Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τα μέτρα απέτυχαν, ώρα για νέα μέτρα

Η τρόικα είναι πιθανό να ζητήσει ισοδύναμα μέτρα την ώρα που τα περισσότερα νοικοκυριά βρίσκονται σε οριακό σημείο αδυνατώντας να προμηθευτούν απαραίτητα είδη διατροφής Με την τρόικα να καταφτάνει τις επόμενες ημέρες για τον έλεγχο προόδου η μείωση των εσόδων που έφερε τη χώρα εκτός των στόχων του μνημονίου έβαλε... φωτιά στο οικονομικό επιτελείο.
Βουτιά 7% σημείωσαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, με την καθοριστική βολή, αλλά και το στίγμα της κατάστασης που διαμορφώνεται, να δίνει η μείωση των εσόδων από ΦΠΑ κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 15%. Το βαρύ φορτίο των φόρων πάντως είναι πια σαφές ότι δεν οδηγεί στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα εσόδων. Φάνηκε το 2012 με τρεις διαδοχικές αναθεωρήσεις των μεγεθών του προϋπολογισμού, φάνηκε και από τον πρώτο μήνα του 2013.

Αναλυτικά τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν: Πτώση κοντά στο 7% στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Σε μηνιαία βάση, ο προϋπολογισμός προβλέπει 4,357 δισ. ευρώ καθαρών εσόδων και η πτώση κατά 7% μεταφράζεται σε μειωμένες εισπράξεις κατά περίπου 305 εκατ.ευρώ.
Άρα προσγειώθηκαν κοντά στα 4,050 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, οι μεγαλύτερες απώλειες που υπερβαίνουν το 15% καταγράφονται στις εισπράξεις του ΦΠΑ λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης και των μαζικών «λουκέτων» στην αγορά. Τα άσχημα νέα από το «μέτωπο» των εσόδων έρχονται λίγες μέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα της τρόικας για την καθιερωμένη αξιολόγηση που θα κρίνει την πορεία των επόμενων δόσεων έως το τέλος Μαρτίου. Το μπαράζ φόρων έκανε πολλούς πολίτες να μην πληρώνουν κάποιους από τους φόρους και έτσι δεν αποκλείεται να έρθουν ακόμη και κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ενοικίων άμεσα.
Η τρόικα θα ζητήσει ισοδύναμα μέτρα ανάλογα με την τρύπα στα έσοδα και στην προκειμένη φάση η κυβέρνηση το μόνο που δεν επιθυμεί είναι ένα νέο πακέτο που θα φέρει μόνο οργή.

**** Έρευνα-σοκ: Δεν ψωνίζουν βασικά είδη διατροφής οι 8 στους 10 έλληνες Η δεδομένη αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών ενδέχεται να οδηγήσει σε λήψη νέων μέτρων την ώρα που σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο μισό και οι 8 στους 10 δεν ψωνίζουν βασικά είδη διατροφής. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες φτώχειας που κάνουν το γύρο του κόσμου την ώρα που σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, το 60% των πολιτών "δεν τα βγάζουν πέρα".  
Η φορολογική αφαίμαξη των πολιτών συνοδεύεται από τις υψηλές τιμές στα προϊόντα δεδομένου ότι η Ελλάδα παρέμεινε στις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης παρέμεινε για μια ακόμη χρονιά (2012) σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

http://www.left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου