Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Τα παιδιά πληρώνουν τη λιτότητα

Τα παιδιά υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούν οι αναπτυγμένες χώρες προειδοποιεί η Unicef σε έκθεσή της που ερευνά τις αλλαγές στις συνθήκες ζωής των παιδιών σε 29 χώρες τη δεκαετία 2000-2010. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση στον κατάλογο για την Παιδική Ευημερία. Ολλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία και Φινλανδία κρατούν τα σκήπτρα.
 Οι κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών, στην προσπάθειά τους να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους προχωρούν σε μείωση δαπανών για την εκπαίδευση και τη στήριξη των φτωχότερων με αποτέλεσμα τα παιδιά να πληρώνουν το λογαριασμό της κρίσης τόνισε ο επικεφαλής του κέντρου πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της UNICEF.

Το συμπέρασμα αυτό αναφέρεται σε έκθεση της οργάνωσης, στην οποία εξετάζονται οι αλλαγές στις συνθήκες της ζωής των παιδιών κατά τη δεκαετία 2000-2010 σε 29 χώρες, με κριτήρια τη σχολική επιτυχία, τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των εφήβων, τα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας, την κατανάλωση καπνού, οινοπνευματωδών και ναρκωτικών.
Η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται επικεφαλής της κατάταξης. Η Γαλλία είναι στη 10η θέση πίσω από την Ελβετία, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 26η θέση και η Ρουμανία τελευταία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα παιδί στα τέσσερα ζει σε οικογένεια το εισόδημα της οποίας είναι χαμηλότερο από το μέσο, ενώ η αναλογία αυτή στην ΕΕ είναι ένα στα δέκα, σύμφωνα με την έκθεση.

Αρνητική η επίδοση της Ελλάδας
 
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση στο συγκεντρωτικό πίνακα αν και βρίσκεται στην 5η θέση στον Πίνακα Ικανοποίησης, όπου, όταν ζητήθηκε από τα ίδια τα παιδιά να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση από την ποιότητα της ζωής τους, σε μία κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, σχεδόν το 90% τη βαθμολόγησαν με έξι ή και παραπάνω.
Η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση στη σχετική παιδική φτώχεια (το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά όπου το εισόδημα είναι κάτω του 50% του εθνικού μέσου εισοδήματος). Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας για την Ελλάδα (το 2009/2010) ήταν 15% - ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη και υπερδιπλάσιο των ποσοστών στις Σκανδιναβικές χώρες και στην Ολλανδία. 
Επίσης η Ελλάδα : είναι μία από τις οκτώ αναπτυγμένες χώρες όπου τα ποσοστά συμμετοχής στην προσχολική εκπαίδευση πέφτουν κάτω από το 80%, είναι μία από τις τρεις χώρες όπου τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας είναι υψηλότερα του 20% και είναι τελευταία μεταξύ των 29 χωρών στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά. Επίσης, παρουσιάζει μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά στο ποσοστό των παιδιών (ηλικίας 11 με 15 ετών) που αναφέρουν ότι "έχουν συμμετάσχει σε σωματική συμπλοκή τουλάχιστον μία φορά μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες".
Τοποθετείται στο μέσο όρο της κατάταξης της UNICEF σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό και κατατάσσεται 27η μεταξύ των 29 αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά την "ποιότητα των σχέσεων των παιδιών". 
Πάντως, η χώρα μας είναι στην κορυφή της κατάταξης των αναπτυγμένων χωρών για την κάλυψη εμβολιασμών και είναι μία από τις οκτώ χώρες όπου η κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των νέων είναι 10% ή και λιγότερο και είναι μία από τις τέσσερις αναπτυγμένες χώρες όπου τα επίπεδα χρήσης ινδικής κάνναβης από παιδιά (ηλικίας 11 με 15 ετών) παραμένει κάτω του 7%.
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου