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2012, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά περίπου 270 χιλιάδες. Η έκθεση προβλέπει ακόμα ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα θα περιορισθεί κατά 9% ωστόσο αναμένεται αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας η οποία το 2012 υποχώρησε κατά 17%.
 Αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πιθανόν η ύφεση να επιδεινωθεί το 2013 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΙΟΒΕ (-4,6%), αν και θα είναι σε κάθε περίπτωση ηπιότερη του 2012, σημείωσαν ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ Μωυσής Ραφαήλ και ο διευθυντής Έρευνας Άγγελος Τσακανίκας.
Ο κ. Τσακανίκας δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει μια θετική έκπληξη όσον αφορά τους ρυθμούς του ΑΕΠ λόγω των καλών προοπτικών του τουρισμού αλλά και προοπτικών για πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας στα επόμενα τρίμηνα.
Αναφορικά με την ανεργία επισημάνθηκε ότι προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2013 στο 27,6%. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι, τονωτικά στην απασχόληση τους αμέσως προσεχείς μήνες μπορεί να επενεργήσει η επίτευξη της επανεκκίνησης των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες και σχετικά προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας.
Για τον πληθωρισμό η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι θα είναι φέτος μηδενικός, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες θα έχουμε σταθερότητα τιμών.
Αναφορικά με την Κύπρο, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η κατάσταση ενδεχομένως να μην είναι τόσο αρνητική όσο περιγράφεται από μελέτες και εκτιμήσεις καθώς η Κύπρος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει και να ανακάμπτει από σοβαρές κρίσεις.
Αναφορικά με τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι δεν επηρεάζουν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να διοχετεύσουν στην αγορά την αναγκαία ρευστότητα.

 http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου