Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Δαμανάκη: Το ζήτημα με τη μείωση του μισθού δεν έχει τελειώσει

 Το θέμα με τη μείωση του κατώτατου μισθού δεν έχει τελειώσει ακόμα, σύμφωνα με την Ελληνίδα επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη
Όχι απλώς παραμένει ανοικτό το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού αλλά είναι και απόλυτα συνυφασμένο με τις επιδόσεις της Ελλάδας, ως προς τη συμφωνία του Δεκεμβρίου.
Αυτό σημειώνει η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η οποία συμπληρώνει πως και το ζήτημα και της λήψης νέων μέτρων παραμένει ανοιχτό.
Η κ. Δαμανάκη, παραπέμπει στο φθινόπωρο την έναρξη συζητήσεων για νέα μείωση του χρέους και ζητά από τις τράπεζες μεταφορά πόρων στην πραγματική οικονομία.
Σε κομμάτι της συνέντευξής της η Ελληνίδα επίτροπος ερωτάται:

Αποκλείετε το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων όταν είναι ενεργοποιημένη η ρήτρα της απόκλισης;
"Έχω καταστήσει σαφές και στην Κομισιόν ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν. Αντίθετα, η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Το μήνυμα αυτό μεταφέρω προς κάθε πλευρά. Θέλω όμως να επισημάνω πως σίγουρος δρόμος για να αποφύγουμε στο μέλλον τις οποιεσδήποτε πιέσεις είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας".
Επιπλέον σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο ζήτημα που είχε ανακύψει με τη μείωση του κατώτατου μισθού, ο κ. Σαμαράς είχε πει πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, και εάν τελικά θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης αυτή η προοπτική, η κ. Δαμανάκη απάντησε:
"Ήμουν εξ αρχής αντίθετη στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύω ότι ειδικά ο κατώτατος μισθός δεν είναι ο κύριος παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας και η περικοπή του έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και την ηρεμία σε περιόδους κρίσης. Η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές. Αισιοδοξώ ότι θα εργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να μη δεχτούμε άλλες τέτοιες πιέσεις".

 news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου