Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Καταγγέλλουν εκφοβισμό των πολιτών στην Ιερισσό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα στην Ιερισσό Χαλκιδικής πραγματοποίησαν γυναίκες της περιοχής, προκειμένου να καταγγείλουν «την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή και τον εκφοβισμό των πολιτών κάθε ηλικίας» και «την παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας και συνταγματικότητας».
Θεωρούν ότι η πρακτική αυτή δεν έχει ως στόχο τον εντοπισμό των δραστών των επεισοδίων στις Σκουριές, αλλά την τρομοκράτηση των πολιτών που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συντονιστικού Συλλόγων Φορέων Σταγείρων-Ακάνθου.
Την Κυριακή, στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Παναγιά συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Η διαμαρτυρία των γυναικών δεν αφορούσε μόνο «την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή και τον εκφοβισμό των πολιτών», αλλά και την «εξαφάνιση» δύο συμπολιτών τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες, δύο κάτοικοι Ιερισσού προσήχθησαν από την αστυνομία στον Πολύγυρο το απόγευμα της Τετάρτης και παρέμεναν «εξαφανισμένοι» μέχρι αργά το βράδυ. Όπως μεταδίδει το left.gr, επί ώρες κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκονται, ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής δεν απαντούσε στις σχετικές ερωτήσεις ούτε της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Ιγγλέση, και τελικά αφέθηκαν μετά από πέντε ώρες εκφοβισμού.
Όπως έγινε γνωστό τελικά, αναφέρει το left.gr, βρίσκονταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, κρατούμενοι από τους άντρες της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκαν σπρωχνόμενοι στις σκάλες και σε καθεστώς εκφοβισμού, σπρωξιών και απειλών («ξέρουμε ποιοι είστε» κ.λπ.), τους ζητούνταν στοιχεία για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός. Πάρθηκαν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.
Νωρίτερα, το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων- Ακάνθου είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

Αυτή τη στιγμή στην Ιερισσό Χαλκιδικής, πλήθος γυναικών βρίσκεται συγκεντρωμένο μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου διαμαρτύρονται για:
  • Την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή και τον εκφοβισμό των πολιτών κάθε ηλικίας
  • Την παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας και συνταγματικότητας
  • Την «εξαφάνιση» δύο συμπολιτών μας
Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής, οι πρακτικές της αστυνομίας έχουν ξεπεράσει κάθε έννοια νομιμότητας, συνταγματικότητας και ηθικής: συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, παρακολούθηση πολιτών και κατατρομοκράτηση τους - μεταξύ τους παιδιά και γέροντες -  έντονη παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε δρόμους και πλατείες, τυφλές προσαγωγές και παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA).
Η αποκορύφωση της τρομοκρατίας ήρθε με την κινηματογραφική «απαγωγή» από την ΕΛ.ΑΣ. δύο συμπολιτών μας το μεσημέρι, των οποίων η τύχη αγνοείται. Δικηγόροι και συγγενείς δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το πού βρίσκονται.
Θεωρούμε ότι αυτή η πρακτική δεν έχει στόχο την εύρεση των δραστών των γνωστών επεισοδίων στις Σκουριές αλλά χρησιμοποιείται σαν μοναδική ευκαιρία τρομοκράτησης των πολιτών που είναι αντίθετοι στα σχέδια της καναδικής Eldorado Gold στη Β. Χαλκιδική.
Καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους βουλευτές του Eλληνικού Kοινοβουλίου καθώς και κάθε θεσμικό φορέα εντεταλμένο για την τήρηση της νομιμότητας να διασφαλίσει τα κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Καλούμε φορείς και ευαίσθητους πολίτες σε συμπαράσταση για να προστατευτούν τα δικαιώματα μας για τη υγεία, τη ζωή και το μέλλον της περιοχής μας.

 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου