Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Νέο αρνητικό ρεκόρ: Στο 27,6% η ανεργία

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε το Μάιο η ανεργία στη χώρα μας, καθώς σκαρφάλωσε στο 27,6% από 27% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία έρχονται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπ. Εργασίας μέσω του συστήματος «Εργάνη» για θετικό ισοζύγιο απασχόλησης στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου. Τι απαντά ο υπουργός εργασίας για την απόκλιση στα στοιχεία.
Σε ετήσια βάση, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 193.668 (+16,3%) σε 1.381.088 άτομα, ενώ σε σχέση µε τον Απρίλιο κατά 30.558 άτοµα (+2,3%). Το Μάιο του 2012, η ανεργία ήταν στο 23,8%. Στις ηλικίες έως 24 ετών, η ανεργία «σπάει το κοντέρ», καθώς εκτοξεύθηκε στο 64,9% από 55,1% το Μάιο του 2012. Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία (30,5%), Αττική (28,6%) και Μακεδονία - Θράκη (28,1%).
Το σύνολο των απασχολουµένων, το Μάιο, εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.621.153 άτοµα και ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός σε 3.318.671 άτοµα. Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 171.356 άτοµα σε σχέση µε το Μάιο του 2012 (-4,5%) και κατά 22.815 άτοµα σε σχέση µε τον περασμένο Απρίλιο (-0,6%). Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, µειώθηκαν κατά 33.535 άτοµα σε σχέση µε το Μάιο του 2012 (-1%) και αυξήθηκαν κατά 20.508 άτοµα σε σχέση µε τον εφετινό Απρίλιο (+0,6%).
Λίγες ημέρες πριν το υπ. Εργασίας ανακοίνωσε τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» τα οποία έδειχναν – ισχνό είναι η αλήθεια – θετικό ισοζύγιο απασχόλησης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Εργάνης», το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων και τον Ιούλιο ήταν θετικό, καθώς δημιουργήθηκαν 1.077 νέες θέσεις εργασίας. Διαβάστε αναλυτικά στο tvxs.gr.
Σε συνέντευξη που έδωσε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της «Εργάνης» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ρωτήθηκε για τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ αυτών των στοιχείων και των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε ότι και τα δύο εργαλεία είναι συμβατά, σημειώνοντας: «Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα δηλώνουν την πρόθεσή τους να μπουν στην αγορά εργασίας, άρα διευρύνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία». 
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Σε νεκροταφείο θέσεων εργασίας και παραγωγικών υποδομών μετατρέπεται η Ελλάδα, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης σε σχόλιό του για την αύξηση της ανεργίας. Η νέα αύξηση της ανεργίας σε εφιαλτικά για την κοινωνία και την οικονομία επίπεδα, και μάλιστα αφού έχει ξεκινήσει τον συγκεκριμένο μήνα η τουριστική περίοδος, διαψεύδει πλήρως τους πρόσφατους πανηγυρισμούς του υπουργείου Εργασίας περί δήθεν έναρξης μείωσης της ανεργίας στη χώρα μας, και γι’ αυτό σήμερα προσπαθεί να αναδιπλωθεί με πανικόβλητο τρόπο παραδεχόμενος ότι οι απολύσεις το πρώτο 8ημερο του Αυγούστου είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, υπογραμμίζει ο βουλευτής.
«Επίσης επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συνέχιση και η σκλήρυνση, από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, των μνημονιακών πολιτικών θα εκτινάξει την ανεργία σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα (35%) και θα ολοκληρώσει τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο νεκροταφείο θέσεων εργασίας και παραγωγικών υποδομών», δηλώνει και συνεχίζει:
«Η απογείωση του ποσοστού της ανεργίας των νέων στο 65% τους οδηγεί όχι μόνο στην ξενιτιά για αναζήτηση εργασίας, αλλά κυριολεκτικά σε κοινωνική γενοκτονία και αυτό αποτελεί ντροπή και αίσχος για την σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση. Η μνημονιακή κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους πρέπει να ανατραπούν και να φύγουν τώρα, προτού η οικονομική, παραγωγική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή που επιφέρουν στον λαό, στη νεολαία και στη χώρα μας γίνει ανεπανόρθωτη και μη αναστρέψιμη».
«Η πρόταση του ΚΚΕ για ριζικά διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας κα της οικονομίας, στηριγμένη στην κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και τον κεντρικό σχεδιασμό είναι επίκαιρη και η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο για όλους», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του. Όλες οι άλλες προτάσεις, διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, συνεχίζει το ΚΚΕ, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας, απλά το ανακυκλώνουν, οδηγώντας στην εργασιακή ομηρία και στο να χρησιμοποιείται η ανεργία ως φόβητρο, για να πέφτουν τα μεροκάματα και να ξεθεμελιώνονται εργατικά δικαιώματα.
Προγράμματα υποστήριξης που να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων ζητά από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά. «Η λογική ότι η αγορά μόνη της θα λύσει το ζήτημα της ανεργίας είναι μια ιδεοληψία που ωθεί σε κυβερνητική ολιγωρία», αναφέρει. Προτείνει παράλληλα να υπάρξει χρηματοδότηση της εκκίνησης νεανικών οικονομικών δραστηριοτήτων σε τομείς που η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. «Στο πλαίσιο αυτό η χώρα πρέπει να διεκδικήσει την υποστήριξη των εταίρων σε ένα αναπτυξιακό πακέτο με στοχευμένες παρεμβάσεις», καταλήγει.
«Το σημερινό success story του κ. Σαμαρά αφορά στην εκτόξευση της ανεργίας στο 27,6% παρά τον υπερδανεισμό της μνημονιακής Ελλάδας με πάνω από 200 δις ευρώ και τη βίαιη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αυξηθεί δήθεν η ανταγωνιστικότητα της χώρας, αποδεικνύοντας έτσι ότι η καταγγελία του μνημονίου και η διαγραφή του επονείδιστου χρέους αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για τον φτωχοποιημένο ελληνικό λαό», τονίζει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς. 

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου