Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Στο στόχαστρο τα αδέσποτα

Πιο ελαστικά γίνονται τα κριτήρια για να οδηγηθεί ένα ζώο σε ευθανασία με βάση το νόμο για τα «δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς». Μια τροπολογία που αφορά στην επικινδυνότητα των ζώων και βρίσκεται υπό διαβούλευση έχει σημάνει συναγερμό στις φιλοζωικές οργανώσεις. Η πρώτη διατύπωση έφερε έντονες αντιδράσεις καθώς σύμφωνα με τις οργανώσεις καθιστούσε σχεδόν το σύνολο των ζώων συντροφιάς ως επικίνδυνα και άνοιγε το δρόμο για την εξόντωσή τους. Το αρμόδιο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να ενημερώσει ότι θα αντικαταστήσει τη διατύπωση, ωστόσο, οι αντιδράσεις παραμένουν καθώς και η κριτική στο σύνολο του νομοσχεδίου. Στο tvxs.gr μιλούν η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Σοφία Τζονίκη και η Όλγα Κίκου μέλος της ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για
τα Δικαιώματα των ζώων. Της Αγγελικής Δημοπούλου. 
 
Οι αντιδράσεις και η αντικατάσταση

«Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται» ήταν η τροπολογία που ξεσήκωσε τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία χαρακτήρισε ως άκρως αόριστη και γενική την περιγραφή τονίζοντας ότι ο όρος «επικίνδυνο ζώο» καταλαμβάνει υπό αυτό τον ορισμό αδιακρίτως το σύνολο των ζώων συντροφιάς θεσμοθετώντας ουσιαστικά την εξόντωση των αδέσποτων.
Την Τετάρτη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  αφού «έλαβε σοβαρά υπόψη τις απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση» έσπευσε με δελτίο τύπου να ενημερώσει ότι θα αντικαταστήσει την επίμαχη διατύπωση με νέα: «Επικίνδυνo ζώo συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει αποδεδειγμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προβαίνοντας σε επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απρόκλητη και αφύσικα απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται».
Το υπουργείο σημειώνει πως η διαβούλευση εξακολουθεί να είναι ανοιχτή και περαιτέρω βελτιώσεις θα ληφθούν υπόψη τονίζοντας ότι «δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας που θα μπορούσαν, έστω και κατ΄ ερμηνεία, να εκληφθούν  ότι ανοίγουν το δρόμο για μαζικές και αναιτιολόγητες  θανατώσεις αδέσποτων  ζώων  συντροφιάς».

Άλλαξε... ο Μανολιός

Η στάση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ) παραμένει η ίδια. «Η τροπολογία έχει μια πολύ μικρή διαφορά. Στην ουσία άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα της ΠΦΟ, Σοφία Τζονίκη, η οποία σημειώνει ότι «παραμένει το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρη η έννοια της επικινδυνότητας ενός ζώου».
«Συμπεριέλαβαν στη νέα διατύπωση τις προτάσεις μας για τους όρους ‘απρόκλητη’ και ‘αποδεδειγμένα’, ωστόσο ο νόμος παραμένει ασαφής. Τι σημαίνει αφύσικα απειλητική στάση; Είναι υποκειμενικό για μένα απειλητική στάση μπορεί να είναι το γεγονός ότι ένα ζώο μου γρυλίζει» τονίζει και σημειώνει ως προβληματική και τη διατύπωση για το «φορέα σοβαρού νοσήματος». «Εμένα τα ζώα μου έχουν καλααζάρ αλλά δε νοσούν, είναι φορείς. Πρέπει να τα θανατώσω; Το καλααζάρ θεωρείται ζωοανθρωπονόσος και είναι τεράστιο το ποσοστό των ζώων που είναι φορείς. Έχουμε επανειλημμένα παρουσιάσει μελέτες, όχι από φιλόζωους αλλά από επιστήμονες της κτηνιατρικής και ερευνητές λοιμοξιολόγους που δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κολλήσουν καλααζάρ από το σκύλο ή τη γάτα».
«Ο αρχικός ορισμός ήταν πολύ προβληματικός. Ο καινούργιος ορισμός είναι σαφέστατα πολύ καλύτερος» σημειώνει η κ. Όλγα Κίκου, μέλος της ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για τα Δικαιώματα των Ζώων. Σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν δυο αρκετά προβληματικά σημεία. «Ένα ζώο μπορεί να κριθεί επικίνδυνο μόνο όταν έχει κατ’ επανάληψη εκδηλώσει επικίνδυνη και μάλιστα αδικαιολόγητη συμπεριφορά» τονίζει η κ. Κίκου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει πρόβλημα με τον ορισμό της επικίνδυνης συμπεριφοράς. Το κατ’ επανάληψη δεν ορίζεται στην τροπολογία.

Το ζήτημα της... κριτικής επιτροπής

Σύμφωνα με την τροπολογία στην επιτροπή πρέπει να υπάρχουν δυο μέλη από φιλοζωικά σωματεία, ένας κτηνίατρος κι ένας εκπρόσωπος κυνηγετικού συλλόγου.
Η κ. Κίκου τονίζει: «Η επιτροπή θα πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που έχουν σχέση με τα ζώα, όχι κυνηγοί. Εκτός από τα μέλη των φιλοζωικών πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν εκπαιδευτές ζώων που ασχολούνται με τη θετική εκπαίδευση των ζώων».
«Την επικινδυνότητα των ζώων θα κρίνουν ο δημόσιος κτηνίατρος που ασχολείται με τα ζώα παραγωγής και το μέλος του κυνηγετικού συλλόγου; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένας εκπαιδευτής;» υπογραμμίζει η κ. Τζονίκη.

Δημοτικά κυνοκομεία και αποτεφρωτήρια

«Θέλουν να χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των αδέσποτων επικίνδυνα» υποστηρίζει η κ. Σοφία Τζονίκη. «Προβλέπονται κάποια κοινοτικά κονδύλια αρκετών εκατομμυρίων προς του δήμους για να δημιουργηθούν κυνοκομεία. Οι δήμοι θα μαζεύουν τα ζώα – εν δυνάμει μπορούν να μαζέψουν τα πάντα – και εφόσον τα ‘επικίνδυνα ζώα’ σε 15 ημέρες δεν ‘συμμορφώνονται’ θα πρέπει να πηγαίνουν σε φιλοζωικά σωματεία. Όμως τα φιλοζωικά σωματεία δεν έχουν επιχορήγηση και κοινοτικά κονδύλια. Εφόσον τα σωματεία δεν θα μπορούν να ενσωματώσουν τα ζώα το επόμενο στάδιο θα είναι η θανάτωση. Και δεν πρόκειται για ευθανασία που έχει μια έννοια ανθρωπιάς αλλά για δολοφονία σε αποτεφρωτήρες πάλι μέσω κοινοτικών κονδυλίων».
Σύμφωνα με την κ. Τζονίκη, με αλλαγή σε συγκεκριμένα σημεία του νόμου ήδη αυτή η πρακτική έχει υιοθετηθεί σε Ρουμανία και Ουκρανία. «Έγινε και προπαγάνδα από τα ΜΜΕ για επιθέσεις ζώων σε ανθρώπους, για ζώα με λύσσα, ώστε να πειστεί ο κόσμος ότι υπάρχει κίνδυνος. Τα ζώα καταλήγουν στα κυνοκομεία των δήμων και τα αποτεφρωτήρια. Είναι μια κακή απομίμηση αυτό που πάμε να κάνουμε». 

«Κλείνουμε την πόρτα στους εθελοντές»

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, η κ. Τζονίκη θέτει και το ζήτημα των εθελοντών κτηνιάτρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να γίνει μια οργανωμένη δουλειά με παράλληλη στείρωση και εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων.
«Εδώ και χρόνια σαν Ομοσπονδία παλεύουμε να φέρουμε στην Ελλάδα τους Κτηνιάτρους χωρίς Σύνορα. Είμαστε η μόνη χώρα στην οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα εισόδου – ακόμη και άνθρωποι από ενδοκοινοτικές χώρες - παρ’ ότι το επάγγελμα έχει απελευθερωθεί. Πρέπει να πάρουν άδεια από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ενώ έχουν πτυχίο και ασκούν το επάγγελμά τους καθ’ όλα νόμιμα. Υπάρχουν όμως συντεχνιακά συμφέροντα. Πρόσφατα απαγορεύτηκε η είσοδος σε δυο εθελοντές επειδή δεν είχαν ΑΦΜ και δεν μιλούσαν ελληνικά. Αν κάποιος θέλει να πάει με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα στην Ουγγάντα για να βοηθήσει πρέπει να μιλάει τη γλώσσα;».

Κακοποίηση και αγοραπωλησία

Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων η κ. Κίκου επικεντρώνει και στο ζήτημα της κακοποίησης των ζώων αλλά και στο καθεστώς αγοραπωλησίας.
«Αναφορικά με την κακοποίηση των ζώων πρέπει να δούμε από που προέρχεται. Δεν υπάρχει φιλοζωική παιδεία στην Ελλάδα αν και έχουν γίνει θετικά βήματα. Έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό κακοποιήσεων και βασανισμών. Τα υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας πρέπει να δουν από κοινού το ζήτημα αυτό».
«Είμαστε ενάντια στην πώληση ζώων από καταστήματα. Δεν μπορεί ένα ζώο να μπαίνει προς πώληση στη βιτρίνα καταστήματος και να μένει σε ένα κλουβί για ημέρες ή εβδομάδες. Επιπλέον, δεν ξέρουμε τι γίνεται ο μεγάλος αριθμός των ζώων που δεν πωλούνται στο τέλος. Ιδιαίτερα εφόσον υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα και την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς πρέπει να προωθηθούν οι υιοθεσίες. Οι πολίτες να απευθύνονται στις φιλοζωικές στις οποίες υπάρχουν ζώα προς υιοθεσία. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αν πωλούνται ζώα σε καταστήματα. Εξάλλου, υπάρχει και το ζήτημα της προέλευσης των ζώων. Γίνεται αθρόα εισαγωγή ζώων από την Ουγγαρία όπου λειτουργούν βιομηχανίες εκτροφής σκύλων υπό άθλιες συνθήκες, με τα ζώα να πεθαίνουν πριν φτάσουν στον προορισμό τους».
 
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου