Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Οι Βούλγαροι στους δρόμους για τους λογαριασμούς ρεύματος


Την Κυριακή (17/2), δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους 20 και πλέον πόλεων της Βουλγαρίας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα ιδιωτικά μονοπώλια της ενέργειας και τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών, ζητώντας επιπλέον είτε επανεθνικοποίηση των εταιριών διανομής ενέργειας, είτε παραίτηση της κυβέρνησης.
Οι διαδηλωτές στη Σόφια πολιόρκησαν τα γραφεία της τσέχικης εταιρίας ηλεκτρισμού CEZ πετώντας αυγά, ντομάτες, μπουκάλια και άλλα καλούδια. Όσα περίσσεψαν τα εξακόντισαν και σε όσα κυβερνητικά γραφεία βρίσκονταν στην ακτίνα βολής τους, βρωντοφωνάζοντας κάτι σαν “μαφία”, “μονοπώλια”, “παραιτηθείτε”, κ.α.
“Δεν το αντέχουμε πλέον”, δήλωσε μια συμπαθής κυρία. “Η σύνταξή μου είναι στα 155 λέβα ($110) και ο λογαριασμός μου τον Δεκέμβριο ήταν στα 175 λέβα. Τι πρέπει να κάνω;”
 
Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα “Δεν Πληρώνω”, μπροστά από το βουλγαρικό κοινοβούλιο.
Στη Βάρνα 5000 διαδηλωτές περιδιαβαίνοντας την πόλη με ένα φέρετρο έκαιγαν τους λογαριασμούς των ιδιωτικών ΔΕΗ, ενώ χιλιάδες άλλοι μπλόκαραν το δρόμο για την Ελλάδα, στην πόλη Ντούπνιτσα.

Η εταιρία CEZ, που όσο νάναι τα χρειάστηκε, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναλάμβανε να διορθώσει τα όποια λάθη. Επειδή οι Βούλγαροι, σε αντίθεση με κάποιους άλλους δεν τρώνε κουτόχορτο, εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο, και υποσχέθηκαν να δίνουν το παρόν στους δρόμους σε βάση καθημερινή.
Η κυβέρνηση από τη μεριά της, διαμηνύει ότι οι επανεθνικοποιήσεις είναι ένα πολύ κακό πράγμα, το οποίο αν το πράξει θα εξαγριώσει την ΕΕ, οπότε και κωλύεται.
Το Βουλγαρικό παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας δείχνει και το δικό μας μέλλον. Αν σήμερα διαπιστώνονται περί τις 30,000 διακοπές το μήνα, σκεφτείτε τι έχουμε να δούμε όταν πουληθεί η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΗ.
Θα καθόμαστε και θα βλέπουμε τα Watt να περνούν χάσκοντας;

Report from RT

Επίσης διαβάζω σήμερα ότι, λόγω αυξημένων πιέσεων από τις κινητοποιήσεις της Κυριακής, παραιτήθηκε ο Βούλγαρος ΥΠΟΙΚ.

 http://e-cynical.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου