Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

CNN: Ελλάδα ο ασθενής της Ευρώπης

Στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση πολλών ασθενών, αναφέρεται σε κεντρικό του θέμα, στην ιστοσελίδα του, το αμερικανικό δίκτυο CNN, χαρακτηρίζοντας την «υπερχρεωμένη Ελλάδα» που διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, «ασθενή της Ευρώπης».
Ξεκινώντας με παραδείγματα ανθρώπων που αδυνατούν να βρουν τα απαραίτητα για τις θεραπείες τους φάρμακα, το CNN σκιαγραφεί ένα ζοφερό πορτρέτο του συστήματος υγείας μιας χώρας όπου το ταμείο είναι μείον εδώ και πολύ καιρό όπως αναφέρει. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, η 45χρονη Μόρφω Καραδονα, δηλώνει: «Παλεύω με τον καρκίνο τα τελευταία έξι χρόνια.

Τώρα δεν βρίσκω τα φάρμακα που χρειάζομαι. Το να διασφαλίσω την θεραπεία μου κάθε δυο εβδομάδες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για μένα». Η Καραδονα είναι μια από τους χιλιάδες Έλληνες που έχουν παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο με μια κυβέρνηση χωρίς ρευστότητα που αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της…πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν περιορίσει τις προμήθειές τους προς την Ελλάδα…» γράφει το CNN, επισημαίνοντας ότι παρά τα τεράστια σε μέγεθος πακέτα διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές, το κράτος εξακολουθεί να χρωστά στις εταιρείες και τα φαρμακεία, περίπου 2 δισ. ευρώ.
«Με το παρόν ελληνικό σύστημα, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μερικά ζωτικής σημασίας σκευάσματα από τα φαρμακεία και αργότερα το κράτος να τους επιστρέψει τις δαπάνες. Στα κρατικά νοσοκομεία μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα απευθείας. Αυτό σημαίνει ότι 'εξασφαλίζεται' άμεση πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φάρμακα για τους πιο φτωχούς, αλλά αν παρατηρηθούν ελλείψεις π.χ. στα νοσοκομεία, οι πιο φτωχοί αποκλείονται καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν προκαταβολικά» υπογραμμίζει το δίκτυο. «Ήμουν κοινωνική λειτουργός. Πλήρωνα όλη μου την ζωή εισφορές και τώρα που είμαι ηλικιωμένη, η σύνταξή μου μειώθηκε σχεδόν στο ήμισυ και η χώρα μου με αφήνει να σαπίσω» λέει η 75χρονη Μαρίνα Καμπάκη. «Πολλοί από εκείνους που περιμένουν στην σειρά, έχουν παρόμοιες ιστορίες να διηγηθούν, ιστορίες που απηχούν την δυσαρέσκεια για αυτό που θεωρούν παραβίαση του κοινωνικού συμβολαίου» σημειώνει το CNN.

ΠΗΓΗ: Έθνος
via  http://www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου