Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης

Του Δημήτρη Μπεκιάρη 

Οκτώ μήνες μετά τον σχηματισμό της τρικομματικής συγκυβέρνησης έχουν καταρριφθεί όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποσχέθηκαν επαναδιαπραγμάτευση. Η συνέχεια είναι γνωστή.
Το βράδυ των εκλογών ο Αντώνης Σαμαράς, βέβαιος πλέον για τη νίκη του, δήλωσε από το Ζάππειο Μέγαρο ότι θα τηρήσει τις υπογραφές. Ήδη, δηλαδή, από το βράδυ των εκλογών, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία πέτυχε ανάπηρη πρωτιά, εγκατέλειψε την όποια, δήθεν, απόπειρα διαπραγμάτευσης. Αργότερα, ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, υποσχέθηκε τόσο ο ίδιος, όσο
και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι τα τελευταία. Η πραγματικότητα είναι ότι ελάχιστοι τους πιστεύουν. Ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε βέβαια ο κ. Στουρνάρας φημίζονται για τη συνέπεια λόγων και πράξεων.
Ο κύριος Στουρνάρας πρόσφατα δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι το 2013 θα είναι το τελευταίο έτος ύφεσης για την ελληνική οικονομία, για να έρθει ο οίκος αξιολόγησης Moody’ s και να τον διαψεύσει πανηγυρικά υποστηρίζοντας σε έκθεσή του ότι το έτος 2014 ελλοχεύει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Τώρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, χωρίς αιδώ, δήλωσε δημόσια ότι το επίπεδο του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι ακόμη υψηλό. Ο ίδιος παρά το σάλο που ξέσπασε δείχνει αμετανόητος και περνά στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι έχει ξεσπάσει ένα είδος λαϊκιστικού κύματος αντιδράσεων σε βάρος του. 
Παρά την απόπειρα των επικοινωνιακών "φωστήρων" του Μεγάρου Μαξίμου να δώσουν την εντύπωση της έκπληξης του πρωθυπουργού για το περιεχόμενο των δηλώσεων Μέργου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν επιβεβαίωσε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών δηλώνοντας ότι θα αναθεωρηθεί το σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού. Καθίσταται λοιπόν απολύτως σαφές ότι αμηχανία προκλήθηκε πράγματι στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι όμως επειδή ο κύριος Μέργος τέθηκε, δήθεν, εκτός κυβερνητικής "γραμμής", αλλά διότι ακριβώς αποκάλυψε ένα μέρος της κρυφής ατζέντας της πολιτικής και στρατηγικής της κυβέρνησης Σαμαρά.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εκτίθενται. Εκτός αυτού – και με τη βούλα πια – αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να υλοποιήσει ακόμη και το ευρισκόμενο σε ισχύ λαοκτόνο οικονομικό πρόγραμμα, αφού τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο σημείωσαν βουτιά της τάξης του 7%.
Ήδη λοιπόν, η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός στόχων και αυτό συμβαίνει παρά τις προειδοποιήσεις των εφοριακών ότι η φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Στουρνάρας είναι λανθασμένη και θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Μπορεί πλέον ο κάθε ένας να υποψιάζεται βάσιμα ότι η χώρα οδηγείται σε τέταρτο μνημόνιο, ενδεχόμενη ψήφιση του οποίου θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη ανεξέλεγκτη. Την ίδια ώρα αξιόπιστοι αναλυτές σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά και σε κλειστές συζητήσεις σε think tanks που ασχολούνται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βρεθεί εκτός της ζώνης του ευρώ μετά τις γερμανικές εκλογές, δηλαδή να τεθεί εκτός ευρωζώνης στις αρχές του 2014.
Μήπως τελικά η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα; Η απάντηση είναι "μάλλον "ναι". Μήπως η χώρα οδηγείται συνειδητά στην απόλυτη καταστροφή και στο χάος; Ο χρόνος θα δείξει.

 http://www.periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου