Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Συνθήκες Γκουαντάναμο στην Χαλκιδική

"Γιαννάκη γιατί είσαι με την άμεση δημοκρατία; Γιαννάκη τι γνώμη έχεις για τα μεταλλεία, γιατί δεν τα θέλεις;
Γιαννάκη προχθές δεν ήσουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Γιαννάκη γιατί συμμετείχες στις διαδηλώσεις στο βουνό; Γιαννάκη μήπως πηγαίνεις στην κατάληψη ΥΦΑΝΕΤ; Γιαννάκη ψήφισες την Ιγγλέζη, αυτή σε υποκινεί να κάνεις αυτά που κάνεις;"

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που έθεσαν οι υπάλληλοι της κρατικής ασφάλειας στους προσαχθέντες κατοίκους των χωριών της Β.Α Χαλκιδικής κατά την διάρκεια της προανάκρισης για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές, ερωτήσεις που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την τέλεση οποιαδήποτε ποινικού αδικήματος αλλά ως στόχο έχουν την δίωξη του φρονήματος και την ψυχολογική εξόντωση τους .
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η κράτηση των προσαχθέντων και η προανακριτική διαδικασία είναι μόνο ένα κομμάτι του ιδιότυπου καθεστώτος κρατικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας υπό το οποίο τελεί η Χαλκιδική τις τελευταίες μέρες και το οποίο περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια οι δικηγόροι συνήγοροι υπεράσπισης των κατοίκων στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην ΕΔΟΘ. Να σημειωθεί ότι η ΕΔΟΘ ήταν περικυκλωμένη από άνδρες της ασφάλειας καθ`όλη την διάρκεια της συνέντευξης .
Όπως τόνισαν οι δικηγόροι με αφορμή τα γεγονότα στις Σκουριές και μετά την επίσκεψη του κ. Δένδια στην περιοχή, έχει οργανωθεί μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση εκφοβισμού των πολιτών με απώτερο στόχο το κίνημα αντίστασης των κατοίκων στα καταστροφικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Οι συνήγοροι κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικές αρχές παρεμποδίζουν συστηματικά την άσκηση των καθηκόντων των συνηγόρων υπεράσπισης των διωκόμενων κατοίκων Χαλκιδικής και έκαναν λόγο για “καταπάτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιώματων των κατοίκων της Χαλκιδικής από τις διωκτικές αρχές όπως η εκμαίευση δειγμάτων γενετικού υλικού δίχως να έχει απαγγελθεί εις βάρος τους κατηγορίας”. Η επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων  έφτασε στο ζενίθ της με τις εξαφανίσεις -απαγωγές κατοίκων της Χαλκιδικής πριν δύο μέρες, οι οποίοι κρατούνταν για περισσότερες από πέντε ώρες στο Αστυνομικό Μέγαρο Πολυγύρου χωρίς οι συνήγοροι τους να έχουν καμία επαφή μαζί τους και συνεπώς χωρίς να ξέρουν που βρίσκονται.
Απαγωγές προσαχθέντων και βιασμός της καθημερινότητας των κατοίκων
Όπως τόνισε ο δικηγόρος Β. Τζιμούρτος και συνήγορος υπεράσπισης των προσαχθέντων η λήψη DNA χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες, η πολύωρη κράτηση στην ασφάλεια και το ανελέητο κηνηγητό έχει ως αποτέλεσμα τον βιασμό της καθημερινότητας των κατοίκων. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη: “Το γεγονός ότι γίνεται διερενηση για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να προχωρά σε αθρόες προσαγωγές κατοικων ακόμη και μαθητών, αδιακρίτως με μοναδικό κριτήριο την δήλωση αντίθεσης τους στην καταστροφή του τόπου τους”. “Δεν έγινε καμία προσαγωγή ατόμου που να τάσσεται υπερ του εργου” πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο έγινε  η εξαφάνιση των δύο προσαχθέντρων.
Σύμφωνα με τον Β. Τζιμούρτο από τις πεντε η ώρα το απόγευμα μεχρι τις δέκα το βράδυ η μητέρα του ενός προσαχθέντα ρωτούσε έξω απο την Ασφάλεια Πολυγυρου για το που βρίσκεται ο γιός της και κανείς συνήγορος δεν μπορούσε να απαντήσει.
Ο Γ. Κυρίτσης, δικηγόρος και συνήγορος επίσης των προσαχθέντων ανέφερε πως οι συνήγοροι ήταν υποχρεωμένοι να βρίσκονται 200 μέτρα μακρυά από το σημείο της προανάκρισης και περιέγραψε τις κινήσεις εκ μέρους των δικηγόρων στην προσπάθειά τους να μάθουν για την τύχη των απαχθέντων. “Επισκεφθηκαμε τον Ταξιαρχο κ. Παπουτση προκειμένου να τον ρωτήσουμε αν οι προσαχθέντες ήταν εν ζωή. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια και ότι δεν είχε ενημερωθεί για οποιαδήποτε προσαγωγή. “Εκεί καταλάβαμε τι σημαίνουν συνθήκες Γκουαντάναμο.Αισθάνθηκα εντελώς ανίσχυρος” πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης.
Η λήψη γενετικού υλικού έγινε υπό την πίεση που ασκούσαν οι διωκτικές αρχές στους προσαχθέντες και υπό την απειλή του αδικήματος της  απείθειας. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι απειλούσαν τους κατοίκους ότι δεν θα τους αφήσουν ελεύθερους αν δεν συναινέσουν στην λήψη γενετικού υλικού ενώ μαρτυρίες προσαχθέντων κάνουν λόγο για ψυχολογικά βασανιστήρια μέσα στα κρατητήρια.
Αυτό που συνέβη στην Χαλκιδική συμβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχουμε ξαναδεί από τη εμπειρία μας ως δικηγόροι να γίνονται προσαγωγές με τον τρόπο που έγιναν αυτές εν είδει απαγωγής. Για πρώτη φορά, όμως, έγινε παράνομη μαζική συλλογή γενετικού υλικού από την αστυνομία χωρίς να γνωστοποηθεί ο σκοπός για τον οποίο συλλέγεται, χωρίς να τους δοθεί αντίγραφο της εντολής η οποία υποψιαζομαστε οτι δεν υπήρχε και χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.” δήλωσε η δικηγόρος Ελεάνα Ιωαννίδου σχετικά με την διαδικασία λήψης γενετικού υλικού ενώ παράλληλα ανέφερε ότι κοντρα στο Σύνταγμα που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια τράπεζα γενετικού υλικού όχι μόνο της γενετικής ταυτότητας των υποκειμένων του αποτυπώματος του DNA αλλά και του ίδιου το δείγματος χωρίς να έχει ενημερωθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το που τηρείται το δείγμα και τι θα το κάνουν.” Όπως ανέφερε η ίδια αλλά και οι υπόλοιποι δικηγόροι, πρόκειται για το άνοιγμα ενός επικίνδυνου δρόμου όπου ο καθένας ειναι ύποπτος όχι για αδικήματα που τελέστηκαν αλλά για μελλοντικά ακόμα και προβοκατόρικα αδικήματα ή πράξεις.
Η Ε. Ιωαννίδου κάλεσε, έτσι, κάθε πολίτη που υπέστη την παράνομη λήψη γενετικού υλικού να την καταγγείλει στις δικαστικές αρχές και να ζητήσει εγγράφως την άμεση καταστροφή του . Ζήτησε ακόμη να διωχθούν οι αστυνομικοί που προέβησαν σε αυτή την πράξη,  για κατάχρηση εξουσίας. Κάλεσε ακόμη την Εισαγγελία να ασκήσει μήνυση αυτεπαγγέλτως γιατί, όπως είπε, “δημιουργείται ένα πολύ άσχημο προηγούμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα”.
Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι η δικογραφία για την ηθική αυτουργία, κατηγορία για την οποία συνελήφθη ο Λ. Τόσκας, μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επεστράφη από την Εισαγγελία πίσω στην Ασφάλεια χωρίς να ασκηθεί ποινική δίωξη. Σύμφωνα με τους δικηγόρους στην δικογραφία συμπεριλαμβανόταν μόνο οι τρεις καταθέσεις υπαλλήλων της εταιρείας οι οποίοι δήλωναν ότι "πιστεύουν" πως τόσο ο Λ. Τόσκας όσο και άλλοι δύο κάτοικοι της Χαλκιδικής είναι ηθικοί αυτουργοί του εμπρησμού διότι αναρτούσαν άρθρα στο διαδίκτυο με τα οποία αντιτάσσονταν στην επένδυση του χρυσού. Προκειμένου έτσι να  μην γελοιοποιηθεί η διαδικασία, η δικογραφία επεστράφη, πράγμα που έχει συμβεί, σύμφωνα με τους δικηγόρους σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις και δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική στόχευση των προσαγωγών με την κατηγορία αυτή.

Στην Χαλκιδική χάθηκε κάθε έννοια νομικού πολιτισμού
Οι δικηγόροι κατήγγειλαν ακόμη την “απαξίωση του νομικού υπερασπιστή”αλλά και την “απώλεια κάθε έννοιας νομικού πολιτισμού” αναφερόμενοι προφανώς στην συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων και των προανακριτικών υπαλλήλων απέναντι στους συνηγόρους των προσαχθέντων.
Έχουμε δώσει μια σκληρή μάχη ως δικηγόροι, αναγκαστήκαμε εγγράφως και επωνύμως να καταγγείλουμε την συμπεριφορά αυτή στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκδιικής. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι δεν μπορούσαν να μας δώσουν τα στοιχεία των υπαλλήλων γιατί δήλωσαν ότι είναι απόρρητα, έτσι ώστε να μην μπορούμε να κινηθούμε νομικά εναντίον τους.Το δέυτερο βημα διαμαρτυρίας ήταν μαζί με την επιτροπή αγώνα της περιοχής να επισκεφθούμε τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης κάνοντας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπεθύνου για το τι γίνεται στην Χαλκιδική και για το πως εξελίσσονται οι συλλήψεις.” είπε σχετικά ο Γ. Κυρίτσης
Για το ζήτημα αυτό μίλησε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γ. Βαλεργάκης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι “Όλοι αυτοί που διαπράττουν αυτή τη συμπεριφορά θα βρουν απέναντι τους τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.” Ο κ. Βαλεργάκης δήλωσε ακόμη ότι “κανένα διωκτικό όργανο, όποια έκφραση και αν έχει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους δικηγόρους να ασκήσουν τα νόμιμα καθήκοντά τους. Δεν είναι νοητό στην Ελλάδα του 2012 της Ε.Ε. να υπάρχει παρακώλυση του υπερασπιστή στην άσκηση των καθηκόντων του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένονται οι καταγγελίες των δικηγόρων και εγγράφως προκειμένου ο ΔΣΘ να επιληφθεί άμεσα του θέματος και να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις ακόμα και με δικαστικές ενέργειες για να κατοχυρωθεί το αυτονόητο, ότι ο δικηγόρος θα ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς να εμποδίζεται από κανέναν.
Ο Μ. Λαμτζίδης, πρώην πρόεδρος του ΔΣΘ μιλώντας για το θέμα αυτό, επεσήμανε οτι η Β.Α. Χαλκιδικη μετατρέπεται σε εργαστήρι σύγχρονων μεθόδων καταστολής και τρομοκρατίας που θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η υπεράσπιση του περιβάλλοντος είναι ζήτημα συνταγματικού πατριωτισμού.
Από την πλευρά της η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη τόνισε ότι μαζί με την απαξίωση του νομικού υπερασπιστή η αστυνομία απαξιώνει και τον θεσμό του βουλευτή. Η ίδια κατήγγειλε ότι με δυσκολία καταφέρνει να μπει ακόμη και στην Αστυνομική Διεύθυνση και κάλεσε τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές της Χαλκδικής να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τα Συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, πράγμα που αν δεν πράξουν μπορεί να τους καταστήσει και επίορκους. Η Κ. Ιγγλέζη τόνισε ακόμη ότι ο νόμος ειναι ίδιος είτε πρόκειται για έναν απλό πολίτη είτε για μία πολυεθνική εταιρεία και αναφέρθηκε στην τοποθέτηση νέων παράνομων κατασκευών στο δάσος των Σκουριών χωρίς να έχει υπάρξει άδεια από την Πολεοδομία και χωρίς η αστυνομία να έχει προβεί στις απαιτούμενες συλλήψεις.
Η κυβέρνηση με την συνδρομή της αστυνομίας και των ΜΜΕ έχει θέσει ως στόχο να παύσει το κίνημα αντίστασης στα μεταλλεία χρυσού ακόμη και μέσω της κατασκευής ενόχων. Στους δρόμους της Ιερισσού κυκλοφορούν κουκουλοφόροι άνδρες της ασφάλειας με όπλα τρομοκρατώντας τους κατοίκους κάθε ηλικίας ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι προσαγωγές κατοίκων (μέχρι σήμερα ανέρχονται περίπου στις 50). Ούτε οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ούτε οι δικηγόροι αλλά ούτε και οι χιλιάδες αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στον βουνό και δέχτηκαν την αστυνομική καταστολή φαίνεται να κάνουν πίσω. Το νέο ραντεβού στην Χαλκιδική είναι την Κυριακή στην Μ. Παναγιά και εκεί όλοι μαζί θα αγωνιστούν ξανά για να υπερασπιστούν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή κόντρα στον εκφοβισμό, ενάντια στην καταστροφή και την κατάλυση της  δημοκρατίας. 

Σταυρούλα Πουλημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου