Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Χανιά: Ο αντιμνημονιακός διώκεται και (πιθανώς) απολύεται

“Τα Χανιά είναι συνηθισμένα στις πολιτικές διώξεις τον τελευταίο καιρό”, δηλώνει η Μ., μια διωκόμενη διαδηλώτρια στο tvxs.gr. Η περίπτωσή της είναι μια από τις αρκετές αντίστοιχες, κατά τις οποίες διαδηλωτές έχουν διωχθεί από τις Αρχές χωρίς να έχουν προκαλέσει επεισόδια. Η Μ. μαζί με άλλους 10 διαδηλωτές διώκονται για “διατάραξη της κοινής ειρήνης”, όπως αναφέρεται στην δικογραφία, επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση ενάντια στα οικονομικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2011 στα Χανιά της Κρήτης. Καθώς κάποιοι από αυτούς εργάζονται στο δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μνημονίου 3, εάν τους απαγγελθούν κατηγορίες θα έρθουν αντιμέτωποι και με το ενδεχόμενο της απόλυσης.
 Του Νίκου Μίχου 
Διατάραξη

Οι έντεκα διαδηλωτές συνελήφθησαν στις 28 Οκτωβρίου του 2011 επειδή συμμετείχαν στην αντιμνημονιακή πορεία που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, μετά την παρέλαση για την επέτειο. Όμως περιγράφει η Μ. στο tvxs.gr “δεν προλάβαμε να κάνουμε την πορεία. Έγινε ξαφνικά χαμός. Εγώ χτυπήθηκα πολύ εκείνη την μέρα και πήγα στο νοσοκομείο”.
Την περίπτωσή τους οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν πολιτική δίωξη. Με αυτή την κατεύθυνση κατέθεσαν κοινό υπόμνημα στις 8 Φεβρουαρίου του 2013 ενώπιον του πταισματοδίκη Χανίων, ενώ πρότειναν και την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης, που θα παρουσιαστούν την Δευτέρα. Στο υπόμνημα αναφέρουν ότι "η απόπειρα απόδοσης τέτοιου είδους κατηγοριών αποτελεί διαδικασία ποινικοποίησης του πολιτικού φρονήματος και των πολιτικών αγώνων".
“Οι 11 κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης. Ο πταισματοδίκης θα κρίνει, αν θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους. Αυτό που επεσήμαναν στα υπομνήματά τους  ήταν ότι ήταν παρόντες στα γεγονότα και μετά το τέλος της παρέλασης επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία που αποτράπηκε από την Αστυνομία. Επισημαίνουν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική”, ανέφερε μετά την κατάθεση του υπομνήματος στον τοπικό Τύπο ο δικηγόρος ορισμένων εξ αυτών, Δημήτρης Φουράκης.
Συμπαράσταση 
Στο πλευρό των διωκόμενων βρίσκονται από την πρώτη στιγμή φοιτητές, εκπαιδευτικοί, σωματεία εργαζομένων. Μάλιστα, οι έντεκα διαδηλωτές κατέθεσαν στον πταισματοδίκη περισσότερες από 500 υπογραφές αλληλεγγύης και ψηφίσματα σωματείων και συλλόγων, ενώ την ίδια στιγμή παρόντες στο χώρο του δικαστηρίου βρίσκονταν περίπου 200 Χανιώτες και φοιτητές από το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ της πόλης. Σωματεία δασκάλων των Χανίων και του Ρεθύμνου είχαν προκηρύξει στάσεις εργασίας.
“Η συμφωνία ή όχι με την ασκούμενη πολιτική ασφαλώς αποτελεί απόφαση του καθένα μας, ωστόσο, οφείλουμε να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην έκφραση της διαμαρτυρίας όσων διαφωνούν, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι ειρηνική, αφού πρόκειται για την ουσία της Δημοκρατίας”, αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές.
Δίωξη ίσον αργία 
Βάσει των όρων του Μνημονίου 3, εάν εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη για δημόσιους υπαλλήλους, αυτοί τίθενται σε αργία μέχρι να υπάρξει η οριστική απόφαση. Ορισμένοι από τους 11 διαδηλωτές εργάζονται ως ωρομίσθιοι στο δημόσιο και κατά συνέπεια είναι υπόλογοι σε αυτές τις διατάξεις.
“Μπορούν να μας καταγγείλουν για αναξιοπρεπή συμπεριφορά και εκτός ωραρίου. Αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να σχηματιστεί δικογραφία τότε - ακόμη και αν αθωωθούμε στο τέλος - τιθόμαστε αμέσως σε αργία”, δηλώνει η Μ. αναφερόμενη στον νέο πειθαρχικό κώδικα που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Μαρτίου.
Η ΟΛΜΕ, καθώς ανάμεσα στους διωκόμενους διαδηλωτές στα Χανιά υπάρχουν και εκπαιδευτικοί είχε αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε την “άμεση παύση των διώξεων”, ότι με αυτή την διάταξη του Μνημονίου 3 καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας του κάθε κατηγορουμένου.

tvxs.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου