Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Μαριονέτες στις Βρυξέλλες

Οκτώ στους δέκα Έλληνες, αλλά και έξι στους δέκα Γερμανοί, δεν εμπιστεύονται τις πολιτικές λιτότητας που αποφασίζουν στις Βρυξέλλες. Το εύρημα αυτό του Ευρωβαρόμετρου δείχνει την κρίση αντιπροσώπευσης που σκαρφαλώνει από τη Νότια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ανεργία απονομιμοποιεί τις παραδοσιακές πολιτικές - οικονομικές ελίτ. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι νέοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους, τότε η Ε.Ε. βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς. Σε πιο δραματικό τόνο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι το αιώνιο δίλημμα μεταξύ πολέμου και ειρήνης δεν έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, με την ύφεση να επιστρέφει δριμύτερη στην Ευρωζώνη, συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Παρά τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, το ελληνικό μήνυμα, αλλά και τις διαδηλώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν στον μονόδρομο της λιτότητας και της ύφεσης. Η Ευρωζώνη κινείται στους ρυθμούς που υπαγορεύει ο γερμανικός εθνικισμός και η προσήλωσή του στον νεοφιλελευθερισμό.
Κι όμως, κανείς δεν πιστεύει ότι τα χρονοδιαγράμματα λιτότητας μπορεί να επιτευχθούν. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι αναβάλλουν για μετά από δύο χρόνια το ενδεχόμενο επιστροφής στην ανάπτυξη, που όμως, όπως παραδέχονται, θα είναι αναιμική, δηλαδή θα κηλιδώνεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.
Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πολιτικό. Η δημοκρατική ανατροπή προβάλλει αναγκαία ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος που γεννά κοινωνική ερήμωση και αντιδημοκρατικές εξελίξεις. Στον αντίποδα των Ευρωπαίων ηγετών που σήμερα συνεδριάζουν, δημιουργούνται πλέον προϋποθέσεις, ώστε η καθεμία χώρα με τον δικό της χρόνο να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση.
 http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου