Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Πάνω από 300.000 νοικοκυριά χωρίς εισόδημα. Εξαπλώνεται η κοινωνική γάγγραινα

Όταν κάπου στο 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε για προσπάθειες, προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν «τουλάχιστον έναν εργαζόμενο», οι περισσότεροι θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα από τα παροιμιώδη φραστικά ολισθήματα του τέως πρωθυπουργού.
Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι ο ΓΑΠ, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, ήξερε τι έλεγε, αφού από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι στα χρόνια του μνημονίου τριπλασιάστηκαν οι οικογένειες χωρίς εργαζόμενο, και άλλους πόρους! Δηλαδή, χωρίς εισόδημα!
   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που επεξεργάστηκαν οι ερευνητές Σταύρος Ζωγραφάκης και Θεόδωρος Μητράκος και έφερε στην επιφάνεια η «Εφημερίδα των Συντακτών», τα νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος, ούτε καν συνταξιούχο, που θα μπορούσε να τα στηρίξει χρηματικά,αυξήθηκαν κατά 291% τα τελευταία 4 χρόνια.
Από 80.054 που είχαν καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2009, έχουν εκτιναχθεί σήμερα στα 313.022! Σε αυτά ζουν 453.000 άνεργοι, εκ των οποίων οι 363.752 δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, αλλά και 148.721 παιδιά μικρότερα των 14 ετών, με αυτονόητες δραματικές συνέπειες για τη ζωή τους.
Μεγάλη είναι και η αύξηση του δείκτη απόγνωσης, ή χαμηλού εισοδήματος, η οποία καταγράφεται στην ίδια μελέτη. Από 1,99 το τελευταίο τρίμηνο του 2009, έφτασε το 3,86 τρία χρόνια αργότερα.
Κάτι τέτοια βλέπει ακόμη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και λέει ότι: «Η ανεργία, ιδίως εκείνη των νέων, έφτασε σε επίπεδα που κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακραίες και καταστρεπτικές διαμαρτυρίες». Μόνο οι δικοί μας …πλέουν σε πελάγη μνημονιακής ευτυχίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου