Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Χαλκιδική: Το ελληνικό Ελντοράντο


Μια επίθεση στα μεταλλεία της Χαλκιδικής στις Σκουριές τα ξημερώματα ήταν αρκετή για να βγουν ξανά στα χαρακώματα οι υπέρμαχοι της «επένδυσης». Με τη γνωστή τους ρητορική υπέρ της «αναγκαίας για τη χώρα ανάπτυξης» και κατά «της άνομης, βίαιης μειοψηφίας». Ποια στ’ αλήθεια είναι η «ανάπτυξη» που με τέτοια ζέση υποστηρίζουν οι οπαδοί της και ποιοι ωφελούνται από αυτήν;

Της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου

«Στις Σκουριές παίζεται το ουσιαστικό παιχνίδι που κρύβεται πίσω από τα μνημόνια» έγραψε ένας χρήστης του twitter, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν την νύχτα στις Σκουριές Χαλκιδικής. «Αίσχος! Τρόμος! Κακούργοι! Το ήθος των κουκουλοφόρων της Άκρας Αριστεράς» αποφάνθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραθέτοντας λινκ από το Πρώτο Θέμα με τίτλο: «Έδεσαν και περιέλουσαν με βενζίνη δύο φύλακες της Ελληνικός Χρυσός».
Τώρα με τι είδους σιγουριά αποφασίζει ο συνάδελφος να δώσει έναν τέτοιο τίτλο, τη στιγμή μάλιστα που ούτε η ίδια η Αστυνομία δεν επιβεβαιώνει μια τέτοια πληροφορία, όπως ενημερώνει πάλι μέσω των κοινωνικών δικτύων ένας άλλος συνάδελφος του αστυνομικού ρεπορτάζ, υπάρχουν αρμόδια όργανα του κλάδου να το εξετάσουν, δεν θα το κάνω εγώ. Το γιατί υιοθετεί μια τέτοια πληροφορία εκλεγμένος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος μάλλον απαντιέται ευκολότερα: βολεύει την επίσημη ρητορική περί της αναγκαίας για τον τόπο ανάπτυξης στην οποία αντιδρά μια άνομη και βίαιη μειοψηφία.
Στο UNFOLLOW 14, που κυκλοφορεί, αποφασίσαμε να καταπιαστούμε ακριβώς με αυτή τη ρητορική. Χωρίς να υποτιμούμε την καταστροφή του  περιβάλλοντος, για την οποία δίνουν τη δική τους μάχη οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, επιχειρήσαμε να καταδυθούμε στην άβυσσο της λεγόμενης «ανάπτυξης».
Ύστερα από αρκετή έρευνα, καταφέραμε να εντοπίσουμε έναν γνώστη των διαπραγματεύσεων, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τις συμφωνίες από κοντά. Με την υπόσχεση της ανωνυμίας, άρχισε να μας ξετυλίγει ένα, ομολογουμένως, πολιτικά ενδιαφέρον κουβάρι. Μεταξύ άλλων μάθαμε ότι «ο Μπόμπολας, μέσω δύο δικών του ανθρώπων που έχουν συστήσει μόλις (σ.σ το 2003 με το που φεύγει η προηγούμενη κάτοχος TVX Gold) την εταιρία Ελληνικός Χρυσός, παίρνει τη δουλειά. Η Eldorado Gold δεν μπαίνει ποτέ στο παιχνίδι αν πρώτα δεν έχουν λυθεί τα διαδικαστικά. Ο Μπόμπολας λοιπόν προσφέρει τις πολιτικές γνωριμίες, «λύνει» τα κωλύματα και για αντάλλαγμα παίρνει ένα ποσοστό επί της Ελληνικός Χρυσός, η οποία πλέον είναι θυγατρική της Eldorado. 5% στον Μπόμπολα συν τα έργα υποδομής, 95% η Eldodado και η δουλειά δική της». Η διαφαινόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, «τους είχε προβληματίσει» λέει η πηγή μας και εξηγεί: «Από τον κίνδυνο ένιωσαν ότι απομακρύνονται αμέσως μετά τις εκλογές. Έτσι, αποκτούν έδρα στην Ελλάδα με σκοπό να αφαιρέσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα ότι δεν φορολογούνται εδώ»…
Από κει και πέρα; «Έχουν σκοπό να υπαχθούν στο άρθρο 107 του Συντάγματος περί προστασίας ξένων κεφαλαίων. Βάσει αυτού επιτυγχάνουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή (υπολογίζεται στο 10%). Θα φορολογούνται μία φορά εδώ, ενώ η δουλειά θα είναι εξασφαλισμένη για τα επόμενα δέκα χρόνια. Και αυτό θα το επιτύχουν με προεδρικό διάταγμα ύστερα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού, δηλαδή του Κωστή Χατζηδάκη (βάσει πληροφοριών, έχουν ήδη ένα πρώτο κλείσιμο του ματιού από το υπουργείο). Έτσι, ακόμα κι αν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση αύριο το πρωί, όλο αυτό δεν αλλάζει με νόμο. Χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος».
Με απλά λόγια: φορολογική ασυλία και προστασία της δουλειάς για την Eldorado για δέκα χρόνια και μηδαμινά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο. Αυτή είναι «η αναγκαία ανάπτυξη για τη χώρα».
Το πλήρες ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε στο UNFOLLOW 14. Σημασία όμως εδώ έχει το εξής: Τον προβληματισμό γύρω από την αξία της «ανάπτυξης» για το κοινωνικό σύνολο, που είναι μικρή, σε σχέση με τα προσδοκώμενα κέρδη για μια ιδιωτική εταιρεία, που είναι τεράστια, κανένας δεν τον λαμβάνει υπόψη του επαρκώς. Τα απολύτως εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν καταδεικνύουν μία ακόμη παρασκηνιακή, δίχως κοινοβουλευτικό έλεγχο, σκανδαλώδη υποταγή του δημοσίου συμφέροντος σε ιδιωτικά, «δικτυωμένα» συμφέροντα – μια πρακτική που καθόλου δεν έχει εκλείψει με την κρίση αλλά για την ακρίβεια εντείνεται. Και είναι ερωτήματα που κατεξοχήν αφορούν το ζήτημα της «ανάπτυξης» από καθαρά «τεχνοκρατική» άποψη -μας συμφέρει ή δεν μας συμφέρει;- άσχετα με τις αιτιάσεις για το περιβάλλον. Αυτά τα ερωτήματα, αυτόν τον προβληματισμό, μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί ούτε το υπουργείο ούτε ο υπουργός ούτε η ίδια η εταιρία μπαίνουν στον κόπο να τα απαντήσουν. Τα έχουν απαντήσει ήδη με τις μεθοδεύσεις τους. Το αστείο όμως είναι πως ούτε οι στιβαρές πένες των κυρίαρχων ΜΜΕ, που κόπτονται αίφνης για τη διαφάνεια και το «νοικοκύρεμα», δεν τα έχουν συμπεριλάβει στην ανάλυση εκείνη που κάνει λόγο «για αναγκαίες επενδύσεις και άνομες, βίαιες μειοψηφίες».
Όπως βέβαια μας πληροφόρησε η συνάδελφος Γεωργία Ανάγνου, η δημοσιογράφος που έκανε την επιτόπια έρευνα για τα δύο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου που παρουσιάστηκαν από τον ΕΞΑΝΤΑ, «υπάρχουν συνάδελφοι στη Ρουμανία που το ψάχνουν αλλά δεν μπορούν να γράψουν ούτε μονόστηλο. Η εκεί εταιρία εξόρυξης χρυσού είναι τρίτη σε διαφημιστικά έξοδα…».
Στατιστικά στοιχεία για τα διαφημιστικά έξοδα προς τον Τύπο της Eldorado Gold δεν έχουμε για την ώρα. Aνοίξτε ωστόσο τις ηλεκτρονικές εκδόσεις και τις σελίδες των κυρίαρχων εφημερίδων και δείτε τα μπάνερ και τις καταχωρήσεις της Ελληνικός Χρυσός να δεσπόζουν…
http://antigoldgreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου