Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Πορεία στο λαό και μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα


Ακόμη πιο κοντά στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό θα βρεθεί το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με μια καμπάνια με αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, που θα ξεκινήσει σύντομα από το Λεκανοπέδιο, θα "οργώσει" στη συνέχεια όλη τη χώρα και θα καταλήξει, τον Μάιο, στην Αθήνα, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση και ομιλητή, τον Αλέξη Τσίπρα.


Αυτό αποφασίστηκε στη γραμματεία του σχήματος την περασμένη Πέμπτη, υιοθετώντας έτσι την εισήγηση του Δημήτρη Βίτσα, χωρίς να λείπουν, την ίδια στιγμή, προτάσεις για επιπλέον δράσεις ή ακόμη και φωνές κριτικής.
Με αφετηρία λοιπόν, τη Β' Αθήνας και τον Πειραιά, ο Αλ. Τσίπρας, οι βουλευτές και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν -βάσει συγκεκριμένου σχεδίου- σε κάθε γωνιά της επικράτειας, με στόχο να κοινωνήσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς, σημείωσε με έμφαση ο συντονιστής της γραμματείας.
Η περιοδεία θα πρέπει να παίρνει υπόψη της τη νέα κοινωνική πραγματικότητα, εκεί όπου κυριαρχούν οργή και αγανάκτηση αλλά και αμηχανία, αίσθημα αδυναμίας παρέμβασης -απουσίας άμεσης ελπίδας όπως αναφέρεται στο κείμενο της εισήγησης.
Χειρότερη πτυχή δε αυτής της νέας κατάστασης, η σοβούσα ανθρωπιστική κρίση, διαπίστωση στην οποία συναντήθηκαν κάποιες από τις παρεμβάσεις -όπως των Α. Μπαλτά, Ρ. Ρινάλντι και Τ. Κορωνάκη, με τον τελευταίο να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης είναι συνυπεύθυνοι της ανθρωπιστικής κρίσης, ως εκ τούτου, όσο εκείνοι κυβερνούν, οι πολίτες θα πεινούν, προτείνοντας να δοθεί από εδώ και στο εξής ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοκρατία σε έρπουσα εκτροπή
Μετά το στάδιο των κοινωνικών αγώνων σε επιμέρους χώρους, είναι η ώρα να πέσει το βάρος στον πολιτικό αγώνα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και αλλαγής της κυβέρνησης, συμφώνησαν Ρ. Ρινάλντι και Α. Μπαλτάς, με τον δεύτερο να κάνει λόγο για "δημοκρατία σε έρπουσα εκτροπή", φέρνοντας ως υποστηρικτικά παραδείγματα τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αλλά και την όλο και πιο εκτεταμένη συνεργασία κράτους και Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα με τη γενική πολιτική κριτική, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει ψηλά στην ατζέντα της την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες στον νομό Χαλκιδικής (έγινε λόγος για συνθήκες "στρατιωτικής κατοχής"), αλλά και την προσπάθεια ακύρωσης των κυβερνητικών σχεδίων πώλησης των οργανισμών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Και, ταυτόχρονα, θα οργανωθούν, ανά την επικράτεια, θεματικές συζητήσεις για το φορολογικό, την παιδεία (με έμφαση στο σχέδιο "Αθηνά"), την υγεία και τις ιδιωτικοποιήσεις εν γένει. Για το τελευταίο ειδικότερα, ο Δ. Βίτσας στο κλείσιμο της συνεδρίασης, εκτός από την επί της αρχής αντίθεση, επεσήμανε ότι οι ώς τώρα ιδιωτικοποιήσεις δεν έφεραν θέσεις εργασίας, όπως ευαγγελίζονταν οι θιασώτες τους.

Οι αδυναμίες του συνδικαλιστικού κινήματος
Δεν έλειψε ωστόσο και κριτική, εκ μέρους του εισηγητή, στο συνδικαλιστικό κίνημα και πώς αυτό δεν μπορεί να ευνοήσει, υπό τη σημερινή ηγεσία και μορφή του, την ανάπτυξη μαχητικού εργατικού κινήματος. Διαπιστώσεις που κατατίθενται, σημειωτέον, λίγο πριν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Στη συνεδρίαση της Γραμματείας στελέχη (από την "Αριστερή Πλατφόρμα", τον Σοσιαλιστικό χώρο όπως ο Π. Λαφαζάνης και ο Αλ. Μητρόπουλος κ.ά.) ζήτησαν οι αποφάσεις να είναι περισσότερο συλλογικές, έφεραν δε ως παραδείγματα τον χαιρετισμό που θα απευθύνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ίδρυμα Καραμανλή στις 6 Μαρτίου, επίσης τις ομιλίες Τσίπρα - Δραγασάκη στη διημερίδα του Levy Institute και το ΙΝΕΡΠΟΣΤ επίσης στις αρχές Μαρτίου, αλλά και τη συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας εργασίας για τις επιβεβλημένες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, το κράτος και το Σύνταγμα.
Προηγήθηκε απολογισμός της πολιτικής δράσης που αναπτύχθηκε τον τρέχοντα μήνα, ιδίως ως προς την προετοιμασία της γενικής απεργίας: στο σημείο αυτό κοινή ήταν η πεποίθηση ότι οι κομματικές οργανώσεις κινήθηκαν καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν, όπως επιτυχείς κρίθηκαν οι περιοδείες του Αλ. Τσίπρα και των άλλων στελεχών στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Στην επόμενη συνεδρίαση τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα απασχολήσουν το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση για την υφαλοκρηπίδα να δεσπόζει εκ των πραγμάτων.

Αλ. Τσίπρας: Να μην κοιμούνται ήσυχοι οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί
Δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι οι πολιτικοί που παίρνουν εντολές από τη διαπλοκή, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη συνέντευξη που δίνει στο σημερινό φύλλο της "Real News". Σε ό,τι αφορά τη γέννηση του νέου κόμματος γνωστοποιεί ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά και στον χρόνο που έχει ήδη αποφασιστεί.

 http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου