Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Αυτοψία του ΟΗΕ στην Ελλάδα

Σωρεία φαινομένων αυθαίρετης κράτησης διαπίστωσε ομάδα εργασίας του ΟΗΕ η οποία επισκέφτηκε την Ελλάδα. Τα κακώς κείμενα θα περιληφθούν σε αναφορά η οποία θα αποσταλεί - με συστάσεις - στην κυβέρνηση προτού δημοσιευτεί η τελική έκθεση για τις συνθήκες κράτησης στην ελληνική επικράτεια.
Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ (η οποία διενήργησε αυτοψία σε Αθήνα, Κορυδαλλό, Σάμο, Θεσσαλονίκη, Έβρο, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα) παρουσίασε τα αρχικά ευρήματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής στην Ελλάδα με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης αναφορικά με τη στέρηση ελευθερίας και τις συνθήκες κράτησης.
Ο Νορβηγός Mads Andenas και ο Ουκρανός Vladimir Tochilovsky, όπως είπαν, συνάντησαν από τη μία πλευρά την εικονική πραγματικότητα της πολιτικά ορθής νομοθεσίας και από την άλλη πλευρά τη
σκληρή αλήθεια της εφαρμογής της.
Αν και αναγνώρισαν την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές αρχές σε ζητήματα όπως η οργάνωση για τη χορήγηση ασύλου, διαπίστωσαν ότι το επίπεδο διαχείρισης της ανθρώπινης ελευθερίας παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.
Ανάμεσα σε άλλα, για αρκετές περιπτώσεις, παρατήρησαν:

  • Παράτυποι μετανάστες κρατούνται επί μήνες σε χώρους υποδοχής που είναι σχεδιασμένοι για 24ωρη διαμονή. 
  • Η επικοινωνία ανάμεσα στους μετανάστες και τις αρχές είναι προβληματική.
  • Η νομική βοήθεια είναι ελλιπής. Δεν παρέχεται ενημέρωση για τη δυνατότητα παροχής δωρεάν νομικών υπηρεσιών και έχουν καταγραφεί κρούσματα εξαπάτησης των κρατούντων από δικηγόρους οι οποίοι πληρώθηκαν, αλλά δεν διεκπεραίωσαν τις υποθέσεις.
  • Η περίοδος κατά την οποία οι παράτυποι μετανάστες μπορούν να κρατηθούν σε χώρους υποδοχής, όπως και να περιμένουν για τη χορήγηση ασύλου, ανέρχεται στους 18 μήνες.
  • Οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες κράτησης φτάνουν στο σημείο να αποτρέπουν μετανάστες από το να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου. 
  • Δεν υπάρχει διάταξη που να απαγορεύει την κράτηση ασυνόδευτου ανηλίκου.
  • Μετανάστες συλλαμβάνονται στους δρόμους μόνο και μόνο επειδή είναι αλλοδαποί, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τη μετέπειτα απελευθέρωσή τους. Ανάλογες διακρίσεις καταγράφονται και στις περιπτώσεις των Ρομά.
  • Οι χώροι κράτησης τόσο μεταναστών όσο και γενικότερα συλληφθέντων από τις αρχές φιλοξενούν έως και 3 φορές περισσότερα άτομα από τον αρχικό σχεδιασμό.
  • Μετανάστες, κατάδικοι κ.ά. στοιβάζονται όλοι μαζί σε κρατητήρια.
  • Αρκετά είναι τα περιστατικά φυσικής κακοποίησης των κρατούμενων από το προσωπικό φύλαξης.

Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της δικαστικής απόφασης (Ηγουμενίτσα) η οποία δικαίωσε μετανάστες που απέδρασαν λόγω άθλιων συνθηκών κράτησης.
Έφερε δε το παράδειγμα αξιωματικού της αστυνομίας ο οποίος υπέβαλε μήνυση για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης σε φυλακή, τονίζοντας ότι και το ίδιο το προσωπικό έχει αγανακτήσει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου