Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Να τελειώνουμε με τους Γκαίμπελς του καιρού μας

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΜΑΤΑΚΗ*

Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς… Το προπαγανδιστικό μήνυμα διαφέρει από τη γενικότερη διαφήμιση στο ότι περιέχει τρανταχτές και επιτηδευμένες ψευδολογίες ή/και παραλείπει τέτοιον όγκο αληθειών/γεγονότων σχετικών με το θέμα που καθίσταται έντονα παροδηγητικό. (http://el.wikipedia.org)

Τις τελευταίες μόνο μέρες, χωρίς καν να αναφερθούμε στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα (λίστα, οικονομία, πετρέλαιο vs τζάκια, φορολογικό κ.λπ.), ζήσαμε «τη χαρά του Γκαίμπελς» σε κάμποσες περιπτώσεις που απασχόλησαν (ή όχι) την κοινή γνώμη.

Χαράτσι Ακινήτων: Κινήματα πολιτών, δημοτικές κινήσεις, βουλευτές κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας για τις χιλιάδες διακοπές ρεύματος στη διοίκηση της ΔΕΗ. Ούτε η δράση ούτε οι εκπληκτικές απαντήσεις των υπευθύνων (μας απαγορεύουν να διακόψουμε το ρεύμα στους μεγαλοοφειλέτες και να διεκδικήσουμε τα χρωστούμενά τους, οι αυξήσεις στο ρεύμα οφείλονται στις πολύ υψηλές τιμές των ιδιωτών παραγωγών από τους οποίους μας αναγκάζουν να αγοράζουμε το 35% κ.ά.) προκαλούν το ενδιαφέρον έστω και ενός έγκυρου δελτίου ειδήσεων.

Βίλλα Αμαλίας: Το κέντρο του κακού εξαρθρώθηκε! Ούτε η ανακάλυψη του παράνομου ασύρματου του ΚΚΕ στην υπόθεση Πλουμπίδη - Μπελογιάννη δεν πανηγυρίστηκε τόσο από τα καθεστωτικά κανάλια. (Το ότι κανένας από τους «επικίνδυνους» συλληφθέντες δεν προφυλακίστηκε δεν αφορά την κυρίαρχη ενημέρωση).

ΑΣΟΕΕ: Η μη εύρεση στοιχείων (17 σάκοι με εμπορεύματα όταν συλλαμβάνονται 16(!) μικροπωλητές) μετατρέπεται από αφρίζοντες τηλεσχολιαστές σε περίτρανη απόδειξη της μετατροπής της σχολής σε... αποθήκες παραεμπορίου! Δε μιλάμε για τις... δολοφονικές μάσκες και τα 50 μπουκάλια μπύρας, ούτε για τον «παράνομο» ραδιοσταθμό που -όπως ουρλιάζουν οι... νόμιμοι τηλεοπτικοί δίαυλοι δεν είχε... άδεια!!!

Υπόθεση Πέτρου Καπετανόπουλου: Ένας οικογενειάρχης, που τόλμησε να ρωτήσει γιατί αστυνομικοί ξυλοκοπούν συλληφθέντα κάτω από το σπίτι του, βρίσκεται κατηγορούμενος για... συνέργεια σε εγκληματική πράξη και κινδυνεύει να απολυθεί από τη δημόσια υπηρεσία όπου εργάζεται. Ούτε το γεγονός ούτε η σχετική συνέντευξη Τύπου ούτε το αυξανόμενο κίνημα αλληλεγγύης αποτελούν είδηση για κανένα από τα... νόμιμα κανάλια.

Παρεμπόριο: Συνεχή ρεπορτάζ για την καταστροφή της εθνικής οικονομίας από τους σατανάδες μικροπωλητές που κάνουν τζίρο... 25 δισ. τον χρόνο!!! Ειδικοί, παράγοντες της αγοράς, τηλεπερσόνες με στόμφο εξαπολύουν τα βέλη τους από τις οθόνες ενάντια στον νέο εφιάλτη που θα μας εξοντώσει. Κανείς από αυτούς βέβαια δεν κάνει μια απλή διαίρεση για να δει ότι αντιστοιχούν 12.000 ευρώ τον χρόνο κατά Μ.Ο. (μέσο όρο!!!) ανά νοικοκυριό για να βγουν τα νούμερα. Και κανένα έγκυρο κανάλι δεν αναφέρει την πηγή του κυκλώματος, που έχει επωνυμία, διεύθυνση και πολιτικούς προστάτες: Cosco, λιμάνι του Πειραιά, ελληνικές κυβερνήσεις.

Σταματάμε εδώ την απαρίθμηση. Άλλωστε ο καθένας θα μπορούσε να προσθέσει δεκάδες τέτοια περιστατικά. Τι κάλυψη και προβολή της Χ.Α., τι διαστρέβλωση θέσεων ανθρώπων και συλλογικοτήτων, τι απόκρυψη σκανδάλων κ.ο.κ.

Όλα αυτά από παράνομα κατειλημμένες δημόσιες συχνότητες, από κανάλια που ανήκουν σε φοροφυγάδες ολιγάρχες του πλούτου κι ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους τους. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Το κίνημα και η Αριστερά πρέπει να επικαιροποιήσουμε την τακτική και τη σχέση μας με τον «εχθρό». Να επανεξετάσουμε τους όρους της παρουσίας μας στα στούντιό τους, να ορίσουμε ακριβώς το πώς έχουμε σκοπό να δώσουμε στην κοινωνία το αγαθό της (κλεμμένης σήμερα) ενημέρωσης.

* Ο Κώστας Μαρματάκης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου