Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Οι Βούλγαροι ξύπνησαν!

Της Αναστασίας Γιάμαλη
Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Η πολιτική λιτότητας που επέβαλε ο τσάρος της βουλγαρικής οικονομίας έφτασε τον κόσμο στο "Αμήν"... Φήμες μάλιστα λένε πως η παραίτηση οφείλεται στις μαζικές διαδηλώσεις τον πολιτών για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Μία εκ των διαδηλωτών, η Πένκα Σλάβοβα, εξήγησε αγανακτισμένη στο Reuters πως η σύνταξή της είναι 82 ευρώ και ο λογαριασμός του Δεκεμβρίου ήταν 89,5 ευρώ.
Αυγά, μπουκάλια, ντομάτες και διάφορα άλλα λαχανικά εκτόξευσαν στις αρχές και στις εγκαταστάσεις των εταιρειών ηλεκτροδότησης οι διαδηλωτές. Περισσότεροι απο 2.000 άνθρωποι μπλόκαραν το συνοριακό πέρασμα με την Ελλάδα και στη Σόφια οι διαδηλωτές διέκοψαν την
κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους.
Ο αποχωρήσας Ντιάνκοφ, μείωσε το έλλειμα στο 0,5 του ΑΕΠ από το 2% που ήταν το 2011, γι' αυτό και τον αγάπησαν οι κύριοι της Κομισιόν και τον μίσησαν οι Βούλγαροι. Ξύπνησαν κι αυτοί, και διαδήλωσαν κατά δεκάδες χιλιάδες σε περισσότερες από είκοσι πόλεις την Κυριακή -όπως έκαναν και όλη την προηγούμενη εβδομάδα- διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. "Κάθε μέρα θα ναι το ίδιο μέχρι να νικήσουμε" φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στα "κέντρα των πόλεων που έχουν παραλύσει". Ζητούν την επανακρατικοποίηση των εταιρειών ηλεκτροδότησης. Oι Βούλγαροι, ως οι φτωχότεροι της Ε.Ε., έχουν θέμα με το ηλεκτρικό, καθώς σε αυτό πάει το μεγαλύτερο κομμάτι του μηνιαίου εισοδήματός τους.
Το σύστημα ηλεκτροδότησης στη Βουλγαρία -πλήρως ιδιωτικοποιημένο- είναι χωρισμένο σε τρεις περιοχές και τελεί υπό τον έλεγχο τριών εταιρειών, των δύο τσέχικων, CEZ και Energo-Pro, και της αυστριακής EVN. Ο μηνιαίος μισθός κυμαίνεται περί τα 400 ευρώ, και η μέση σύνταξη είναι στα 131 ευρώ. Ο παραιτηθείς Ντιάνκοφ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επανακρατικοποίησης. Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα έχει πάρει τον κατήφορο στις δημοσκοπήσεις, λόγω φτώχειας, ανεργίας και ανικανότητας να τα βγάλει πέρα με τη διαφθορά. Οι Σοσιαλιστές λένε πως θα "σκεφτούν σοβαρά" το ενδεχόμενο της επανακρατικοποίησης. Τον Ιούλιο, η Βουλγαρία έχει εκλογές... Μέχρι τότε τα δύο μεγάλα κόμματα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.
Ένα είναι το σίγουρο, την ώρα που στην Ελλάδα κοιτάμε πώς θα ξεπουλήσουμε πιο γρήγορα το νερό, οι Άγγλοι ζητούν την επανακρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, οι Βούλγαροι του ηλεκτρικού και οι Γάλλοι ήδη παίρνουν πίσω το νερό, γιατί τα μεγαθήρια το κατάντησαν μη πόσιμο...

 http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου