Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Αρ. Πάγος: Ο αναρχικός δεν είναι αυτομάτως τρομοκράτης

Οι σχέσεις του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου δεν έχουν «αυτόματη» σχέση με την τρομοκρατία, όπως αποφάσισε ο Αρειος Πάγος, διατάσσοντας τη διαγραφή πρώην κατηγορουμένου από αντιτρομοκρατικό κατάλογο που επιφέρει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. 
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε «αδικαιολόγητη» την καταχώριση του ονόματός του στον κατάλογο των σχετιζομένων με την τρομοκρατία προσώπων, κάνοντας δεκτή την προσφυγή κατά της σχετικής απόφασης της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης».
Ο 27χρονος φοιτητής Δημήτρης Μιχαήλ, απαλλάχθηκε με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και παραπέμφθηκε σε Μονομελές Πλημμελειοδικείο για κατοχή ενός όπλου, τύπου Φλόμπερ, και μικροποσότητας χασίς. Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν συμμετείχε στους «Πυρήνες», αλλά δέχτηκε ότι απλώς γνώριζε κάποιους από τους συγκατηγορουμένους του, μεταξύ των οποίων και τον Κώστα Σακκά -απεργό πείνας λόγω παρατεταμένης προφυλάκισης- από τον ευρύτερο αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο.
«Ενώ δηλαδή το βούλευμα αποφάνθηκε ότι αυτές οι γνωριμίες ήταν "απλές στα πλαίσια του ευρύτερου αναρχικού χώρου...", η Αρχή με την προσβαλλόμενη απόφασή της τις ανάγει σε επαρκείς για την ένταξη του προσφεύγοντα στον κατάλογο προσώπων σχετιζομένων με την τρομοκρατία. Με τον τρόπο αυτό τίθεται εκποδών το κατά τα άνω αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και κάμπτεται το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορούμενου που απορρέει από αυτό», αναφέρεται στην υπ' αριθμόν 660/2013 απόφαση του ΣΤ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η σχετική εισήγηση του εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου