Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Eurostat και Δ.Ν.Τ. «καίνε» μνημόνια και πολιτικές λιτότητας

Η μια μετά την άλλη έρχονται στην επιφάνεια οι εκθέσεις και τα στοιχεία που "καίνε" τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικών προβλημάτων. Όσο και να προσπαθεί η πλειοψηφία του τύπου να αποκρύψει τα πραγματικά αδιέξοδα αυτής της πολιτικής με το να αναδεικνύει τα απειροελάχιστα θετικά αποτελέσματά τους η πραγματικότητα και οι εκτιμήσεις ακόμα κα των πιο φανατικών υπερασπιστών της λιτότητας είναι καταδικαστικές.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται τα στοιχεία της eurostat για τα χρέη των κρατών της Ευρώπης, όπως και η μελέτη του Δ.Ν.Τ. δηλώνουν την πλήρη απόκλιση από οποιονδήποτε στόχο.
 
Eurostat: Αύξηση παρουσίασε το χρέος στην Ευρώπη 
 
Στο 152,6% του ΑΕΠ ανήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από 149,2% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του ίδιους έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.
 
Την Ελλάδα, που εμφανίζει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, ακολουθούν η Ιταλία με 127,3%, η Πορτογαλία με 120,3% και η Ιρλανδία με 117%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 9,6%, τη Βουλγαρία με 18,7% και το Λουξεμβούργο με 20,9%.
 
Στην ευρωζώνη το δημόσιο χρέος έφτασε το 90% το τρίτο τρίμηνο του 2012 έναντι 89,9% το δεύτερο τρίμηνο και στην ΕΕ ανήλθε στο 85,1% από 80%.
 
Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, αύξηση του δημοσίου χρέους παρατηρήθηκε σε 22 κράτη- μέλη και μείωση σε πέντε. Οι σημαντικότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Κύπρο (+17,5 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιρλανδία (+13,4%) και την Ισπανία (+10,7%), ενώ οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (-11,1%), την Ουγγαρία (-4,8%) και τη Λετονία (-3,6%).
 
ΔΝΤ: «Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης»
«Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους. Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη».
 
Τίτλος της 43σέλιδης μελέτης του Μπλανσάρ είναι «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές». Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία «πολλαπλασιαστής» (multiplicateur).
 
Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι μειώνοντας κατά 1% τις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Έτσι διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.
 
Ωστόσο τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε, επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Στο «Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας» που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζει ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!) ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5. Την πληροφορία αυτή το ΔΝΤ την έχει γράψει στα ψιλά του «Πανοράματος» και μόνο οι ιδιαίτερα έμπειροι αναλυτές μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας της.
 
 alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου